Tisková zpráva (Tisková zpráva)
Zemědělství  |  22.02.2024 12:08:01

Čeští zemědělci mají před sebou obrovskou příležitost: Moderní zemědělství a udržitelnost ve středu zájmu

Stávka zemědělců zvýšila zájem o udržitelnost a o Green Deal neboli zelenou dohodu. Evropský Green Deal není jen o bezhlavém ozeleňování ekonomiky, šle hlavně o transformaci ekonomiky. Čeští zemědělci mají také možnost využít této iniciativy ve prospěch svého podnikání. Jakým způsobem? Možností je mnoho, společnost Green0meter přináší přehled klíčových bodů.

  1. Chytrá péče o zvířata: Namísto toho, aby se zemědělci zbavovali svých krav, tak jak se straší, mohou se rozhodnout starat se o ně lépe. Zvýšená péče o zvířata na pastvách je podporována a zároveň vede k vyšší kvalitě produktů a zvýšené spokojenosti zákazníků, což může být cenné při prodeji na trzích s vyšší přidanou hodnotou,“ popisuje Karel Kotoun, zakladatel společnosti Green0meter.
  2. Použití precizního zemědělství: Moderní technologie jako je precizní zemědělství mohou zemědělcům pomoci efektivněji využívat zdroje a minimalizovat negativní dopady na životní prostředí. S přesnějším rozptylem hnojiv a pesticidů mohou snížit riziko znečištění vody a půdy.
  3. Prodej za vyšší ceny: Pokud chtějí zemědělci prodávat své produkty za vyšší ceny do řetězců a na západ, je důležité, aby znali svoji uhlíkovou stopu a splňovali vyšší standardy týkající se udržitelnosti a kvality. Investice do udržitelného zemědělství může být klíčem k tomu, aby mohli vyhovět těmto požadavkům a tím získat přístup k lukrativnějším trhům,“ komentuje Karel Kotoun.
  4. Využití dotací a generování uhlíkových offsetů: Evropská unie poskytuje dotace pro zemědělce, kteří přecházejí na udržitelné zemědělství. Zemědělci mohou využít tyto dotace k investicím do moderních technologií a postupů, které snižují jejich uhlíkovou stopu. Navíc mohou generovat uhlíkové offsety například pomocí regenerativního zemědělství, které přispívá k ukládání uhlíku do půdy a snižuje emise skleníkových plynů. Takovou službu u nás poskytuje například společnost Carboneg.
  5. Sjednocení standardu dovážených komodit: Kontrola a cenové vyrovnávání dovážených komodit z jiných regionů vzhledem k jejich kvalitě a udržitelnosti, tak jako je to plánováno s uhlíkovým clem u jiných komodit.
  6. Podpora a nástroje: Společnosti jako Green0meter mohou zemědělcům poskytnout potřebné nástroje a podporu při vypočítávání jejich uhlíkové stopy a navigaci v byrokratickém procesu získávání dotací. Tím mohou zemědělci snadněji a efektivněji zavádět udržitelné postupy do svého podnikání.  

Je však důležité, aby některé požadavky Green Dealu byly upraveny. Česko by nemělo jen negovat, ale mělo by spíše propagovat svůj racionální přístup ke Green Dealu. Navíc je potřeba správně vysvětlovat a zjednodušovat celý proces, aby zemědělci mohli lépe porozumět a efektivně se přizpůsobit novým požadavkům. Cílem by mělo být dosažení zdravých a plodných luků a hájů, které současně přispívají k ochraně životního prostředí a biodiverzity,“ uzavírá Karel Kotoun a dodává, že využití Evropského Green Deal může být pro české zemědělce skvělou příležitostí nejen pro zlepšení jejich podnikání, ale také pro ochranu životního prostředí a budování udržitelné budoucnosti.

Je důležité, aby zemědělci využili dostupných prostředků a investovali do moderních technologií a postupů, které jim umožní prosperovat v rámci nového ekonomického paradigmatu, které klade důraz na udržitelnost a ochranu životního prostředí.


O projektu Green0meter: Udržitelnost je obchodní příležitost, která vytváří hodnotu pro společnost snižováním nákladů nebo vytvářením nových výnosů a také pro životní prostředí. Dodržujeme nejnovější metodiku ISO 14064, GHG Protocol se vždy aktuálními emisními faktory, stejně jako GRI, CDP a EU Taxonomy, CSRD a SFDR.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688