Marek Malina (Portu)
Finanční rady  |  20.02.2024 15:25:56

Emoce při investování mohou přijít draho, mohou snížit výnosy až o polovinu

Na finančních trzích nic netrvá věčně, ani zisky. Na druhou stranu ani ztráty. Kdo špatně reaguje na výkyvy, může přijít o desetitisíce korun.

Základem úspěšného investování je dlouhodobost a pravidelnost. Mnoho lidí se však touto poučkou neřídí, zejména v době, kdy všechny scénáře v ekonomice vypadají černě a investice se předělávají. "Jen v posledních několika letech jsme byli svědky poměrně velkých propadů trhu. Způsobila je pandemie Covid-19 v roce 2020 a energetická krize předloni. Dnes se finanční trhy pomalu šplhají k novým výšinám, jako tomu bylo historicky po každém větším problému. Přestože po krachu vždy následoval růst, na datech vidíme, že mnoho investorů se tohoto vývoje zaleklo a své investice stáhlo nebo na čas přestalo investovat," říká Marek Malina, analytik online investiční platformy Portu.

Vyděsit se a podlehnout emocím je nákladná chyba. Níže se podíváme na to, jak nákladná. Použili jsme přitom tři modelové příklady. Předpokládali jsme investiční horizont od 1. 1. 2013 do současnosti a výnos indexu MSCI World.

Čtyři pády za jedenáct let

Během uvedené doby trvání investice jsme zaznamenali čtyři poklesy indexu o více než 10 %. V roce 2015 klesl o 16 % v důsledku obav z možného příchodu deflace. V roce 2018 stála za 15% poklesem kombinace různých faktorů. Bývalý americký prezident Donald Trump odstartoval obchodní válku s Čínou, globální ekonomika začala zpomalovat a objevily se obavy, že Fed začal příliš rychle zvyšovat úrokové sazby. V roce 2020 přišel Covid-19 a index odepsal celých 36 %. V letech 2021-2022 se opět propadl o 26 % v důsledku energetické krize a s ní spojené vysoké inflace. V loňském roce se již akcie z velké části vzpamatovaly z propadů a několik důležitých indexů přepisovalo historická maxima.

Právě to, jak se investor chová v problematických obdobích, je důležitější, než by se mohlo zdát. Pojďme se na to podívat.

Varianta A - trpělivý investor

V první variantě náš investor začal s investicí 12 500 Kč a poté investoval 1250 Kč vždy 1. dne v měsíci. Dokázal ignorovat své emoce a investoval průběžně po celé období.

Za celé 132měsíční období investoval 177 500 Kč. Hodnota jeho investice se zvýšila na 287 145 Kč. Výnos tedy činí 109 645 Kč.

Varianta B - investor se strachem

Ve druhé variantě investor nedokázal ovládat své emoce a přestal investovat pokaždé, když index klesl o 10 %. A to až do doby, kdy index opět dosáhl nového maxima. V tomto scénáři neinvestoval až 44 ze 132 měsíců.

Za celé období investoval 122 500 Kč a hodnota jeho investice vzrostla na 206 985 Kč. Výnos činí 84 485 Kč.

Varianta C - ideální investor

Třetí možnost představuje ideální chování investora. Nejenže na začátku investoval 12 500 Kč a poté pokračoval v investování na měsíční bázi, ale při každém 10% poklesu indexu zvýšil svou investici z 1 250 Kč na 2 500 Kč. K původní částce se vrátil až poté, co se trhy vrátily na své předchozí maximum.

Za celé období náš investor investoval 237 500 Kč a hodnota jeho investice se zvýšila na 378 213 Kč. To představuje výnos 140 713 Kč.

Varianta D - vybrat peníze je ta nejhorší možnost

Nejhorší možností je po výrazném poklesu trhu se vyděsit a peníze z účtu vybrat. Opět uvažujme investora, který začal s 12 500 Kč na začátku a pak 1. dne v měsíci vložil 1 250 Kč. Pokud by po výrazném poklesu trhu o 35 % v roce 2020 vybral všechny své peníze, získal by absolutní výnos 2 613 Kč. V průběhu času by tedy vydělal něco přes 2 % toho, co na účet vložil.

Emoce za sto tisíc

Rozdíl v chování investorů je velký. I při měsíční investici 1 250 Kč je rozdíl mezi ideálním (varianta C) a horším (B) chováním více než 50 000 Kč. Největší chybou je však neinvestovat vůbec nebo peníze vybrat po některém z výrazných propadů trhu. "To je případ investora D, který se v březnu 2020 po vypuknutí pandemie Covid-19 rozhodl v panice vybrat svou investici. Kdyby vytrval a pokračoval v investování, těžil by z oživení akciových trhů a jeho výnos by 1. února 2024 činil 109 650 Kč. Psychologické chyby tak mohou investora přijít draho," dodává Marek Malina.

 


Na co si dát po přečtení tohoto článku pozor?

  • Článek není investičním doporučením
  • Historická výnosnost není nikdy zárukou budoucích výnosů
  • Investice na kapitálových trzích jsou vždy rizikové
  • Portu negarantuje dosažení výnosů z investice na kapitálových trzích
  • Nejste si jistí, jaký rizikový profil je pro vás vhodný nebo zda je pro vás vhodné například tematické investování? Vyplňte si náš investiční dotazník a my vám poradíme.

Marek Malina

Marek Malina

Marek pracuje ako analytik a špecializuje sa predovšetkým na makroekonómiu, globálne akciové trhy, prípadne komodity. Jeho cieľom je zvýšiť investičnú gramotnosť na Slovensku a približovať odborné témy ľudským jazykom. Marekove komentáre a analýzy vychádzajú v popredných médiách v Česku a na Slovensku.



Portu

Portu je první česká robo-advisory investiční platforma a lídr na českém trhu. Umožňuje bez jakýchkoliv závazků a s nejnižšími poplatky na trhu investovat do globálně diverzifikovaných portfolií složených na míru potřebám a cílům každého investora.

Více na https://www.portu.cz.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finanční rady:

Pá   0:00  Pohlídejte si náležitosti darovací smlouvy na nemovitost Petr Holub (MojeNebankovka)
Čt 10:57  Povolené přečerpání, nebo kreditní karta? Po čem sáhnout? Iva Grácová (Bezvafinance)
Čt   8:00  Domácnost za poloviční náklady. Přejděte na smart home Petr Holub (Zoxo Financial s.r.o.)
St   0:00  Penzijní připojištění se mění, pro koho je výhodné Petr Holub (MojeNebankovka)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688