praha.eu (Praha)
Z regionů  |  16.02.2024 12:05:00

Zemědělci oznámili příjezdové trasy do Prahy. Metropole žádá občany, aby v pondělí do města nejezdili

Organizátoři pondělních shromáždění zaslali po včerejší schůzce na Nové radnici magistrátu a dalším zúčastněným trasy příjezdu traktorů do metropole. Technika má do metropole mířit z celkem šesti tras – z Českých Budějovic a Tábora, ze Strakonic a Písku, od Slaného, od Lovosic, podél D11 ve směru od Hradce králové a také od Pardubic a Havlíčkova Brodu. Metropole důrazně prosí občany, aby do hlavního města v pondělí vůbec nejezdili a pokud je to možné, využili například možnost práce z domova. Pokud občané do hlavního města přesto budou muset cestovat, měli by zvolit vlakovou dopravu.

„Podle posledních informací o počtu účastníků, kdy se předpokládá v ulicích Prahy až tisíc kusů zemědělské techniky, je zřejmé, že v pondělí čeká hlavní město rozsáhlý kolaps dopravy. Kolem akce navíc panuje spousta otazníků, není například jisté, zda budou organizátoři opravdu schopni garantovat záchranářskou uličku. Prosím tedy všechny, kdo mohou pondělní cestu do hlavního města odložit, ať tak učiní. Kdo takovou možnost nemá, tomu doporučuji využít pro cesty ze Středočeského kraje vlak, na území Prahy pak bude nejspolehlivějším dopravním prostředkem metro,“ uvedl I. náměstek primátora pro oblast dopravy Zdeněk Hřib.

Pokud se všechna shromáždění uskuteční v plánovaném rozsahu, zejména shromáždění před Ministerstvem zemědělství, pak může doprava v Praze zcela zkolabovat. Akce by v tomto rozsahu měly zcela negativní dopad nejen na individuální automobilovou dopravu, ale také na provoz MHD i schopnost výjezdů složek IZS. Metropole proto žádá obyvatele České republiky, aby v pondělí do hlavního města, pokud možno, vůbec necestovali. Pražanům pak město doporučuje cestovat zejména metrem. Hlavní město bude řidiče na příjezdech do Prahy informovat na proměnných dopravních značeních TSK.

Oznámené trasy jízd do Prahy:

České Budějovice, TáborPraha:

Strakonice, PísekPraha:

Podél D7 – směr od Slaného po silnici nižších tříd:

Podél D8 – směr od Lovosic:

Podél D11 – ze směru od Hradce králové:

  • Po silnici č. 611 – Horní Počernice – Černý Most – Poděbradská – Českomoravská – Sokolovská – Rohanské nábřeží – Těšnovský tunel – Klimentská – Ministerstvo zemědělství.

Směr od Pardubic a Havlíčkova Brodu:

  • Silnice č. 12 – ÚvalyÚjezd nad Lesy – Běchovice – Českobrodská – Spojovací – Čuprova – Sokolovská – Legerova – Wilsonova v 6:00 hodin.

Traktory by měly do Prahy dorazit kolem 6.00 hodin ráno a jejich odjezd od ministerstva zemědělství organizátoři plánují v 15.00 hodin. Rozsah akce však může město dopravně ochromit ještě i do nočních hodin, než se zablokovaná doprava a samotné traktory postupně rozpohybují a vyjedou ven z města. Další shromáždění by se mělo uskutečnit před Úřadem vlády od pondělka do úterního dopoledne, kde by taktéž měla parkovat zemědělská technika. Další shromáždění by se mělo uskutečnit na Malostranském náměstí a podle nových informací od organizátorů by se mohlo konat od pondělí 19. do úterý 20. února.

Konání veřejných shromáždění je ústavně zakotveno v základní Listině práv a svobod a jako takové stojí nad dalšími zákony. Úřady taková shromáždění nepovolují, postačuje pouze jejich včasné ohlášení. Hlavní město navíc musí respektovat i nedávně verdikty soudů, kdy například Městský soud v Praze zrušil rozhodnutí pražského magistrátu ke změně trasy mimo původně oznámený úsek průvodu hnutí Poslední generace (z 12. 9. 2023). Soud tak v tomto případě uznal blokování dopravy jako legitimní protest, který musí město a jeho obyvatelé strpět.

Svolavatelem shromáždění je Odborový svaz pracovníků zemědělství a výživy – Asociace svobodných odborů ČR.

 






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688