mzv.cz (MZv ČR)
Ze světa  |  26.02.2024 16:47:00

Upozornění na výstražnou stávku německých zaměstnanců ve veřejné dopravě

Upozornění na výstražnou stávku německých zaměstnanců ve veřejné dopravě

26.02.2024 / 16:43 | Aktualizováno: 26.02.2024 / 16:47

Odborový svaz zaměstnanců ve veřejné dopravě (Ver.di) vyzval zaměstnance místní veřejné dopravy, aby se od pondělí 26. února 2024 do soboty 2. března 2024 zúčastnili výstražné stávky. V jednotlivých spolkových zemích budou v tomto období probíhat stávky v různých dnech, tj. ve vlnách, a budou většinou celodenní a vícedenní. Hlavním dnem stávky je 1. březen, který je zároveň dnem stávky za klima.

Zatím není zcela jasné, které dopravní podniky se stávky zúčastní, kdy a na jak dlouho budou stávkovat, Ver.di přislíbil, že bude občany informovat v dostatečném předstihu před zahájením stávek, tj. obvykle 48 hodin před zahájením stávky, pokud se stávky budou konat i v jejich městech a obcích.

Jedinou spolkovou zemí, která se stávky nezúčastní, je Bavorsko.

S ohledem na výše uvedené by se cestující měli včas obrátit na místní dopravní podnik, aby se informovali o možnostech spojení.

Hlavním dnem stávky je pátek 1. března.Vedle výstražných stávek organizuje Fridays For Future v tento den také četné demonstrace proti klimatické krizi.

Cestující by se měli připravit na to, že nebudou jezdit autobusy, vlaky metra a tramvaje. Místní a dálkové spoje společnosti Deutsche Bahn nejsou stávkou dotčeny a očekává se, že budou jezdit normálně. Kdo cestuje na nádraží autobusem nebo tramvají, měl by jít pěšky nebo jet na kole. Dalšími možnostmi jsou spolujízda autem nebo taxi.

Stav ke dni 26. 2. 2024 (pro více podrobností a aktuální situaci je třeba sledovat informace místních dopravních podniků a sdělovací prostředky):

V pondělí ráno stávkovali řidiči autobusů ve Šlesvicku-Holštýnsku. Městských služeb v Kielu, Lübecku, Flensburgu a Neumünsteru se stávka netýká. Ver.di odhaduje, že v pondělí ráno bylo ve Šlesvicku-Holštýnsku zrušeno přibližně 85 % autobusových spojů.

V Berlíně od pondělního rána stávkují také místní odborový svaz veřejné dopravy (NahVG), Svaz městských služeb v Berlíně (GKL Berlin) a Německý odborový svaz státních zaměstnanců (DBB). Zastavení práce bylo vyhlášeno do 14.00. Podle Berliner Verkehrsbetriebe (BVG) došlo k omezením v autobusech, tramvajích a vlacích metra. Podle společnosti Ver.di byla stávka v Berlíně vyhlášena také na čtvrtek a pátek. Berlínského vlaku S-Bahn se stávka netýká.

V Hamburku a okolí budou od čtvrtka (29. února, 03:00) do soboty (2. března, 15:00) stávkovat zaměstnanci společností Hamburger Hochbahn a Verkehrsbetriebe Hamburg-Holstein. V Dolním Sasku se bude stávkovat 29. února a 1. března v Hannoveru, Braunschweigu, Osnabrücku, Wolfsburgu a Goslaru a 28. února navíc v Göttingenu. Zaměstnanci jsou rovněž vyzýváni k účasti na stávce za klima 1. března. V Brémách původně stávky ohlášeny nebyly, protože na začátku týdne ještě probíhala jednání.

V Severním Porýní-Vestfálsku byli ke stávce na 48 hodin vyzváni také zaměstnanci mnoha městských dopravních podniků. Stávkovat mají mimo jiné v Kolíně nad Rýnem, Bonnu, Wuppertalu, Dortmundu a Münsteru, a to od 29. února do 1. března.

Výstražné stávky byly na pondělí vyhlášeny také v Sársku, mimo jiné v Saarbahn. V Porýní-Falci měli stávkovat zaměstnanci veřejné dopravy mimo jiné v regionu Trevír. V Bádensku-Württembersku vyhlásila společnost Ver.di na úterý celodenní výstražné stávky v Karlsruhe a Baden-Badenu a na středu ve Stuttgartu a Esslingenu. Stávkovat tam budou městské dopravní podniky a také soukromý autobusový dopravce v Reutlingenu (středa).

V Braniborsku proběhnou stávky v jednotlivých městech 28. a 29. února. Většina braniborských zaměstnanců však bude stávkovat až 1. března, například v Postupimi, Cottbusu a Frankfurtu nad Odrou. V Meklenbursku-Předním Pomořansku se bude stávkovat 24 hodin od půlnoci 1. března. Zaměstnanci místní veřejné dopravy a dopravního podniku Vorpommern Rügen byli vyzváni ke stávce. V Sasku jsou stávky plánovány rovněž od 29. února do 1. března. Týká se to mimo jiné dopravních podniků v Chemnitzu, Drážďanech a různých regionálních poskytovatelů.

V případě Saska-Anhaltska, Durynska a Hesenska zatím příslušné regionální okresy Ver.di neposkytly podrobnější informace. Bavorsko je jedinou spolkovou zemí, kterou stávky nezasáhly. Kolektivní smlouva zde nebyla zrušena, což znamená, že stávky nejsou možné. Podle Ver.di se nebude stávkovat ani v dopravních podnicích, které mají vlastní vnitropodnikové kolektivní smlouvy. To je například případ Cách a Mannheimu.

 

 


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688