Město Vsetín (mestovsetin.cz)
Z regionů  |  22.02.2024 10:46:00

Vsetín: Od 1. dubna pojedeme na jednu jízdenku MHD i krajskými autobusy a vlaky

Městská hromadná doprava (MHD) na Vsetíně se na základě rozhodnutí zastupitelů zapojí od 1. dubna letošního roku do systému Integrované dopravy Zlínského kraje (IDZK). Cestování bude díky tomu jednodušší. Jediná jízdenka postačí na jízdu autobusy MHD i příměstské dopravy a také vlaky.
Od 1. dubna pojedeme na jednu jízdenku MHD i krajskými autobusy a vlaky
 

 
 
Dlouhodobým záměrem města Vsetín a Zlínského kraje je zjednodušit cestujícím využití prostředků veřejné dopravy bez ohledu na jejího objednatele. Cílem je, aby cestující v rámci území Zlínského kraje mohl cestovat a přestupovat mezi jednotlivými spoji na jediný doklad bez ohledu na to, zda jde o vlak či autobus příměstské nebo městské hromadné dopravy,“ vysvětlil místostarosta Petr Kudlík (ANO 2011).

Za tímto účelem Zlínský kraj zřídil systém IDZK, k němuž postupně přistupují MHD jednotlivých měst. Na základě rozhodnutí městských zastupitelů z pondělí 19. února se do IDZK zapojí také vsetínská MHD.

„Tímto krokem dojde od 1. dubna ke zrušení stávajících tarifních a přepravních podmínek MHD Vsetín a sjednocení s tarify IDZK,“ uvedl místostarosta Kudlík a dodal, že od uvedeného data bude v MHD zvýšeno jednorázové jízdné z 12 na 15 korun, avšak současně bude také prodloužena přestupní doba z 30 na 45 minut. Ta bude navíc nově platit jak pro autobusy MHD, tak i příměstskou dopravu a vlakové spoje IDZK, a to v rámci celé tarifní zóny číslo 460, do níž spadají kromě území města Vsetín také obce Ústí a Janová.

Pro zakoupení předplatného jízdného, které bude oproti tomu současnému cenově příznivější, bude nově potřeba pro všechny prostředky veřejné dopravy na území kraje jediný nosič – tzv. karta Zetka. „Vybrat si přitom lze mezi sedmidenním, měsíčním, čtvrtletním nebo ročním předplatným. Cestující si může pořídit i více tarifních zón v rámci celého kraje, přes které pravidelně cestuje, a takto si je nahraje na kartu Zetka. Tu lze již nyní zakoupit on-line na webu www.idzk.cz nebo na přepážce společnosti Arriva vlaky ve vsetínské železniční stanici. V březnu plánujeme spuštění jejího prodeje také v přepravní kanceláři MHD ve věžovém domě,“ prohlásil místostarosta Kudlík s tím, že kompletní ceník předplatného jízdného je zveřejněn na webu www.idzk.cz.

Podle místostarosty si je město vědomo faktu, že součástí tarifního systému IDZK nejsou některé výhody, jichž mohou využít cestující vsetínskou MHD v současnosti. „Jde například o slevy pro seniory nad 70 let či bezplatné jízdné pro doprovod dětí do 3 let věku, převoz kočárku a držitele karet ZTP a ZTP/P. Do doby začlenění MHD do IDZK se budeme snažit tyto problémy v součinnosti se Zlínským krajem vyřešit tak, aby uvedené výhody zůstaly v plastnosti,“ uzavřel místostarosta Kudlík.


Zpracoval: Michal Horský
 
Zodpovídá: Michal Horský
Vytvořeno / změněno: 22.2.2024 / 22.2.2024
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688