ec.europa.eu (Evropská komise)
Evropská unie  |  16.02.2024 12:00:00

Akt o digitálních službách se začíná vztahovat na všechny on-line platformy v EU

Akt o digitálních službách se začne vztahovat na všechny online platformy v EU

Dne 17. února se na všechny internetové zprostředkovatele v EU začne vztahovat akt o digitálních službách, což je přelomový soubor pravidel EU, jehož cílem je zajistit bezpečnější, spravedlivější a transparentnější online prostředí.

Podle aktu o digitálních službách jsou uživatelé v EU lépe chráněni před nezákonným zbožím a obsahem a jejich práva jsou dodržována na online platformách, kde se spojují s jinými uživateli, sdílejí informace nebo nakupují výrobky.

Nové povinnosti platforem a zmocněných uživatelů

Všechny online platformy s uživateli v EU, s výjimkou malých podniků a mikropodniků zaměstnávajících méně než 50 osob a s ročním obratem nižším než 10 milionů EUR, musí zavést opatření s cílem:

  • Boj proti nezákonnému obsahu, zboží a službám: online platformy musí uživatelům poskytnout prostředky k označení nezákonného obsahu, včetně zboží a služeb. Online platformy tak budou muset spolupracovat s „důvěryhodnými oznamovateli“, specializovanými subjekty, jejichž oznámení budou muset platformy upřednostnit.
  • Ochrana nezletilých osob: včetně úplného zákazu cílení reklamy na nezletilé osoby prostřednictvím reklamy založené na profilování nebo na jejich osobních údajích.
  • Poskytnout uživatelům informace o reklamách, které vidí, například o tom, proč se jim reklamy zobrazují a kdo za reklamu zaplatil.
  • Zakázat reklamu, která se zaměřuje na uživatele na základě citlivých údajů, jako jsou politické nebo náboženské přesvědčení, sexuální preference atd.
  • Poskytněte odůvodnění uživateli, kterého se rozhodnutí o moderování obsahu týká, např. odstranění obsahu, pozastavení účtu atd., a nahrajte odůvodnění do databáze transparentnosti aktu o digitálních službách.
  • Poskytnout uživatelům přístup k mechanismu pro podávání a vyřizování stížností, aby mohli napadnout rozhodnutí o moderování obsahu.
  • Nejméně jednou ročně zveřejní zprávu o svých postupech moderování obsahu.
  • Poskytnout uživateli jasné podmínky a zahrnout hlavní parametry, na jejichž základě fungují jeho doporučovací systémy obsahu.
  • Určit kontaktní místo pro orgány i uživatele.

Kromě online platforem se akt o digitálních službách vztahuje také na hostingové služby (např. cloudové služby nebo systémy doménových jmen, podkladové služby, které propojují uživatele s požadovanými adresami internetových stránek), jakož i na internetové zprostředkovatele (např. poskytovatele internetových služeb nebo doménu). Hostingové služby a on-line zprostředkovatelé podléhají podmnožině povinností podle aktu o digitálních službách.

Od konce srpna 2023 se akt o digitálních službách již vztahuje na 19 velmi velkých online platforem a vyhledávačů (VLOSE) určených v dubnu 2023 (v průměru více než 45 milionů uživatelů měsíčně). Tři další platformy, které byly v prosinci 2023 označeny jako velmi velké online platformy, musí do konce dubna splnit nejpřísnější povinnosti podle aktu o digitálních službách. Budou však muset plnit obecné povinnosti týkající se aktu o digitálních službách od zítra.

Koordinátoři digitálních služeb v členských státech

Na platformy, které nejsou určeny jako velmi velké online platformy nebo velmi velké internetové vyhledávače, bude na úrovni členských států dohlížet nezávislý regulační orgán jednající jako národní koordinátor digitálních služeb. Úkolem koordinátorů digitálních služeb bude zajistit, aby tyto platformy hrály na základě pravidel. DSC budou dohlížet na akt o digitálních službách a vymáhat jej pro platformy usazené na jejich území.

