pardubickykraj.cz (Pardubický kraj)
Z regionů  |  21.02.2024 00:00:00

Krajský úřad Pardubického kraje přijímá občanku v mobilu, je jedním z prvních v republice



Od poloviny února nemusíte na Krajský úřad Pardubického kraje s klasickým občanským průkazem. Pokud jste fanoušci digitalizace, můžete známou plastovou kartičku nechat doma a na jednání s úředníky jít jen s mobilem, ve kterém máte nainstalovanou aplikaci eDoklady.

Krajský úřad minulý týden dokončil interní testování a s velkým předstihem zájemcům umožní identifikaci přes mobilní telefon. „Měli jsme termín do 1. července letošního roku, ale nakonec jsme zavedení systému zvládli již v polovině února. V současné době má 128 našich zaměstnanců aktivovanou licenci a mohou identifikovat občany pomocí aplikace eDoklady. Využít ji můžete nejenom na Czech POINTu, matrice, ale i v dalších agendách. Jsem velice rád, že se vše podařilo zařídit tak rychle. Občanka v mobilu je alternativou k té klasické, v žádném případě ji nenahrazuje a na úřad můžete samozřejmě stále přijít i s klasickým dokladem. Jsem rád, že se opět o kousek posouváme v digitalizaci státní správy,“ vysvětluje krajský radní pro digitalizaci a e-Goverment Alexandr Krejčíř.

A proč si vlastně aplikaci eDoklady stahovat do svého chytrého mobilu? Díky ní můžete shromáždit všechny údaje z klasického dokladu ve svém zařízení a mít také kontrolu nad tím, kdo je vidí. Například při ověřování věku již nebudete muset ověřovateli poskytovat více údajů, než je nezbytně nutné. „Jedním z benefitů eDokladů je i to, že veškeré údaje jsou uložené zašifrované a nelze je falšovat. Kromě klasického PINu je možné si například nastavit i přihlášení otiskem prstu. V případě ztráty nebo krádeže telefonu lze v Portálu občana odpojit aplikaci a nikdo se do ní nedostane. Těší mě, že náš krajský úřad je jedním z prvních v republice, který občanům tuto možnost nabízí. Koresponduje to i s našimi dalšími snahami v oblasti digitalizace a elektronizace. Například jsme nedávno spustili Dotační portál, kde díky Identitě občana lze z domova žádat o krajské dotace a není nutné chodit na úřad osobně nebo něco posílat poštou,“ dodává hejtman Martin Netolický.

Více o aplikaci eDoklady najdete na https://edoklady.gov.cz/

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688