Město Blansko (blansko.cz)
Z regionů  |  15.02.2024 19:34:00

Blansko - Visací zámek, Vojta Dyk, Fleret i nové pojetí letního kina. Ředitel KSMB přiblížil plány na rok 2024

Funkce ředitele Kulturního střediska města Blanska (KSMB) se Tomáš Mokrý ujal přesně před rokem, 15. února 2023. „Byla to výzva. Začátky nebyly úplně jednoduché. Hodně věcí jsme změnili, zavedli jsme řadu novinek, další ještě chystáme,“ plánuje po prvním roce své práce pro město Tomáš Mokrý.

Na postu ředitele KSMB jste chtěl využít svých zkušeností z pořádání kulturních akcí, plánoval jste hlavně zpestřit nabídku akcí organizovaných KSMB a nastavit rovnováhu, aby se dostalo na všechny divácké a návštěvnické skupiny. Jak se Vám to povedlo?

Po prvním týdnu jsem měl trochu pocit, že nejlepší by bylo vzít nohy na ramena. Teď už je to ale optimističtější. Ze začátku jsme vše řešili z týdne na týden, měl jsem pocit, že téměř nic není připraveno. Postupně se nám podařilo vše stabilizovat a přinést i něco nového. V roce 2023 jsme navýšili počet akcí organizovaných KSMB zhruba o třetinu, konkrétně ze 103 na 135. Nabídli jsme více divadelních představení, která jsou u veřejnosti opravdu oblíbená, rozšířili jsme i letní nabídku, Blanenské kulturní léto zahrnovalo kromě stálic v podobě dětských divadel, letního kina nebo promenádních koncertů také Letní open stage před kinem. Připravili jsme dvě velké nové akce – Pivní festival a Slavnosti burčáku a vína, které se u blanenské veřejnosti setkaly s pozitivním ohlasem. Novinkou byl i veletrh tvoření Kreativ, oblíbené Oldies party, přibylo také koncertů, v Blansku vystupovala například Lucie Bílá, Mig 21 nebo třeba Olympic. Velkou radost jsem měl také z Blanenských Vánoc, z toho, jak se podařilo v období adventu oživit centrum města, i z reakcí lidí.

Tomáš Mokrý nastoupil na post ředitele KSMB 15. února 2023. Rada města jej nejprve jmenovala na dobu určitou. Po výběrovém řízení se pak od července 2023 funkce ujal na dobu neurčitou. FOTO: Pavla Komárková

Co nového chystáte letos?

Nová dramaturgie pro rok 2023 se nám osvědčila, takže na ni chceme navázat i v roce 2024. Už teď máme naplněný program až do konce roku, což je oproti loňsku příjemná změna. I letos plánujeme divadelní představení i koncerty. V Blansku vystoupí opět Bolek Polívka, přijede Vojta Dyk, Ondřej Sokol, Honza Nedvěd mladší nebo kapela Plavci, Fleret a mnoho dalších. Do programu ale chceme zařadit také rockovější záležitosti. Na podzim to bude koncert punkové legendy Visací zámek, další akce připravují organizátoři mimo KSMB, s nimiž spolupracujeme. Pozitivní je, že už se nám pořadatelé a agentury hlásí sami, že mají zájem o Blansko. Už jsme ve fázi, že některé druhy akcí odmítáme.

Zachováte tu pestrost žánrů, jak jste před nástupem plánoval?

Věřím, že ano. Hudebně chceme pokrýt pop, rock i folk, pokračovat bude ale také spolupráce s klubem Suterén na cyklu jazzových koncertů, s Muzeem Blanenska dál spolupracujeme na koncertech vážné hudby, s pořadateli festivalu Muzika pro Karolínku zařadíme do programu zmíněnou kapelu Plavci s Honzou Vančurou. V březnu se uskuteční Slavnosti jara, zaměřené budou opět na lidové tradice spojené s oslavami jarní rovnodennosti. Připravujeme také další Oldies party, loni byly dvě, letos chystáme čtyři.

Divadlo Bolka Polívky zaplnilo sál Dělnického domu loni v únoru, letos mohou jeho představení zájemci navštívit 22. dubna. FOTO: Pavla Komárková

Připravujete něco speciálního pro děti?

Určitě, nabídka dětských programů se také rozšířila. Pořádat jsme začali dětský karneval, po kterémbyl loni velký hlad, zájem byl také o nový veletrh tvoření Kreativ, ten letos připravujeme na jaro i na podzim. Pokračovat budou také dětské nedělní pohádky, uskuteční se dubnové Pálení čarodějnic, v červnu pak Dětský den, na kterém nebudou chybět soutěže, obří trampolíny, překážkové dráhy lezecké stěny a podobně. Další organizátoři připravují Transformers show, Tlapkovou párty, Lollypopz, Drakoneček, je toho hodně.

Farmářské trhy budou letos opět na Rožmitálově ulici?

