ec.europa.eu (Evropská komise)
Evropská unie  |  16.02.2024 09:51:00

Komise vítá předběžnou dohodu o boji proti znečištění z lodí s cílem přispět k čistším evropským mořím

Předběžná dohoda o řešení znečištění z lodí

Komise vítá politickou dohodu, které bylo v noci dosaženo mezi Evropským parlamentem a Radou ohledně změny směrnice 2005/35/ES o znečištění z lodí a o zavedení sankcí za protiprávní jednání v oblasti znečištění. Spolunormotvůrci se dohodli, že směrnici sladí s Mezinárodní úmluvou o zabránění znečištění z lodí (Marpol) a rozšíří oblast působnosti směrnice tak, aby zahrnovala více druhů znečišťujících látek vypouštěných do moře, jako jsou odpadní vody a odpadky.

Nová pravidla zlepší transparentnost tím, že na internetu zpřístupní informace o trestných činech znečištění v evropských mořích a uložených sankcích. Kromě toho budou na internetu k dispozici informace o tom, jak pobřežní orgány ověřily potenciální únik po varování prostřednictvím satelitního sledování. Pozměňovací návrh vyjasňuje uplatňování správních sankcí, aby byly účinnější: například při ukládání sankcí členskými státy bude zvážena velikost nezákonného vypouštění, jeho dopad na životní prostředí nebo finanční způsobilost odpovědného subjektu. Budou existovat silnější nástroje a platformy pro výměnu informací a zkušeností pro orgány členských států. Například družicový dohled nad znečištěním z lodí (CleanSeaNet – databáze agentury EMSA pro dohled a sdílení informací) bude zlepšen a bude lépe vyřešen.

Všechna nová opatření posilují odrazující účinek a přispívají k prevenci znečištění v evropských mořích.

Další kroky

Politická dohoda dosažená v noci musí být nyní formálně přijata. Jakmile Evropský parlament a Rada tento proces dokončí, budou nová pravidla zveřejněna v Úředním věstníku Evropské unie a vstoupí v platnost o 20 dní později. Členské státy budou mít 30 měsíců na provedení směrnice ve vnitrostátním právu.

Pozadí

Tento právní předpis předložila Komise v červnu 2023 jako součást balíčku pro námořní bezpečnost, což je konkrétní výsledek závazků Komise v oblasti udržitelné a inteligentní mobility.

Směrnice se podruhé reviduje. V roce 2009 byla revidována s cílem doplnit trestní sankce, zatímco současná revize odstranila trestněprávní ustanovení a přesunula je do nové směrnice o trestněprávní ochraně životního prostředí, která se nyní vztahuje na trestný čin související s nezákonným znečištěním z lodí a trestní sankce za znečištění z lodí.

Jak je stanoveno v Zelené dohodě pro Evropu, ve strategii pro inteligentní a udržitelnou mobilitu a v akčním plánu pro nulové znečištění, má Komise vizi nasměrovat lodní dopravu na cestu k nulovým emisím, znečištění a nehodám.

Quote

Evropská moře můžeme chránit a předcházet nezákonnému vypouštění z lodí pouze tehdy, budeme-li spolupracovat. Revidovaná pravidla pro znečištění z lodí usnadňují ukládání účinných sankcí, které v budoucnu odrazují od znečištění.
Adina Văleanová, komisařka pro dopravu 2024-02-15

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688