pardubickykraj.cz (Pardubický kraj)
Z regionů  |  22.02.2024 00:00:00

Protestům zemědělců rozumím. Neprodiskutované zásahy ohrožují i střední podniky v našem kraji (Netolický)

Dnešní demonstrace českých zemědělců v rámci společného protestu několika zemí proti přílišné byrokracii, nespravedlivým dotacím či levnému dovozu ze třetích zemí se dotkla také Pardubického kraje. Podle hejtmana Martina Netolického, který je dlouhodobě v kontaktu s Agrární komorou ČR či Zemědělských svazem ČR, se jedná o oprávněné vyjádření nesouhlasu proti nastavenému systému.

„V našem kraji není situace úplně eskalovaná, ale máme ohlášené protesty zemědělců prakticky ve všech okresech s tím, že větší setkání probíhá v průběhu dopoledne na hraničním přechodu mezi Dolní Lipkou a polským Bobošovem. Podle mých informací se jedná skutečně spíše o protest symbolický, což znamená, že nikde nedochází k blokádám silnic, ale zemědělci chtějí upozornit veřejnost na své problémy,“ uvedl hejtman Martin Netolický.

„Dnešní akce je z mého pohledu odlišná od té pondělní, v rámci které jsem se zdržel jakýchkoliv komentářů, protože to byla akce poněkud zvláštní a zvláštně i na veřejnost vyzněla. Dnešní akci proti tomu podporuje jak Agrární komora ČR, tak Zemědělský svaz ČR, se kterými jsem dlouhodobě v kontaktu a jejich požadavkům rozumím. V poslední době došlo k fatálním změnám v oblasti zemědělské politiky České republiky, změnám v národním návrhu pro Evropskou unii, například změnou takzvané redistribuční platby a podobně. Bohužel tyto změny neakceptují specifika českého zemědělství, která jsou daná zejména kolektivizací v padesátých letech. Velkými zemědělskými podniky a agrobarony jsou nyní označeny prakticky všechny středně velké zemědělské podniky vedle řady zemědělských družstev v našem kraji, se kterými mám možnost dlouhodobě komunikovat,“ sdělil hejtman Martin Netolický, podle kterého je nyní nezbytné, aby byly požadavky nejen českých zemědělců slyšet na evropské úrovni.

Dnešní protestní akce je odlišná v tom, že se do ní koordinovaně zapojují zemědělci napříč Evropou. „Pevně věřím, že dnešní protest vnímá i ministerstvo zemědělství a doufám, že pan ministr Výborný v příštím týdnu na setkání Rady ministrů zemědělství bude dnešek brát především jako mandát k jednání na evropské úrovni. Osobně jsem byl na několika setkáních i za jeho účasti a myslím, že ta setkání byla velice korektní, ale na druhou stranu je potřeba se hlasitě ozvat, a to kolegové zemědělci dneska udělali a mají moji plnou podporu,“ dodal hejtman Netolický.

obrázky

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688