Město Jičín (mujicin.cz)
Z regionů  |  26.02.2024 15:22:00

Město Jičín vypisuje soutěž o návrh na řešení obytné zástavby Holínského Předměstí

Město Jičín chce získat návrh nové zástavby Holínského Předměstí a vypisuje urbanisticko-architektonickou soutěž. O přípravě soutěže město Jičín informovalo s více než ročním předstihem. V lednu 2024 se navíc v Biografu Český ráj uskutečnila diskuse s občany a město Jičín vyhlásilo na téma zástavby dotazníkové šetření. Veškeré dostupné podklady včetně zvukového záznamu z této diskuse jsou zahrnuty do soutěžních podmínek. Soutěž má vydánu regulérnost od České komory architektů a při hodnocení budou zohledněny požadavky odborné i laické veřejnosti.
 

     

 
 

Účastníci soutěže mají dodat návrh na umístění staveb a návrh dopravní a technické infrastruktury v lokalitě, která je vymezena ulicemi Markova a Seifertova a silnicí obchvatu I/35. Celková plocha lokality je 16 hektarů a klíčovým zadáním města je, rozšířit stávající obytnou čtvrť. „Návrhy musí zohlednit etapizaci výstavby vzhledem k majetkovým vztahům, řešit provozní vazby v lokalitě pro město krátkých vzdáleností, řešit opatření proti hluku z okolních komunikací, nakládání s dešťovými vodami, opatření proti změnám klimatu, veřejná prostranství a zeleň i možnosti dopravní obslužnosti,“ řekl architekt města Ing. arch. Radek Jiránek.

Bude zajímavé, jak se soutěžní návrhy s požadavky popasují, a nepochybně z konceptů vyplynou nové, nepředvídané prvky, v čemž právě spočívá půvab a přínos architektonických soutěží. Podobnou soutěž si město Jičín vyzkoušelo i pro připravovanou Odpočinkovou zónu Cidlina, nebo v lokalitě Kasárna.

Soutěž bude dvoukolová. O dodaných urbanisticko-architektonických návrzích bude rozhodovat porota, v níž zasednou renomovaní architekti a zástupci města Jičína. Odbornou nezávislou částí poroty jsou architekti prof. Ing. arch. Pavla Melková, Ph.D., doc. Ing. arch. Petr Stolín a prof. Ing. akad. arch. Jan Šépka, dále jako náhradní člen Ing. arch. Martin Rössler. Za město Jičín v porotě zasednou členové zastupitelstva, konkrétně starosta JUDr. Jan Malý a místostarosta Mgr. Petr Hamáček, a dále jako náhradní člen Ing. Jan Zachoval. Soutěžící mohou své návrhy podávat do 12. dubna 2024, poté porota vybere maximálně pět návrhů, které postoupí do druhého kola soutěže. Všechny povinné součásti a dokumenty, které soutěžící musí zahrnout do svého návrhu, jsou popsány v soutěžních podmínkách.

Záměr realizace zástavby v Holínském Předměstím je teprve na samotném začátku. Ze soutěže vzejde návrh řešení, který bude dále rozpracován ve formě územní studie. Do zahájení realizace uplynou roky, neboť v rámci příprav bude nutné vyřešit řadu úkolů, jako tvorbu navazující projektové dokumentace, vyřešení majetkových poměrů, povolení stavby a v pozdější fázi i zajištění financování. Poptávka po bydlení v Jičíně je trvalá, a tak město Jičín ji musí řešit nejenom v současnosti, ale i v delším časovém horizontu.  

Mgr. et Mgr. Jan Jireš

Tiskový mluvčí

 
Zodpovídá: Mgr. Jan Jireš
Vytvořeno / změněno: 26.2.2024 / 26.2.2024
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688