V praxi koordinátoři digitálních služeb:

  • Být prvním přístavem pro podávání stížností uživatelů na porušení aktu o digitálních službách jakoukoli platformou, včetně velmi velkých online platforem a velmi velkých internetových vyhledávačů. Koordinátor digitálních služeb případně předá stížnost koordinátorovi digitálních služeb členského státu, v němž je platforma usazena, spolu se stanoviskem.
  • Certifikovat stávající mimosoudní odvolací mechanismy, které uživatelům umožňují řešit stížnosti a napadnout rozhodnutí o moderování obsahu.
  • Posuzuje a uděluje status důvěryhodných oznamovatelů vhodným žadatelům nebo nezávislým subjektům, které prokázaly odborné znalosti v oblasti odhalování, identifikace a oznamování nezákonného obsahu online.
  • Zpracovávat žádosti výzkumných pracovníků o přístup k údajům VLOP a VLOSE pro konkrétní výzkum. DSCprověří výzkumné pracovníky a požádají o přístup k údajům jejich jménem.
  • Být vybaveny silnými vyšetřovacími a donucovacími pravomocemi, aby bylo zajištěno dodržování aktu o digitálních službách poskytovateli usazenými na jejich území. Budou moci nařídit inspekce v návaznosti na podezření z porušení aktu o digitálních službách, ukládat pokuty online platformám, které nedodržují akt o digitálních službách, a ukládat předběžná opatření v případě vážné újmy způsobené veřejné sféře.

Evropský sbor pro digitální služby

Koordinátoři digitálních služeb a Komise vytvoří nezávislou poradní skupinu, Evropský sbor pro digitální služby, s cílem zajistit, aby byl akt o digitálních službách uplatňován jednotně a aby uživatelé v celé EU požívali stejných práv bez ohledu na to, kde jsou on-line platformy usazeny.

Výbor bude konzultován ohledně prosazování aktu o digitálních službách a bude poskytovat poradenství ohledně vznikajících otázek souvisejících s aktem o digitálních službách a může přispívat k pokynům a analýzám. Bude rovněž pomáhat při dohledu nad velmi velkými online platformami a velmi velkými internetovými vyhledávači a bude každoročně vydávat zprávy o významných systémových rizicích a osvědčených postupech při jejich zmírňování.

Výbor se poprvé sejde dne 19. února 2024.

Další kroky

V březnu 2024Komise v úmyslu přijmout pokyny k opatřením ke zmírnění rizika pro volební procesy. Veřejná konzultace o aktu v přenesené pravomoci o přístupu k údajům se očekává v dubnu, kdy bude přijat do července a vstoupí v platnost v říjnu 2024. V květnu plánuje Komise přijmout prováděcí akt o vzorech zpráv o transparentnosti. Další podrobnosti o předběžném harmonogramu jsou uvedeny v příloze.

Pro více informací

Akt o digitálních službách – stránka věnovaná politice

Akt o digitálních službách – zpráva o otázkách a odpovědích

Akt o digitálních službách – stránka s fakty

Quote

Od zítra se pravidla aktu o digitálních službách vztahují na všechny online platformy, k nimž mají přístup uživatelé v EU. Uživatelé, členské státy a platformy mohou nyní využívat nástroje v rámci aktu o digitálních službách k utváření bezpečnějšího a transparentnějšího on-line světa. Jedná se o velký milník, který odráží naše základní hodnoty a zásady EU.
Margrethe Vestagerová, výkonná místopředsedkyně pro Evropu připravenou na digitální věk 2024-02-15

Od 17. února se akt o digitálních službách začne vztahovat na všechny online platformy v EU. Jsme plně mobilizováni, abychom zajistili plné provedení aktu o digitálních službách, a vybízíme všechny členské státy, aby co nejlépe využily náš nový soubor pravidel. Účinné prosazování je klíčem k ochraně našich občanů před nezákonným obsahem a k dodržování jejich práv.
Thierry Breton, komisař pro vnitřní trh 2024-02-15

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688