ec.europa.eu (Evropská komise)
Evropská unie  |  20.02.2024 14:14:00

Komise potvrzuje kladné předběžné posouzení druhé žádosti Česka o platbu ve výši 702 milionů eur v rámci Nástroje pro oživení a odolnost

Posouzení druhé žádosti Česka o platbu

Komise dnes potvrdila kladné předběžné posouzení druhé žádosti Česka o platbu ve výši 702 milionů eur v rámci Nástroje pro oživení a odolnost, ústředního prvku NextGenerationEU.

V návaznosti na posouzení žádosti o platbu předložené dne 6. prosince 2023 dospěla Komise k předběžnému závěru, že Česko uspokojivě splnilo 28 milníků a cílů stanovených v prováděcím rozhodnutí Rady pro druhou a třetí splátku.

Žádost o platbu se týká důležitých kroků při realizaci 4 reforem a 24 investic, které povedou k pozitivní změně pro české občany i podniky v oblasti čisté mobility, zdravotní péče, lesnictví, vodního hospodářství, výzkumu a digitalizace.

Stěžejní opatření v této žádosti o platbu zahrnují:

  • Rychlejší a levnější výstavba vysokokapacitních internetových sítí: Česko přijalo zákon, který posiluje koordinaci mezi internetovými společnostmi a podniky veřejných služeb vytvořením společné databáze. Díky této databázi budou internetové společnosti moci zavádět vysokokapacitní sítě tam, kde podniky veřejných služeb právě provádějí nebo plánují výstavbu. Díky tomu bude budování internetových sítí v Česku levnější, rychlejší a účinnější. Tato investice pomůže Česku řešit problémy s připojením k internetu, které byly identifikovány ve zprávě o digitální dekádě z roku 2023, která ukázala, že k pevným sítím s velmi vysokou kapacitou je připojeno pouze 53 % domácností, zatímco průměr EU činí 73 %.
  • Investice do obnovy lesů a zadržování vody: Česko v posledních letech zasáhly dvě přírodní katastrofy. Za prvé, v roce 2020 bylo v důsledku škod způsobených kůrovcem pokáceno více stromů než v letech 19902016 dohromady. Za druhé, Česko trpělo rozsáhlým suchem, které v roce 2022 vedlo k ničivým lesním požárům v Národním parku České Švýcarsko. Ty zasáhly i Pravčickou bránu, což je jeden z nejkrásnějších pískovcových útvarů v Evropě. Aby se těmto katastrofám v budoucnu předešlo, bude v rámci českého plánu financováno opětovné zalesňování více než 12 000 hektarů a výstavba 40 lesních rezervoárů pro zadržování vody. Tato opatření podporují Strategii EU pro přizpůsobení se změně klimatu a Lesní strategii EU.

Další kroky

Komise nyní zaslala své předběžné posouzení toho, jak Česko plní milníky a cíle požadované pro tuto platbu, Hospodářskému a finančnímu výboru, který má čtyři týdny na vydání stanoviska. Platba Česku může být provedena na základě stanoviska Hospodářského a finančního výboru a poté, co Komise přijme rozhodnutí o platbě.

Souvislosti

Plán pro oživení a odolnost Česka zahrnuje širokou škálu investičních a reformních opatření. Plán bude financován z 8,4 miliardy eur ve formě grantů a 818 milionů eur ve formě půjček. Žádost o platbu, která byla dnes předběžně schválena, navazuje na první žádost Česka o platbu, kterou Komise schválila dne 8. února 2023 a která byla Česku vyplacena dne 22. března 2023.

Tato žádost o platbu povede k tomu, že celková částka vyplacená Česku v rámci Nástroje pro oživení a odolnost dosáhne 2,7 miliardy eur (včetně předběžného financování ve výši 915 milionů eur, které Česko obdrželo v září 2021,928 milionů eur ve formě grantů obdržených dne 22. března 2023 v návaznosti na první žádost o platbu a 147 milionů eur v rámci plánu REPowerEU obdržených dne 21. prosince 2023). Tyto částky odpovídají 29 % všech finančních prostředků uvedených v českém plánu, přičemž bylo splněno 19 % všech milníků a cílů. Více informací o českém plánu včetně mapy projektů financovaných z Nástroje pro oživení a odolnost v Česku je k dispozici zde.

Další informace

Předběžné posouzení druhé žádosti Česka o platbu ze strany Komise

Otázky a odpovědi týkající se žádosti Česka o vyplacení prostředků v rámci nástroje NextGenerationEU

Předběžné posouzení plánu pro oživení a odolnost Česka ze strany Komise

Přehled plánu, úplný plán a všechny ostatní související dokumenty

Nástroj pro oživení a odolnost

Mapa projektů v rámci Nástroje pro oživení a odolnost

Srovnávací přehled ukazatelů Nástroje pro oživení a odolnost

Nařízení, kterým se zřizuje Nástroj pro oživení a odolnost

EU jako emitent dluhopisů

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688