mzv.cz (MZv ČR)
Ze světa  |  23.02.2024 10:34:00

V Bruselu proběhlo jednání ministrů obrany zemí NATO (23.2.2024)

V Bruselu proběhlo jednání ministrů obrany zemí NATO

15.02.2024 / 16:30 | Aktualizováno: 23.02.2024 / 10:34

Posílení alianční obrany a pokračování podpory Ukrajiny v boji proti ruské agresi byla hlavní témata čtvrtečního jednání ministrů obrany zemí NATO v Bruselu. Ministři se shodli, že posilování vojenských schopností, vynucené agresivitou a expanzionismem Ruska, vyžaduje dostatečné finanční prostředky, tedy zajištění obranných rozpočtů nejméně ve výši dvou procent HDP. Za Českou republiku se jednání zúčastnila ministryně obrany Jana Černochová.

Rok 2024 je pro nás prvním, ve kterém obranný rozpočet podléhá novému zákonu o financování obrany. Od letošního roku budeme do obrany investovat minimálně 2 procenta HDP,“ řekla Černochová. O zákonu a jeho dopadech na dnešním jednání informovala spojence.

Ministři na jednání mluvili také o tom, jak posílit obranné a odstrašující schopnosti NATO. Ministryně Černochová spojencům sdělila, že Česká republika bere velmi vážně svůj závazek poskytnout pro případnou společnou operaci kolektivní obrany dostatečně silné ozbrojené síly. „Náš příspěvek alianční obraně nyní zahrnuje podstatnou část české armády,“ uvedla.

Tímto ministerským jednáním zahájila Aliance přípravu svého summitu, který proběhne ve Washingtonu letos v červenci a kromě jiného připomene 75. výročí existence NATO. Součástí těchto příprav bude i neformální zasedání ministrů zahraničních věcí aliančních zemí, které se bude konat v květnu v Praze.

Vedle jednání v aliančním formátu se v Bruselu uskutečnilo také zasedání Rady NATO-Ukrajina (tedy za účasti ukrajinské strany). Prostřednictvím videokonference ve středu proběhlo také jednání Kontaktní skupiny pro obranu Ukrajiny (UDCG), která sdružuje země podporující Ukrajinu v jejím boji proti ruské agresi. Dvě ze tří těchto ministerských jednání tak byla věnována Ukrajině, což dokládá význam, který NATO pokračující podpoře země v boji proti agresorovi přikládá. Na videokonferenci UDCG zastoupil ministryni Černochovou náměstek Daniel Blažkovec.

„Pokračování pomoci Ukrajině je v našem životním zájmu,“ zdůraznila Černochová. Kromě dodávek materiálu bude Česká republika i v roce 2024 pokračovat ve výcviku ukrajinských vojáků v rámci asistenční mise EUMAM. „V rámci výcvikové mise EU vycvičila Česká republika už přibližně 4000 vojáků, což činí zhruba 10 % celkového počtu za celou EU. Podobný počet ukrajinských vojáků předpokládáme vycvičit i v letošním roce,“ doplnila.

Ministryně Černochová dnes v Bruselu podepsala se svým kanadským protějškem Billem Blairem Memorandum o porozumění mezi českým a kanadským ministerstvem obrany. Tento dokument vytvoří rámec pro spolupráci mezi obrannými resorty obou zemí v řadě oblastí. Dokument umožní i posílit spolupráci při vojenské podpoře Ukrajině.

„Naše dvě země sdílejí odpovědnost za obranu severoatlantické oblasti, což je obrovským úkolem, zvláště v době otevřené vojenské agrese Ruska. Podepsali jsme dnes Memorandum o porozumění, které povýší rámec pro naši obrannou spolupráci na novou úroveň,“ uvedla ministryně obrany Černochová.

Dokument nahrazuje předchozí Memorandum o porozumění ze srpna 1994, které již neodpovídá aktuálním potřebám spolupráce. Specifikuje oblasti, ve kterých mohou obě ministerstva spolupracovat, například ve výcviku, výzkumu, vzdělávání nebo logistice. Výslovně se týká i vojenské podpory Ukrajiny, kdy umožní úžeji spolupracovat na podpoře Ukrajiny.


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688