Lukáš Raška (Portu)
Finanční rady  |  19.02.2024 16:56:25

Změní umělá inteligence investování?

Rok 2023 si bude většina z nás pamatovat jako dobu, kdy umělá inteligence vstoupila do našich životů. Důvodem je především velký rozmach ve využívání tzv. generativní umělé inteligence, za kterým stojí hlavně ChatGPT od společnosti OpenAI, s vlastními AI řešeními ale přišly i další firmy jako Google, Meta nebo Amazon.

Umělá inteligence se stala i investičním hitem. Akcie firem, které by mohly z rozvoje AI profitovat, rostou na hodnotě. Vítězství berou zatím hlavně výrobci hardwaru a softwaru, například cena akcií firmy Nvidia za poslední rok vzrostla o více než 200 %. Poptávka je i po akciích dalších firem jako C3.ai, Palantier, nebo AMD. To by mohlo vést začínající investory k jednoduchému závěru, že cena AI akcií dále poroste. Sázet ale pouze na vývoj jednoho oboru se nemusí vyplatit.

Je popularita AI jenom další bublina?

Ten, kdo finanční trhy sleduje delší dobu, pravděpodobně slyšel o vzniku investičních bublin. Ty se projevují tím, že investoři ženou cenu určitého aktiva, typicky akcie, vzhůru. Toto nadšení ale časem vyprchá a cena akcie se poté propadne zpět. Nejstarší zaznamenanou bublinou je tzv. tulipánová horečka, kdy se symbolem skvělé investiční příležitosti v 17. století v Holandsku staly právě tulipány. Nadšení ale nevydrželo a řada lidí tak prodělala. 

Takových bublin se nafouklo a posléze splasklo na trzích celá řada. Krach vídeňské burzy v roce 1873, internetová bublina (dot-com bubble) z konce 90. let nebo americká hypoteční krize z roku 2007. Vyvstává tak otázka, jestli současné nadšení okolo umělé inteligence není pouze další bublinou. 

U umělé inteligence se nabízí srovnání s dalším v nedávné době populárním trendem – metaverse. To má být počítači generovaný virtuální svět, do kterého se lidé budou moci připojovat a trávit v něm čas. Metaverse se dostal do středu pozornosti hlavně na přelomu let 2021 a 2022. Například zakladatel sociální sítě Facebook Mark Zuckerberg byl z vize virtuálního světa tak nadšený, že svou firmu přejmenoval na Meta. 

Zvýšený zájem o umělou inteligenci z řad široké veřejnosti jsme mohli zaznamenat s koncem minulého roku, největší boom přišel pak v první polovině roku letošního. Poté zájem opadl. Jestli se jedná o vymírající trend, nebo jestli nadšení z AI znovu vzroste, je těžké říci.

Metaverse má, zdá se, svou největší slávu (alespoň prozatím) za sebou. Dopadne AI stejně? Je dobré si všimnout podstatného rozdílu. Využívání programů, které pracují s umělou inteligencí (potažmo pokročilým machine learningem), se v poslední době rozšířilo bleskovou rychlostí. ChatGPT dokáže tvořit pokročilé texty, MidJourney realistické fotografie, AI se využívá i pro vytváření působivých videí. Umělé inteligenci se daří stát se součástí našich životů.

Vybere umělá inteligence ty správné investice?

Umělá inteligence dokáže v současnosti poradit se spoustou problémů, které by vás mohly trápit. Dokáže dát tipy na zajímavá místa, která navštívit na dovolené, řekne vám vtip nebo poradí s výběrem restaurace na rande. Dokáže stejným způsobem vybrat i správné investice? 

V poskytování konkrétních investičních rad není příliš sdílný ChatGPT, v současnosti asi nejpopulárnější jazykový model poháněný umělou inteligencí. Platforma vyvinutá společností OpenAI zdůrazňuje, že investování je spojeno s vysokým rizikem a může být ovlivněno řadou různých podmínek. Tipy se však dát zdráhá.

chatgpt

Umělá inteligence na druhou stranu může pomoci rychlou analýzou dat. AI se může využít například pro analýzu tzv. earnings calls, na kterých management firmy prezentuje hospodářské výsledky. AI třeba dokáže analyzovat celou prezentaci a určit, jaký byl sentiment, jinými slovy, jestli byla prezentace pozitivně nebo negativně naladěna. To může investorům pomoci v rozhodování, jak ocenit hodnotu akcie dané firmy. 

Výběr konkrétních akcií k investování je ale velmi složitá disciplína, která vyžaduje analýzu spousty proměnných, jejichž vliv na výslednou cenu akcie nemusí být navíc vždy jasný. Jak ukazují například výzkumy SPIVA, aktivně spravovaným fondům se až v 90 % případů nedaří přinášet nadvýnos, naopak zaostávají za indexy. 

