Petr Holub (MojeNebankovka)
Finanční rady  |  19.02.2024 08:59:15, aktualizováno 01.03.2024 07:51:50

Růst úrokových sazeb maže rozdíly. Netrapte se s dokládáním účelu

Nejlevnější typ půjčky 

Platí jednoduché pravidlo. Čím vyšší riziko pro věřitele (poskytovatele úvěru), tím vyšší úroková míra u úvěru a dražší půjčka. Proto jsou nejlevnější půjčky poskytovány proti zástavě. Půjčky se zástavou můžete sjednat u bank i nebankovních společností, ručí se nemovitými i movitými věcmi. Splácení je dlouhodobé, úroková sazba může mít různě dlouhou fixaci.  

 

Co je třeba vědět o hypotečních úvěrech 

Hypoteční úvěr je oblíbeným způsobem, jak si pořídit, upravit, opravit či rozšířit bydlení. Pro poskytnutí hypotečního úvěru v bance platí přísná pravidla. Je třeba mít dostatečně vysokou hotovost na část kupní ceny, prokázat bonitu v podobě odpovídajících příjmů, nejlépe plynoucích ze zaměstnání na dobu neurčitou, splnit účel úvěru a zavázat se k dlouhodobému splácení s omezenou možností vkladu mimořádných splátek. Obvykle platí i povinnost uzavřít životní pojištění. Pokud vše zmíněné zvládnete, získáváte úvěr s úrokovou sazbou okolo 6 % a fixací nejčastěji na 1 až 5 let.   

 

Hypotéka jako investice 

Zároveň se jedná o půjčku, na které můžete zajímavě vydělat. Představte si, že byste odkládali pořízení bydlení na úvěr. Platili byste nájemné a postupně byste se snažili uspořit na vlastní bydlení. Peníze utracené na nájemném jsou ztraceným výdajem a úspory v podobě peněz uložených na bankovním účtu ztrácí hodnotu. Mezitím rostou ceny nemovitostí, vy platíte vyšší nájemné a vkladům v bance vlivem inflace klesá hodnota.   

Pokud si ale sjednáte hypoteční úvěr, splátkou hypotéky umořujete dluh a přibližujete se k vlastnictví nemovitosti. Cena nemovitosti roste, původní dluh klesá. V budoucnu můžete nemovitost prodat za několikanásobně vyšší hodnotu, umořit zůstatek hypotéky a získat zajímavý objem peněz v hotovosti.   

 

Co je třeba vědět o nebankovních hypotékách 

Nebankovní hypoteční úvěry jsou poskytovány rovněž proti zástavě nemovitosti, ale není u nich vyžadováno doložení úvěru. S inkasovanými penězi můžete volně nakládat. Například část použít na nákup vybavení interiéru nebo na vklad do podnikání. Úvěr vyřídíte snadno a nemusíte se tolik obávat, že neprojdete při prokazování bonity. Na úvěr můžete vkládat mimořádné splátky nebo jej refinancovat jiným typem úvěru (dle podmínek poskytovatelů). Půjčky jsou dlouhodobé se splatností až 20 let.    

 

Nebankovní hypotéky za méně než 7 % 

Jestliže jsou podle srovnávače půjček nejlevněji poskytované hypoteční úvěry za úrok okolo 6 % a nejlevnější nebankovní hypotéky za úrok pod 7 %, pak je otázkou, zda přijmout svazující pravidla hypotečních úvěrů. U nebankovní hypotéky získáváte navíc fixaci úrokové sazby po celou dobu splácení. Máte jistotu, že se váš náklad nebude zvyšovat. 

Petr Holub

Po úspěšně ukončeném studiu financí na vysoké škole jsem se věnoval účetní a daňové problematice. Mám zkušenosti z oblasti řízení středních i velkých firem, orientuji se v dotačních titulech, obchodním právu, investicích, tržních analýzách a predikcích. Mám doktorát z ekonomie a rád pro vás pravidelně zpracovávám aktuality a důležité informace z dění na finančních trzích.



MojeNebankovka

Největší a precizně připravený srovnávač bankovních a nebankovních půjček v ČR pomáhá občanům i podnikatelům. Přináší pravidelně aktualizované recenze finančních produktů, sleduje aktuální dění, poradí v začátcích podnikání, v účetní i daňové oblasti. Portál, kde najdete nejen nejlevnější půjčky, ale i zajímavé a užitečné informace. Moje Nebankovka: vyhledává, radí, vzdělává.

Více informací na https://mojenebankovka.cz/.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finanční rady:

Pá   0:00  Pohlídejte si náležitosti darovací smlouvy na nemovitost Petr Holub (MojeNebankovka)
Čt 10:57  Povolené přečerpání, nebo kreditní karta? Po čem sáhnout? Iva Grácová (Bezvafinance)
Čt   8:00  Domácnost za poloviční náklady. Přejděte na smart home Petr Holub (Zoxo Financial s.r.o.)
St   0:00  Penzijní připojištění se mění, pro koho je výhodné Petr Holub (MojeNebankovka)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688