Patria (Patria Finance)
Akcie v ČR  |  16.02.2024 17:42:00

Scénář tvrdohlavé inflace, růst americké a evropské ekonomiky a akciové trhy

Commerzbank nepředpovídá pro letošní rok evropské ekonomice recesi, ale černou nulu. Podíváme se i na její predikce pro USA a to i v souvislosti s děním na akciových trzích.

Tabulka ukazuje predikce Commerzbank pro jednotlivé části světové ekonomiky. Podle této banky dosáhne americká ekonomika letos 1% růstu a máme tu tedy určitý protipól predikcí od Goldman Sachs, který letos čeká asi 3 % (viz včerejší článek). CB je také nad konsenzem, který to letos v USA vidí na 1,5% růst. Pro eurozónu pak ekonomové této banky predikují černou nulu, příští rok necelé 1 % růstu. A to samé pro USA, což je, zdá se mi, docela ojedinělý scénář:
2

Pokud se podíváme na predikce inflace, tak u ní CB v USA čeká znatelnou tvrdohlavost a neochotu vracet se až ke 2 %. Což by mohlo vysvětlovat onen pohled na růstinflace znatelně nad cílem by zřejmě vyžadovala/vyvolávala pokračující monetární restrikci. V Evropě by se inflace měla vyvíjet podobně a její růst v roce 2025 také. Napadá mě v této souvislosti ale že potenciál evropské ekonomiky může podle častých odhadů ležet právě kolem 1 %, zatímco v USA se může nacházet na cca dvojnásobku. Tj. podle CB by v eurozóně nedosahování inflačního cíle fakticky přinášelo mnohem menší růstovou restrikci (relativně k potenciálu).

CB má pro své predikce jistě dobré argumenty, nám minimálně připomínají, že i růst je stále do nemalé míry inflačním příběhem, kde spojovací proměnnou hraje monetární politika. Já bych pak ještě v souvislosti s výše uvedeným chtěl ukázal aktuální valuace hlavních světových trhů:
1
Zdroj: X


Ve zkratce platí, že valuace jsou dány poměrem požadované návratnosti k očekávanému růstu zisků a dividend. Graf tedy říká, že v USA vidí investoři tento poměr mimořádně příznivě jak relativně k historii, tak relativně ke zbytku světa. Jistě do toho notně promlouvají úvahy o potenciálu nových technologií. Snad se ale dá říci i to, že akciové trhy v případě USA zřejmě s predikcemi CB moc nesouzní – utlumenější růst a tvrdohlavě vyšší inflace by totiž onen poměr téměř jistě nezvedaly na nějaké přívětivé úrovně.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688