Ušetřeno.cz (Ušetřeno.cz)
Energie  |  21.02.2024 11:27:30

Elektřina zlevňuje, není proto třeba navyšovat zálohy o desítky procent

Spolu s vyúčtováním energií lidé dostávají i předpis na nové zálohy. Často dochází k jejich navýšení, které dodavatelé omlouvají zvýšením regulované složky. Nicméně více než o čtvrtinu by neměl platit nikdo. To je třeba mít na paměti při uzavírání nových smluv či úpravě výše záloh, zejména s ohledem na budoucí vývoj velkoobchodních cen energií.

Od ledna se regulovaná složka cen elektřiny zvýšila o téměř 70 procent, což dodavatelé začínají promítat do výše záloh. Z částky na faktuře za elektřinu regulovaná složka činí přibližně 40 procent, což pro domácnosti znamená výrazné zdražení celkové roční platby. Větší část z ceny pro spotřebitele ovšem tvoří cena silové elektřiny, kterou dodavatel nakupuje na burze. Ta přitom již několik měsíců stagnuje, což se projevuje v jednotlivých nabídkách dodavatelů.

„V současnosti sledujeme, že dodavatelé zlevňují produkty s měsíční fixací. Představují také nové neveřejné nabídky, kde je možné oproti běžným nabídkám ušetřit dalších dodatečných 5 až 10 procent. Získat je však lze většinou pomocí důvěryhodného srovnávače,“ uvádí Tomáš Vrňák, energetický analytik Ušetřeno.cz.

Energetický analytik doporučuje v současnosti zvýšit si zálohy jen lehce. U produktů na dobu určitou nebo s měsíční fixaci dokonce doporučuje zálohy neměnit či si je i mírně snížit oproti roku 2023.

Dodavatelé zvyšují neúměrně zálohy. Je žádoucí situaci řešit

„Na zálohách chceme platit tak akorát, aby nám po vyúčtování nezůstal vysoký nedoplatek ani zbytečný přeplatek. Dodavatelé mají tendenci, navrhovat nám vyšší zálohy, než je nutné. Jako spotřebitelé si však jejich výši můžeme určit v některých případech i podle vlastního uvážení. Proto se hodí znát skutečnou výši aktuálního zdražení,“ upozorňuje Vrňák s tím, že pokud má domácnost dostatečné úspory, jsou pro ni spíše výhodnější nedoplatky.

„Je rozhodně lepší nastavit si zálohy nižší a mírně doplácet než dodavateli půjčovat peníze formou neúměrně vysokých záloh. Proto je vhodné se proti neúměrnému zvýšení záloh vždy ohradit a s dodavatelem komunikovat,“ zakončuje odborník.

Ušetřeno.cz

Portál Ušetřeno.cz umožňuje spotřebitelům rychle a jednoduše srovnávat ceny energií napříč dodavateli, stejně jako ulehčuje výběr různých finančních produktů včetně půjček a hypoték či spoření, nebo mobilního operátora. Stačí do kalkulačky vyplnit požadované informace. Specialisté Ušetřeno.cz poté pomohou při výběru nejoptimálnější varianty.

Více informaci na: www.usetreno.cz

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku









Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688