Patria (Patria Finance)
Investice  |  23.02.2024 09:11:00

Proč ECB nebude spěchat se sazbami dolů? - Rozbřesk

Včera zveřejněný zápis z lednového zasedání potvrdil, že ECB stále bojuje minulou válku. Zatímco uvnitř Fedu již došlo k mentálnímu obratu směrem k uvažování o nižších úrokových sazbách, v ECB nadále převládají obavy z proinflačních rizik. V Radě guvernérů tak dle jestřábího zápisu existuje široký koncensus, že debata o poklesu sazeb je zatím předčasná.

Popravdě řečeno, pro trhy nejde o žádné překvapení. Hodně totiž naznačily poslední rozhovory s pravděpodobně nejvlivnější členkou Rady guvernérů Isabel Schnabel, která má zároveň velmi blízko ke guvernérce Ch. Lagarde. I. Schnabel zdůraznila, že poslední inflační míle je zdrojem obav a ECB vstupuje do kritické fáze, kdy je kalibrace měnové politiky zvláště důležitá vzhledem k eliminaci druhotných inflačních efektů. Největší obavy má Rada guvernérů ze svižného růstu mezd. Ten na konci minulého roku sice mírně zpomalil, ale meziročně mzdy stále rostly o 4,5 % (s 2% inflací je dle ECB kompatibilní růst mezd mezi 2,5-3,0 %).

Z pohledu Schnabel je kritickou otázkou, jak firmy zareagují na zvýšenou mzdovou dynamiku. Její obavou je, že se budou opět snažit zvýšené náklady převést na spotřebitele. A právě v tento moment hraje zásadní roli nastavení měnové politiky, která by dle Schnabel měla zůstat restriktivní a držet ekonomiku eurozóny v útlumu, než pominou rizika z trhu práce.

S tímto jestřábím pohledem eurová křivka dlouho nesouhlasila. Od začátku roku však došlo k podstatnému poklesu sázek na agresivní uvolňování měnové politiky ze strany ECB. S prvním snížením sazeb již trh nepočítá v březnu, ale až v červnu, přičemž v souhrnu by depozitní sazba mohla letos poklesnout o 110 bazických bodů (původně 160bps). To je v souladu s naším výhledem na politiku ECB, nezanedbatelné riziko však vidíme v ještě pozdějším, resp. méně razantním snižováním úrokových sazeb v eurozóně.

Takto přísná měnová politika ale není bez rizika. Je zjevné, že ECB nechce udělat podobnou chybu jako při vzedmutí inflační vlny, kdy byla poslední centrální bankou, jež zvedla sazby. Vzhledem k příznivému inflačnímu výhledu a stagnující ekonomice ale nyní ECB riskuje až přílišné utažení měnových šroubů, což by udrželo eurozónu ve zbytečném útlumu.


*** TRHY ***

Koruna

Koruna zakončuje týden na dostřel úrovně 25,30 EUR/CZK. Včerejší bonanza na amerických akciových trzích české měně nakonec příliš nepomohla. Příliv pozitivní nálady však může být dobrou zprávou pro nejbližší seance, zvláště pokud by se nedařilo dolaru. Tuzemský kalendář dnes nabízí výsledek únorového konjunkturálního průzkumu - jde však o čísla druhého řádu a tak nečekáme, že by měla mít významnější dopad na korunový trh.

Eurodolar

Podnikatelský optimismus v eurozóně reprezentovaný indexy PMI postupně mizí (výjimkou je Německo), z čehož včera euro dopoledne těžilo. Zisky eurodolaru však přibrzdila silná týdenní data z amerického trhu práce a lehce jestřábí komunikace centrálních bankéřů z Fedu.

Dnes bude eurodolar sledovat primárně německy laděné události - zveřejnění indexu podnikatelské nálady Ifo a vystoupení centrálních bankéřů (Nagel, Schnabelová).

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688