ec.europa.eu (Evropská komise)
Evropská unie  |  19.02.2024 12:00:00

Komise zahajuje formální řízení proti společnosti TikTok podle aktu o digitálních službách

AKT O DIGITÁLNÍCH SLUŽBÁCH: Komise zahajuje formální řízení proti společnosti TikTok

Evropská komise zahájila formální řízení s cílem posoudit, zda společnost TikTok případně porušila akt o digitálních službách v oblastech souvisejících s ochranou nezletilých osob, transparentností reklamy, přístupem výzkumných pracovníků k údajům, jakož i řízením rizik návykového designu a škodlivého obsahu.

Na základě dosud provedeného předběžného šetření, mimo jiné na základě analýzy zprávy o posouzení rizik zaslané společností TikTok v září 2023, jakož i odpovědí společnosti TikTok na formální žádosti Komise o informace (o nezákonném obsahu, ochraně nezletilých osob a přístupu k údajům) se Komise rozhodla zahájit formální řízení proti společnosti TikTok podle aktu o digitálních službách.

Jednání se zaměří na tyto oblasti:

  • Dodržování povinností vyplývajících z aktu o digitálních službách v souvislosti s posuzováním a zmírňováním systémových rizik, pokud jde o skutečné nebo předvídatelné negativní účinky vyplývající z návrhu systému TikTok, včetně algoritmických systémů, které mohou stimulovat behaviorální závislost a/nebo vytvářet tzv. „účinky krabitických dívek“. Toto posouzení je nezbytné k boji proti potenciálním rizikům pro výkon základního práva na tělesnou a duševní pohodu dané osoby, dodržování práv dítěte a jeho dopadu na procesy radikalizace. Kromě toho zmírňující opatření zavedená v tomto ohledu, zejména nástroje pro ověřování věku, které společnost TikTok používá k zabránění přístupu nezletilých osob k nevhodnému obsahu, nemusí být přiměřená, přiměřená a účinná;
  • Dodržování povinnosti aktu o digitálních službách zavést vhodná a přiměřená opatření k zajištění vysoké úrovně soukromí, bezpečnosti a ochrany nezletilých osob, zejména pokud jde o standardní nastavení ochrany soukromí nezletilých osob v rámci koncepce a fungování jejich doporučovacích systémů;
  • Dodržování povinnosti aktu o digitálních službách poskytovat spolehlivé úložiště reklam prezentovaných na stránkách TikTok s možností vyhledávání;
  • Opatření, která společnost TikTok přijala ke zvýšení transparentnosti své platformy. Vyšetřování se týká podezření na nedostatky v poskytování přístupu výzkumných pracovníků k veřejně přístupným údajům společnosti TikTok, jak stanoví článek 40 aktu o digitálních službách.

Pokud by se tato porušení prokázala, představovala by porušení čl. 34 odst. 1, čl. 34 odst. 2, čl. 35 odst. 1 a čl. 28 odst. 1, čl. 39 odst. 1 a čl. 40 odst. 12 aktu o digitálních službách. Komise nyní přednostně provede hloubkové šetření. Zahájení formálního řízení nepředjímá jeho výsledek.

Současným zahájením řízení není dotčeno jakékoli jiné řízení, které může Komise rozhodnout o zahájení jakéhokoli jiného jednání, které může představovat porušení podle aktu o digitálních službách, například v souvislosti s povinnostmi poskytovatele týkajícími se šíření nezákonného obsahu, jako je teroristický obsah nebo pohlavní zneužívání dětí on-line, nebo oznamování podezření z trestných činů.

Nejsou jím rovněž dotčena donucovací opatření přijatá jinými orgány v rámci jiných regulačních rámců, například sítí pro spolupráci v oblasti ochrany spotřebitele.

Další kroky

Po formálním zahájení řízení bude Komise i nadále shromažďovat důkazy, například zasíláním dalších žádostí o informace, vedením pohovorů nebo inspekcí.

Zahájení formálního řízení zmocňuje Komisi k přijetí dalších donucovacích opatření, jako jsou předběžná opatření a rozhodnutí o nesplnění povinnosti. Komise je rovněž zmocněna přijmout jakýkoli závazek společnosti TikTok k nápravě záležitostí, které jsou předmětem řízení.

Akt o digitálních službách nestanoví žádnou zákonnou lhůtu pro ukončení formálního řízení. Délka hloubkového šetření závisí na několika faktorech, včetně složitosti případu, rozsahu spolupráce dotčené společnosti s Komisí a výkonu práva na obhajobu.

Zahájení formálního řízení zbavuje koordinátory digitálních služeb nebo jakýkoli jiný příslušný orgán členských států EU jejich pravomocí dohlížet na akt o digitálních službách a vymáhat jej v souvislosti s podezřením na porušení čl. 28 odst. 1.

Pozadí

Společnost TikTok byla 25. dubna 2023 podle aktu EU o digitálních službách označena za velmi velkou online platformu (VLOP), a to v návaznosti na prohlášení, že v EU má 135,9 milionu aktivních uživatelů měsíčně. Jako VLOP musela společnost TikTok čtyři měsíce od svého určení začít plnit řadu povinností stanovených v aktu o digitálních službách.

Od 17. února se akt o digitálních službách vztahuje na všechny internetové zprostředkovatele v EU.

Pro více informací

Znění aktu o digitálních službách v Úředním věstníku EU

Velmi velké online platformy a vyhledávače podle aktu o digitálních službách

Obecný vstup aktu o digitálních službách v platnost

Donucovací rámec podle nařízení o digitálních službách

Akt o digitálních službách – Otázky a odpovědi

Quote

Bezpečnost a dobré životní podmínky uživatelů internetu v Evropě mají zásadní význam. Společnost TikTok musí pečlivě prozkoumat služby, které nabízí, a pečlivě zvážit rizika, která představují pro své uživatele – mladé i staré. Komise nyní provede hloubkové šetření, aniž je dotčen výsledek.
Margrethe Vestagerová, výkonná místopředsedkyně pro Evropu připravenou na digitální věk 2024-02-18

Ochrana nezletilých osob je nejvyšší prioritou v oblasti prosazování aktu o digitálních službách. Jako platforma, která oslovuje miliony dětí a dospívajících, musí společnost TikTok plně dodržovat akt o digitálních službách a hrát zvláštní úlohu při ochraně nezletilých osob na internetu. Toto formální řízení o nesplnění povinnosti dnes zahajujeme, abychom zajistili, že budou přijata přiměřená opatření na ochranu fyzické a emocionální pohody mladých Evropanů. Musíme vynaložit veškeré úsilí na ochranu našich dětí.
Thierry Breton, komisař pro vnitřní trh 2024-02-18

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Evropská unie:

Pá   4:00  Third Meeting of the European Board for Digital Services ec.europa.eu (Evropská komise)
Čt 19:19  MEPs adopt plans to boost Europe’s Net-Zero technology production europarl.europa.eu (Evropský parlament)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688