Tisková zpráva (Tisková zpráva)
Podnikání  |  22.02.2024 15:53:32

ESG: Dlouhodobá udržitelnost není „zelený“ výstřelek, ale klíč pro investory

Klima, biodiverzita, rovné příležitosti. Zní to příliš „zeleně“? Ve skutečnosti jsou data, sdružená pod zkratku ESG a spadající do nefinančního reportingu, klíčovým ukazatelem úspěšnosti firmy. Povinnost reportovat budou mít proto dle EU do pár let všechny společnosti. Jde navíc o důležité informace pro investory, kteří se na jejich základě mohou lépe rozhodovat.

„Informace, kolik prosvítíte, protopíte a projezdíte, ale třeba i o školeních zaměstnanců či zabezpečení IT systémů, jsou pro investory stěžejní. Dlouhodobě udržitelná firma zvládá dynamiku trhu a odolá potenciálním rizikům,“ říká Marcela Lonková ze společnosti This One, která firmám s ESG reportingem pomáhá. Nejde přitom o nic nového. Podle studie společnosti KPMG za rok 2023 Global CEO Outlook, ve které generální ředitelé představili své tříleté perspektivy, se ukázalo, že 69 % z nich již plně začlenilo ESG do svého podnikání. „Jedním z hlavních cílů je zvýšit transparentnost podniků a jejich hodnotových řetězců, a postavit tak nefinanční reporting na roveň tomu finančnímu, aby se stal pro vedení firem stejnou prioritou,“ popisuje Anna Vaníčková z pražské kanceláře KPMG.

Začněte hned, ale krok po kroku

„Investoři logicky předpokládají, že společnosti, které přijímají udržitelné postupy, jsou pro podnikání lépe vybavené. Pomocí ESG analýzy jsou schopny identifikovat rizika a modulovat svá rozhodnutí,“ vysvětluje Lonková. Zároveň doporučuje firmám ESG reporty do svých procesů zařadit co nejdříve, protože je velice pravděpodobné, že malých a středních firem se nefinanční reporting dotkne mnohem dříve skrze dodavatelsko-odběratelské řetězce větších podniků. Jedním dechem však d odává, že určitě není třeba panikařit a začít okamžitě dodržovat veškerá doporučení. „Zavádění udržitelných strategií a chování v souladu s principy ESG nelze zvládnout ze dne na den. Firmám vždy radíme postupovat v klidu po jednotlivých krocích a každý rok si stanovit jen vybrané cíle,“ uzavírá Marcela Lonková.

Harmonogram zavádění povinnosti ESG reportování

2024

Od 1. 1. 2024 platí nová směrnice EU CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive – směrnice o nefinančním reportování) pro společnosti, které doposud podléhaly NFRD – Směrnice o nefinančním výkaznictví (údaje roku 2024 vykázány v roce 2025).

2025

Od 1. 1. 2025 platí pro společnosti, které nepodléhaly NFRD a splňují definici velkého podniku, tedy překračují 2 ze 3 kritérií (bilanční suma vyšší než 20 mil. EUR, čistý obrat přesahující 40 mil. EUR, průměrný počet zaměstnanců více než 250) za dvě po sobě jdoucí účetní období (údaje roku 2025 vykázány v roce 2026).

2026

Od 1. 1. 2026 by se CSRD měla týkat kotovaných malých a středních podniků (uvedených na oficiální burze, jejichž cenné papíry jsou dostupné k obchodování veřejností), (údaje roku 2026 vykázány v roce 2027).

2028

Od 1. 1. 2028 by měla vzniknout platnost pro společnosti ze třetích zemí (údaje roku 2028 vykázány v roce 2029)


Poslední zprávy z rubriky Podnikání:

Pá 15:25  Výsledky Chevronu za 1Q roku smíšené Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
Pá 12:44  Projekt Airlock posouvá Holcim k uhlíkové neutralitě Tisková zpráva (Tisková zpráva)
Pá 10:40  Anglo American odmítla rezolutně nabídku na převzetí od BHP Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)





?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688