Redakce (Kurzy.cz)
Z regionů  |  21.02.2024 23:05:10

Lidé v Bohumíně jsou disciplinovanější. Strážníci vypisují méně pokut

BOHUMÍN - Disciplinovanější řidiči = méně sankcí. Tato rovnice platila vloni v Bohumíně, strážníci vypsali výrazně méně pokutových bloků než v roce předcházejícím. Vyplývá to ze statistik městské policie.

Bohumínští strážníci řešili v minulém roce celkem 1 400 přestupků, za něž rozdali na místě více než 1 200 blokových pokut. Většina z nich se jako obvykle týká řidičů a jejich nesprávného parkování, způsobu jízdy, vysoké rychlosti a dalších provinění za volantem. Menší část udělených pokut pak spadá na neukázněné majitele pejsků nebo narušitele veřejného pořádku či majetku.

Ti všichni se ale oproti roku předcházejícímu výrazně „polepšili“, což potvrzují aktuální čísla strážníků. V roce 2022 totiž hlídky musely řešit celkem 2 209 přestupků a rozdat 1 851 blokových pokut, tedy o třetinu více než vloni. „A není to o tom, že bychom najednou začali přivírat před hříšníky oči. Jen už si více lidí dává pozor, protože ví, že některé věci jim v Bohumíně prostě neprojdou,“ podotýká ředitel strážníků Roman Honysz.

Typickým příkladem jsou třeba černé skládky. Město před lety vyhlásilo boj jejich původcům, strážníci po nich začali i za pomocí skrytých fotopastí ještě intenzivněji pátrat a výsledek se dostavil. V loňském roce už uniformovaní museli řešit pouze 38 černých skládek, zatímco v roce 2022 bylo těchto případů 67 a o rok dříve dokonce 129.

Naopak drobný nárůst zaznamenali policisté v Bohumíně v loňském roce v kolonce trestných činů. Rostoucí trend je ze zkušenosti strážníků dán opakovanou recidivou osob z okolních měst i přilehlého Polska, ale souvisí také s neustále vzrůstající kybernetickou kriminalitou. „Kterou z pozice městské policie můžeme eliminovat jen ve velmi omezené míře,“ vysvětluje Honysz.

Příkladně podle šéfa strážníků funguje v Bohumíně spolupráce mezi městskou a státní policií, což se podepisuje například v rostoucí míře objasněnosti případů trestné činnosti. V roce 2022 činila zhruba 45 procent, loni vzrostla na necelých 58 procent. „U těch několika nejzávažnějších činů, kam řadíme například ozbrojené přepadení čerpací stanice, máme stoprocentní objasněnost,“ podotkl Roman Honysz.

I letos hlídá ulice města 30 strážníků, dalších 8 působí na základě dohody mezi městy na území Rychvaldu a jeden v Dolní Lutyni. Bohumínští strážníci letos částečně obnoví vozový park. Tři starší vozy nahradí nové Škody Karoq.

Velkou pomocí jsou bohumínským hlídkám také asistenti prevence kriminality, ani jejich počet se letos nemění. Deset mužů a žen zaměřujících se na zmírňování konfliktů v problémových lokalitách, dohlížení na bezpečnost dětí na přechodech a podporu preventivních akcí, zůstane městské policii k ruce minimálně do konce roku 2025. Právě k tomuto datu končí aktuální garance projektu Ministerstva práce a sociálních věcí, ze kterého město čerpá dotaci.

Petr Wojnar


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688