Libor Stoklásek (AlgoImperial)
Akcie ve světě  |  18.02.2024 20:25:57

Burzovní kalendář 8/52 - Co musíme vědět do nového týdne!

V nadcházejícím zkráceném svátečním týdnu budou investoři sledovat nejnovější zápis z jednání Federálního rezervního systému, aby získali nové poznatky o směřování měnové politiky. Zisky výrobce čipů Nvidia budou kritickým testem horečky umělé inteligence, která v posledních měsících pomáhala k růstu americkým akcií. Walmart zahájí výsledkovou sezónu největších amerických maloobchodníků a údaje o PMI osvětlí sílu globální ekonomiky. Trhy v Číně se v pondělí vracejí z týdenních novoročních prázdnin a investoři čekají, co Peking udělá dál, aby podpořil svůj utrápený akciový trh. Zde je to, co potřebujete vědět, abyste mohli úspěšně začít nový týden.

Zápis z jednání Fedu

Ekonomický kalendář je v nadcházejícím svátečně zkráceném týdnu klidný, přičemž hlavním bodem bude středeční zápis z lednového zasedání Federálního rezervního systému. Policisté na zasedání 30. a 31. ledna ponechali úrokové sazby beze změny a naznačili, že snížení na nadcházejícím zasedání v březnu je nepravděpodobné. Několik představitelů Fedu, včetně předsedy Jeroma Powella, naznačilo, že je zapotřebí více času, aby se zajistilo, že inflace se udržitelným způsobem vrátí k 2% cíli Fedu. Trhy v současné době počítají se čtyřmi sníženími sazeb o čtvrt procentního bodu v letošním roce počínaje červnem poté, co snížily sázky na snížení sazeb v důsledku nedávných silných údajů o zaměstnanosti, HDP a inflaci.

Investoři budou mít během týdne také možnost vyslechnout si představitele Fedu, včetně prezidenta Atlantského Fedu Raphaela Bostice, guvernérky Lisy Cookové a Christophera Wallera spolu s místopředsedou Philipem Jeffersonem. Ekonomický kalendář zahrnuje také údaje o prodejích stávajících domů a počátečních žádostech o podporu v nezaměstnanosti.

Výsledky společnosti Nvidia

Společnost Nvidia ve středu po uzavření amerického trhu oznámí své hospodářské výsledky, což by vzhledem k velikosti společnosti mohlo být klíčovým testem sentimentu na trhu. Akcie společnosti Nvidia, jejíž čipy jsou považovány za zlatý standard v odvětví umělé inteligence, se v roce 2023 více než ztrojnásobily a letos zatím vzrostly o dalších zhruba 50 %, čímž se staly třetí největší americkou společností podle tržní kapitalizace po společnostech Microsoft (MSFT) a Apple (AAPL). Zisky společnosti Nvidia se na letošním růstu indexu S&P 500 podílejí více než čtvrtinou.

Pozitivní aktualizace firemního výhledu společnosti Nvidia by mohla podpořit nadšení z umělé inteligence a prodloužit rally na trhu, ale případné zklamání může mít pro trhy široké důsledky. Když se říká, že se trhu letos daří, myslí se tím skutečně to, že se daří technologiím, a Nvidia je jejich jádrem.

Maloobchodní příjmy

Tento týden začíná výsledková sezóna velkých amerických maloobchodních řetězců a očekává se, že společnost Walmart bude v úterý před otevřením trhu reportovat výsledky za fiskální rok 2024 v opatrném tónu. Podle odhadů LSEG, na které se odvolává agentura Reuters, se očekává, že Walmart vykáže za čtvrtletí od 1. listopadu do 31. ledna nárůst tržeb o zhruba 11 miliard dolarů, tedy o 4 %.

