mpo.cz (MPO)
Evropská unie  |  16.02.2024 06:40:00

Komise navrhla revidovat nařízení, které v EU zavedlo spolupráci v oblasti prověřování zahraničních investic

 
Dne 24. ledna 2024 představila Evropská komise v rámci balíčku dokumentů k ekonomické bezpečnosti očekávaný návrh nařízení, kterým by chtěla nahradit aktuálně platné nařízení (EU) 2019/452, kterým se stanoví rámec pro prověřování přímých zahraničních investic směřujících do Unie.

Současné nařízení (EU) 2019/452 vytvořilo mezi členskými státy EU a Evropskou komisí mechanismus spolupráce, v rámci kterého dochází k výměně informací o potenciálních rizicích spojených s investicemi ze zemí mimo EU. Nařízení také nastavilo minimální standardy, které musí splňovat národní mechanismy členských států pro prověřování zahraničních investic. Zřízení národního mechanismu však nařízení nevyžaduje. Národní mechanismy slouží k šetření zahraničních investic s ohledem na jejich možné dopady na bezpečnost a veřejný pořádek. Celý proces šetření je uzavřen rozhodnutím členského státu o povolení zahraniční investice, jejím podmínečným povolením či zákazem.

 

  • Český národní mechanismus pro prověřování zahraničních investic je funkční od 1. 5. 2021. Více informací o jeho fungování naleznete zde.

 

Komise po třech letech účinnosti nařízení (EU) 2019/452 zhodnotila a konstatovala, že má pozitivní dopady na ochranu bezpečnosti a veřejného pořádku v EU. Nicméně identifikovala některé nedostatky, kvůli kterým se rozhodla navrhnout jeho revizi.


V prvé řadě navrhuje, aby měly nově všechny členské státy povinnost zřídit národní mechanismus pro prověřování zahraničních investic, což by mělo přispět k zaplnění existující mezery v ochraně bezpečnosti a přispět k narovnání podmínek při vstupu zahraničních investorů na vnitřní trh EU. V říjnu 2023 mohlo prověřovat zahraniční investice 21 z 27 členských států EU.
Nově by měl unijní mechanismus spolupráce mezi členskými státy a Komisí umožňovat výměnu informací také ve vztahu k investicím, které nejsou prováděny investory ze třetích zemí napřímo, nýbrž skrze subjekt usazený v EU.


Podle návrhu revize by všechny členské státy do budoucna měly povinně prověřovat zahraniční investice do nejcitlivějších oblastí vymezených v nařízení. Kromě investic s vazbou na důležité unijní projekty a programy, jako jsou např. Horizont 2020, Transevropské telekomunikační a energetické sítě nebo Stálá strukturovaná spolupráce, by se povinné prověření do budoucna mělo týkat také zahraničních investic do některých citlivých odvětví a technologií, které byly vyhodnoceny jako kritické pro svůj transformativní charakter a riziko civilně-vojenské fúze (např. polovodiče, biotechnologie apod.).


Řada navrhovaných změn se týká fungování unijního mechanismu spolupráce. Revize se snaží zejména o to, aby spolupráce na unijní úrovni byla náležitě zohledněna v jednotlivých národních mechanismech. Jde například o povinnost členských států zajistit, že rozhodnutí o investici bude přijato až poté, co doběhnou všechny procesy mechanismu spolupráce. Členské státy by také měly ve větší míře zohledňovat připomínky ostatních členských států a stanoviska Komise k investici, která se realizuje na jejich území. Zvláštní procedury jsou navrhovány pro tzv. multijurisdičkní případy, tedy transakce, při nichž dochází k prověření zároveň v několika členských státech. Cílem těchto procedur je sladit kroky dotčených členských států tak, aby všechny větve transakce procházely procesem prověření a mechanismem spolupráce paralelně. Harmonizace lhůt na unijní úrovni přispěje k větší přehlednosti a přívětivosti pro investory. Pro lepší přehled členských států a Komise by měla vzniknout společná bezpečná databáze výsledků případů, které kdy prošly unijním mechanismem spolupráce.


Rada a Evropský parlament budou v nejbližších měsících hledat svůj postoj k návrhu předloženému Komisí a následně se všechny tři instituce v rámci tzv. trialogu pokusí najít společný kompromis.

 

Na stránkách Evropské komise je možné návrh připomínkovat ve veřejné konzultaci. Finální podobu nařízení tak můžete ovlivnit i Vy.


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688