Redakce (Kurzy.cz)
Z regionů  |  16.02.2024 14:26:00

Teplice - Horní rybník v Zámecké zahradě je napuštěn. Proces napouštění trval tři a půl měsíce

 
 

Horní rybník v Zámecké zahradě prošel celkovou revitalizací a nyní je opět napuštěn. Proces napouštění započal 31. října 2023, předcházely tomu rozsáhlé úpravy. Důvodem byla potřebná revitalizace rybníka, který byl naposledy vypuštěn a odbahněn před více než třiceti lety.

Práce začaly na podzim roku 2022, kdy se uskutečnil výlov ryb. Vypouštění se realizovalo s ohledem na živočichy, kteří tak měli dostatek času usídlit se u Dolního rybníka. Práce zahrnovaly odstranění nepořádku ze dna, úpravu odpadního potrubí a postavení nového vypouštěcího zařízení. Provedlo se také odtěžení sedimentů, celkem se z rybníka odstranilo 1 800 tun bahna. Dále se vybudoval nový sjezd z přírodního kamene a byly zrekonstruovány opěrné zdi. Mimo jiné bylo upraveno i přístaviště pro pramice. Za realizaci stavby město zaplatilo více než 7 milionů korun .

Do plného stavu rybníka zbývá už jen pár centimetrů hladiny vody, kterého brzy dosáhnou nejen vydatné spodní prameny, které zajišťuji hlavní přítok rybníka, ale také úhrny srážek. ,,Máme velkou radost, že se rozsáhlá revitalizace tohoto symbolického místa zámeckého parku povedla, a že rybník opět plní své funkce. Nejen v rámci ekosystému, ale také jako místo, u kterého rádi tráví čas děti, dospělí i lázeňští hosté," sdělila vedoucí odboru životního prostředí Dagmar Teuschelová.

Po celou dobu napouštění monitorovali vodní plochu a její chování zástupci ČRS MO Teplice, a to především v oblasti nového vypouštěcího zařízení (tzv. požerák), dále příjezdovou cestu na dno a přilehlé břehy. ,,Nyní, když máme rybník skoro v plném stavu, můžeme říci, že kvalita vody a její průhlednost je vynikající. S nastupujícím oteplením se voda opět trochu zakalí, ale to je přirozené a rozhodně to není na závadu," doplnila vedoucí odboru.

Na místo se vrátily také labutě, kterým byl Horní rybník vždy domovem a zázemím. V rámci posledních dokončovacích prací zajistí ČRS MO Teplice odstranění vyplavených rostlinných zbytků a stonků orobince na vodní hladině. Ten ve velkém rozsahu porostl dno rybníka a před napuštěním byl vysečen. Většina rostlinného materiálu byla odvezena a dále zpracována jako bioodpad.

Odstranění zbylých rostlin na vodní hladině bylo původně naplánováno na začátek měsíce března, ale vzhledem k teplému počasí, které nyní panuje, dojde k dočištění hladiny ještě dříve. Poté už bude rybník opět krásný i na pohled.

 
Zodpovídá: Bc. Adina Sedláková
Vytvořeno / změněno: 16.2.2024 / 16.2.2024

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688