Inflace zůstává zátěží pro mnoho amerických domácností, které se potýkají s vysokými životními náklady, a spotřebitelské ceny v lednu vzrostly více, než se očekávalo, což oslabilo naděje na brzké snížení úrokových sazeb ze strany Federálního rezervního systému. Vzhledem k tomu, že ceny potravin jsou stále výrazně nad úrovní před pandemií, stále více zákazníků tíhne k Walmartu kvůli jeho cenám potravin. Očekává se, že Walmart díky své síle v oblasti potravin vykáže za fiskální rok 2024 tržby ve výši 645 miliard USD, což je více než dvojnásobek jeho nejbližšího konkurenta.

Analytici citovaní agenturou Reuters rovněž očekávají, že Walmart vykáže vyšší ziskovost díky nižším nákladům dodavatelského řetězce a od listopadu klesající ceně benzinu. Čistý zisk by měl vzrůst o 8 %.

Údaje PMI

Obavy z možnosti globální recese se zmírnily, protože americká ekonomika se silným trhem práce zůstala odolná. Naopak čínská ekonomika se nachází v útlumu a očekává se, že německá ekonomika se letos dále propadne. Údaje PMI zveřejněné ve čtvrtek by měly ukázat, že situace mimo USA není úplně bezútěšná. I když se lednový PMI eurozóny nachází v pásmu poklesu, dosáhl šestiměsíčního maxima a podle nejnovějších údajů o HDP se blok koncem loňského roku vyhnul recesi. V pátek budou zveřejněny údaje o německém HDP za 4. čtvrtletí a index podnikatelského klimatu Ifo. Všimněte si, že německá podnikatelská morálka se minulý měsíc zlepšila. Rozvíjející se trhy mimo Čínu, zejména Indie a Blízký východ, jsou silné a americký index PMI pravděpodobně zůstává v expanzivním teritoriu poté, co v lednu dosáhl šestiměsíčních maxim.

Čínské trhy se vracejí

Trhy v Číně se v pondělí vracejí z týdenních lunárních novoročních prázdnin a investoři čekají, co Peking udělá dál, aby podpořil svůj poničený akciový trh. Před svátky se úřady snažily vytáhnout všechny prostředky, aby zastavily ztráty pevninských akcií, které se propadly na pětiletá minima. To zahrnovalo jmenování nového šéfa regulátora trhu, který je známý svým tvrdým postojem k omezování rizik.

Dříve čínská centrální banka podle očekávání ponechala klíčovou úrokovou sazbu beze změny, přičemž nejistota ohledně načasování snížení sazeb Fedu omezuje manévrovací prostor Pekingu v oblasti měnové politiky. Mezitím nejnovější údaje o cenách nových domů, které mají být zveřejněny v pátek, ukážou, jak hluboký je pokles v sužovaném realitním sektoru v zemi.

Ing. Libor Stoklásek, MBA
Algoimperial

AlgoImperial

Algoimperial Fund je plně automatizovaný fond obchodující na mezibankovním trhu měn. Jedná se o fond kvalifikovaných investorů, jehož hlavní činností je správa klientského majetku pomocí automatických obchodních strategií. Systémy využívají volatility investičních aktiv a uzavírají obchody v desítkách sekund, přičemž Algoimperial velmi důsledně klade důraz na stabilitu, striktní risk management a maximalizaci profitu s nízkou nákladovostí.

Více informací na: www.algoimperial.com

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku


Poslední zprávy z rubriky Akcie ve světě:

Pá 15:25  Výsledky Chevronu za 1Q roku smíšené Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
Pá 10:40  Anglo American odmítla rezolutně nabídku na převzetí od BHP Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)

Přečtěte si také:

03.10.2021Burzovní kalendář 40/52 - Co musíme vědět do nového týdne! Libor Stoklásek (Imperial Finance)
20.09.2021Burzovní kalendář 38/52 - Co musíme vědět do nového týdne! Libor Stoklásek (Imperial Finance)
12.09.2021Burzovní kalendář 37/52 - Co musíme vědět do nového týdne! Libor Stoklásek (Imperial Finance)
23.08.2021Burzovní kalendář 34/52 - Co musíme vědět do nového týdne! Libor Stoklásek (Imperial Finance)
15.08.2021Burzovní kalendář 33/52 - Co musíme vědět do nového týdne! Libor Stoklásek (Imperial Finance)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688