Investování do jednotlivých akcií se tak často konstantně nedaří ani zkušeným portfolio manažerům. Může se to dařit umělé inteligenci? Na trhu už nyní investují fondy, které tvrdí, že díky využití vlastního modelu umělé inteligence dokáží nahradit tisíc specializovaných analytiků. Příkladem může být AIEQ, které má být prvním aktivně spravovaným ETF, využívajícím umělou inteligenci jako metodu výběru akcií.

Fond AIEQ analyzuje miliony datových bodů ze zpráv, sociálních médií, oborových a analytických zpráv, finančních výkazů více než 6 000 amerických společností, technických, makro a tržních dat a dalších údajů. Fondu se ale za 6 let jeho existence zatím nedaří. Od svého vzniku si sice připsal 15 %, například nejsledovanější akciový index S&P 500 vzrostl za stejné období o 65 %.

Investování do AI firem

Známé rčení říká, že na zlaté horečce vydělali nejvíce prodejci lopat. Může to stejné platit i pro současný boom okolo umělé inteligence? Řada věcí tomu nasvědčuje. Existuje někdo, kdo ještě neslyšel o zářné budoucnosti firmy Nvidia? Firma, která zpopularizovala grafické procesory (GPU), dnes drtivou většinu svých příjmů získává právě z těchto specializovaných čipů. 

Rostoucí příjmy a výhled na lepší zítřky táhnou nahoru i ceny akcií této technologické společnosti. Obří poptávka po akciích je ale už možná na vrcholu, ocenění firmy je totiž v současnosti na velmi vysokých úrovních. Varování přichází mimo jiné v návaznosti na pokles růstu tržeb OpenAI. Tržby firmě vzrostly za září o „pouhých“ 20 % (v srpnu byl růst o 39 %, v červenci pak o 30 %).

Hodně bylo v poslední době slyšet i o společnosti Arm, britské firmě zabývající se návrhem polovodičů a softwaru. Když ale tato firma v polovině letošního září vstoupila na trh, až tak velké pozdvižení to nezpůsobilo. Ačkoli se akciím první den dařilo dobře, následně začala jejich cena klesat, zdá se tak, že humbuk kolem firmy pomalu vyprchává. Od vstupu na burzu akcie Armu ztratily přes 20 %. 

Vsadit všechno na jednu kartu nemusí být tou nejlepší strategií. Pokud by se někdo chtěl vyhnout sázkám na jednotlivé akcie, může zainvestovat do celého sektoru, třeba pomocí  burzovně obchodovaných fondů (ETF). Investor si tak může vybrat třeba ETF zaměřené na automatizaci a robotiku, které v sobě obsahuje stovky takových firem.

Umělá inteligence se za poslední rok dostala do světla reflektorů a je jí věnována spousta pozornosti. Její využití má velký potenciál i v oblasti investování, k revoluci ale zatím nedošlo. Je důležité si uvědomit, že tržní podmínky jsou dynamické a složité, a umělá inteligence nedokáže zajistit bezprecedentní úspěch nebo předvídat výsledky se stoprocentní jistotou. Přesto se vyplatí tento rychle se rozvíjející obor sledovat.

Lukáš Raška

Lukáš Raška

Lukáš pracuje v Portu jako analytik finančních trhů. Každý den sleduje, co se zrovna děje na finančních trzích, a to nejdůležitější předává veřejnosti ve srozumitelné formě. Je velkým fanouškem pasivního investování, které v dlouhém období poráží investování aktivní. Zajímá se o to, jak makroekonomické události ale i politika a business ovlivňují ceny akcií i dluhopisů a jaký vliv to může mít na výnosnost investorských portfolií. Jeho cílem je zvýšení investiční gramotnosti všech Čechů.


Portu

Portu je první česká robo-advisory investiční platforma a lídr na českém trhu. Umožňuje bez jakýchkoliv závazků a s nejnižšími poplatky na trhu investovat do globálně diverzifikovaných portfolií složených na míru potřebám a cílům každého investora.

Více na https://www.portu.cz.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finanční rady:

Pá   0:00  Pohlídejte si náležitosti darovací smlouvy na nemovitost Petr Holub (MojeNebankovka)
Čt 10:57  Povolené přečerpání, nebo kreditní karta? Po čem sáhnout? Iva Grácová (Bezvafinance)
Čt   8:00  Domácnost za poloviční náklady. Přejděte na smart home Petr Holub (Zoxo Financial s.r.o.)
St   0:00  Penzijní připojištění se mění, pro koho je výhodné Petr Holub (MojeNebankovka)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688