Uherské Hradiště (mesto-uh.cz)
Z regionů  |  26.02.2024 14:26:00

Uherské Hradiště - Nová autobusová linka 300 projede každou půlhodinu souměstím

Pravidelná, nízkopodlažní, umožňující rychlé odbavení… Taková bude nová páteřní autobusová linka 300, kterou od 3. března 2024 spouští Zlínský kraj ve spolupráci s městy Uherské Hradiště a Kunovice. Ta propojí obě města s vlakovým nádražím ve Starém Městě.

Provoz bude zahájen prozatím ve zkrácené trase Staré Město, železniční stanice – Uherské HradištěKunovice, Petříkovec a zpět. V budoucnu, až bude spuštěn nový systém MHD v Uherské Hradišti, pak Zlínský kraj plánuje prodloužení některých spojů linky z centra Kunovic přes Lidickou ulici až do Míkovic a v jednání je i další pokračování až do Vések a Sadů.

Atraktivní trasování a interval

„Linka bude v provozu v pracovní dny od 5.00 do 22.30 hodin a po celou tuto dobu nabídne cestujícím 30minutový interval v obou směrech. O víkendech a svátcích bude v provozu od 6.30 do 22.00 hodin s 30minutovým intervalem po většinu dne,“ říká jednatel společnosti Koordinátor veřejné dopravy Zlínského kraje Martin Štětkář a pokračuje: „Na území Uherského Hradiště linka propojí místa, mezi nimiž dosud chyběla přímá obsluha veřejnou dopravou. Konkrétně půjde o zastávky Svatojiřské nábřeží; Stará Tenice; železniční stanice; Kollárova (nově vybudovaná zastávka ve směru do Kunovic); Jiřího z Poděbrad (ve směru z Kunovic); zastávka Boženy Němcové na třídě M. Malinovského (ve směru do Kunovic); Smetanovy sady (ve směru z Kunovic) a garáže ČSAD.

Rychlé odbavování díky nástupu všemi dveřmi

Na linku budou nasazeny zcela nové třídveřové nízkopodlažní autobusy. Úplnou novinkou bude možnost nástupu všemi dveřmi v případě, že cestující už má platnou jízdenku: buď jednotlivou přestupní jízdenku pro souměstí z předchozího autobusu (nástup do vozidla linky 300 musí proběhnout před časem uvedeným na jízdence jako „přestup do“), nebo výhodnou předplatní časovou jízdenku pro zónu 500 Integrované dopravy Zlínského kraje.
Díky plné tarifní integraci mezi MHD a krajskou dopravou, která funguje od loňského července, bude na lince platit stejný tarif jako v MHD nebo na jiných autobusových linkách IDZK uvnitř souměstí. Jedna jízda s možností přestupu do 45 minut stojí 15 (resp. zlevněná 7 ). Na lince však nebude, stejně jako na jiných krajských linkách, platit jízdné zdarma u osob nad 70 let (alternativou je seniorská jízdenka za 7 ).
V případě, že před nástupem cestující nemá platnou jízdenku, prodá mu ji řidič hotově, bankovní kartou nebo z kreditu na kartě Zetka. Pro ještě lepší komfort dovybaví dopravce v průběhu dubna vozidla na lince 300 i jízdenkovými automaty u prostředních dveří, které umožní nákup jízdenky bankovní kartou.

Transformační efekt pro region

„Nádraží ve Starém Městě nabízí kvalitní a rychlé spojení Uherskohradišťska se zbytkem kraje i významnou částí střední Evropy. Paradoxně ale cesta na nádraží někdy cestujícím trvala déle než samotná jízda vlakem. Nová linka 300 tento problém pro velkou část cestujících skvěle řeší,“ uvedl náměstek hejtmana Zlínského kraje pro oblast dopravy Radek Doležel.
Jízdní řád linky 300 je nastaven tak, aby právě ve Starém Městě navazovaly autobusy na příjezdy i odjezdy osobních vlaků BřeclavPřerov (S9), rychlíků BrnoBřeclavOlomouc (Moravany R13) a rychlíků LuhačovicePraha (Slovácké expresy R18).
„Díky spolupráci s krajem se podařilo přichystat linku, která propojí srdce Slovácka se zbytkem naší aglomerace v dosud nevídané kvalitě a rozsahu. A díky návaznosti na vlaky budou mít obyvatelé Uherského Hradiště snazší cestování do světa,“ uvedl starosta Uherského Hradiště Stanislav Blaha.


I pro obyvatele Kunovic je spuštění linky 300 výbornou zprávou – tato linka totiž napřímo propojí důležité body v Kunovicích s mnoha místy v širším centru Uherského Hradiště, kam dosud nebylo možné dojet veřejnou dopravou. Tato služba nejen díky krátkému a pravidelnému intervalu mezi spoji usnadní každodenní život nejednomu obyvateli města.
Podrobné informace o provozu linky včetně jízdního řádu najdete elektronicky na webové stránce Linky 300 a od tohoto týdne také v brožurách na městském úřadu v Uherském Hradišti, v Městském informačním centru Uherské Hradiště či v dopravní kanceláři na zdejším autobusovém nádraží.

Veškeré informace o lince 300 a jízdní řád najdete v brožuře Linka 300.

 

Zveřejněno dne: 26. únor 2024. Aktualizováno: 26. únor 2024

Kontakty na odpovědnou osobu

Útvar kanceláře starosty
Masarykovo nám. 19
686 01 Uherské Hradiště
Odpovědná osoba

Ing. Dagmar Vacková

T: 572 525 121
M: 605 203 073
E: Dagmar.Vackova@mesto-uh _cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688