OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
Pojištění  |  21.02.2024 17:00:00

Úrazů při lyžování přibývá a jsou spojeny s vyššími náklady (Německo)

Každý pátý sportovní úraz se stane lyžaři, vyplývá ze studie zpracované Celostátním svazem německého pojišťovnictví (GDV). Za zhruba 7 100 karambolů za jednu lyžařskou sezónu vyplatili pojistitelé v průměru 7 750 EUR na jeden úraz. Údaje vyplývají ze statistik pojistných událostí úrazových pojišťoven za období 2017-2021.

„Pokud žádná jiná pojišťovna pojistné krytí neposkytuje, soukromé úrazové pojištění pokrývá náklady na záchranu ze sjezdovky po lyžařské nehodě – ale také výdaje vynaložené na pátrací a záchranné služby a převoz domů (repatriaci) nebo do blízké nemocnice a hospitalizaci,“ říká Joerg Asmussen, generální ředitel Celostátního svazu německého pojišťovnictví (GDV).

Mezi různými sporty, které jsou náchylné k úrazům, je lyžování zodpovědné za přibližně 20 % všech sportovních zranění; větší podíl má pouze fotbal (33 %). Významné procento v celkové statistice úrazů vzniklých při provozování sportovních aktivit zaujímají také tenis a jezdectví.

Soukromé úrazové pojištění nabízí nepřetržitou ochranu proti trvalým následkům úrazů, k nimž dojde po celém světě. To může zahrnovat nejen záchranné a vyprošťovací náklady, ale především jednorázové výplaty a důchodové renty na zmírnění dodatečných nákladů způsobených trvalými následky úrazů. Aby však byly při cestě za zimními sporty do zahraničí pokryty všechny náklady, měl by si člověk sjednat mezinárodní cestovní pojištění, zejména pokud nemá uzavřené soukromé zdravotní pojištění.

A co více: soukromé pojištění odpovědnosti je jedním z pojištění, které by měl mít každý proti finančním následkům, které mohou vzniknout osobě-viníkovi, jež škodu způsobila. „Ke srážkám na sjezdovkách dochází často, zejména při lyžování. Bez pojištění odpovědnosti musí osoba, která nehodu způsobila, nést finanční následky sama, například za zranění osob nebo za poškozené lyžařské vybavení,“ říká Asmussen z asociace. V závislosti na závažnosti nehody mohou vzniknout také nároky na odškodnění bolestného a újmy. Pokud jsou nároky oprávněné, soukromé pojištění odpovědnosti je uhradí, pokud ne, bude se jim pojistitel bránit.

Platné pojištění odpovědnosti je pro lyžaře v Itálii a Jižním Tyrolsku dokonce povinné. Každému, kdo se vydá na sjezdovku bez pojistného krytí, hrozí pokuta a odebrání skipasu. Podle německého Centra pro vyhodnocování lyžařských nehod (ASU) se zvyšuje riziko zranění lyžařů, včetně nehod vzniklých při srážkách. Stoupá rovněž počet lyžařů, kteří musí být hospitalizováni. Kromě toho roste i riziko poranění většiny míst na těle; překvapivě s výjimkou kolen.

Podle německých statistik se riziko lyžařských srážek na sjezdovce v zimní sportovní sezóně 2022/2023 zvýšilo z 1,29 na 1,50 kolizních nehod s následkem zranění na každých 1 000 lyžařů. Podle těchto statistik činil podíl úrazů ze srážek na všech lyžařských úrazech téměř 20 %. Celkově došlo v sezóně 2022/2023 bezmála ke 44 000 úrazů na lyžích oproti 39 000 úrazů v lyžařské sezóně 2021/2022. Podle ASU se také zvýšilo riziko hospitalizace po lyžařské nehodě z 1,6 na 1,7 případu na 1 000 lyžařů. Extrapolací lze tedy předpokládat, že v Německu dojde až k 7 400 hospitalizacím po lyžařských nehodách za sezónu.

oPojištění.cz
informace ze světa pojištění a risk managementu

Zpravodajský portál, který poskytuje komplexní zpravodajství ze světa pojištění a risk managementu. Denně přináší aktuální zprávy o vývoji pojistného trhu, odborné analýzy, informace o nabízených pojistných produktech a rozhovory s významnými osobnostmi pojišťovnictví.

Více informací na: www.opojisteni.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Pojištění:

Čt 11:50  Rakouské ženy žijí déle ve špatném zdravotním stavu OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
St 17:00  Jak vypadá rakouský vozový park? OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688