Ano, nové umístění trhů na Rožmitálově ulici se osvědčilo. Lidé se mohou těšit zase na rozšířenou nabídku, průběžně se nám totiž hlásí další výrobci potravin a prodejci, ti oceňují i servis z naší strany v podobě jednotných stánků. Držet i letos chceme čtvrteční prodej jednou za 14 dní a také jednu sobotu v měsíci. První farmářský a řemeslný trh se uskuteční v sobotu 23. března 2024.

Jak je to se Sousedským bálem. Proč se letos nekoná?

Sousedský bál jsme letos vynechali záměrně. Městský ples měl postupně stále nižší návštěvnost, ztrácel punc prestižnosti a byl i čím dál větší ekonomickou zátěží. Proto jsme si dali dramaturgickou pauzu a už nyní na příští rok chystáme reprezentativní městský ples v novém pojetí.

Novinky letos nabídne blanenské kino. Prozradíte jaké?

Pro letošní rok jsme připravili nové schéma. Největší změna je v tom, že navyšujeme počet promítání. Od tohoto týdne začínáme hrát dva filmy každý pátek, tři v sobotu a tři v neděli. Posilujeme také Senior bio, namísto jednoho budou dvě promítání měsíčně. Je o ně obrovský zájem, třeba na film Poslední aristokratka jsme měli vyprodaný sál, jezdily k nám zájezdové autobusy. Představení pro seniory se tak bude konat jednou za 14 dnů vždy v pondělí, cena bude 80 korun. Navázat chceme také na úpravy interiéru, které jsme zahájili loni. Připravujeme velkoplošnou obrazovkou s ukázkami filmů, nový pult pro uvaděčky a podobně. Chystá se také velká investice, výměna projektoru, diváci se tak mohou těšit na lepší obraz. Další novinky chystáme v létě.

Slavnosti burčáku a vína se loni zařadily mezi novinky v nabídce akcí KSMB. FOTO: Archiv KSMB

Jaké?

Velkou novinkou bude rozšířené letní kino. Od června do září chceme venkovní promítání nabízet dvakrát týdně. Mělo by jít o filmy, které jsou v aktuální nabídce. Vše nyní dolaďujeme, více informací přineseme v průběhu dubna.

Zmínil jste, že už máte jasno o termínech akcí do konce roku. Jak moc jsou plány na podzimní a zimní akce konkrétní?

Většina věcí už má svůj termín a jen dolaďujeme podrobnosti. Vítání svatého Martina opět chystáme jako akci bez vstupného. V rozšířeném pojetí podobně jako loni připravujeme i Blanenské Vánoce. Na náměstí Republiky nabídneme minimálně dvanáct dní kulturního programu na pódiu – opět v úterky, čtvrtky a soboty – od rozsvícení vánočního stromu, které bude v pátek 29. listopadu, do čtvrté adventní soboty 21. prosince. Stánky s občerstvením budou v provozu do Silvestra. Zájemci o vystoupení i o prodej se už nyní mohou hlásit.

Oslavil jste nějak rok ve funkci ředitele KSMB?

Nějak jsem to neplánoval, ale symbolicky se to sešlo s tím, že jsme aktuálně ukončili úklid Dělnického domu. Z nejrůznějších prostor budovy jsme odvezli tuny odpadu – vyřazený starý nábytek, poškozené věci, staré a nepotřebné vybavení, nejrůznější harampádí, které nemá upotřebení. Díky úklidu se nám tu teď lépe dýchá a pracuje. Bohužel jsme ale odhalili také řadu problematických míst a věcí, které potřebují opravu nebo renovaci. Práce tu je stále hodně.

S rekonstrukcí interiérů Dělnického domu se letos počítá. Co se bude opravovat?

Pokračovat bude rekonstrukce elektroinstalace v posledním patře Dělnického domu a také další etapa odvlhčení objektu. Plánuje se také výměna vzduchotechniky a nově chceme instalovat také klimatizaci. Ta v Dělnickém domě nikdy nebyla a každý návštěvník některé z akcí potvrdí, že citelně chyběla. Modernizace rozšíří možnosti organizovat v Dělnickém domě akce i přes léto. Aktuálně to nejde, stará vzduchotechnika není v letním období schopna upravit teplotu v sále plném diváků, umí totiž jen ventilovat vzduch o venkovní teplotě.

Obyvatelé Blanska už zaznamenali také úpravy okolí Dělnického domu.

Ano, hned v prvních dnech nového roku jsme nechali vykácet keře před Dělnickým domem. Část dřevin byla seschlá a napadená chorobami, porost z jehličnanů navíc sloužil jako skládka, zázemí pro hlodavce a řada lidí jej bohužel využívala i jako toalety. Nově bude prostranství oseto trávou, ohraničeno živými keři, přibude i trojice okrasných stromů. Plochu chceme výhledově využívat jako rozšíření zázemí pro akce, které pořádáme. Před Dělnickým domem přibydou také nové stojany na kola i zázemí pro kuřáky, kteří navštěvují naše společenské akce.

Co personální změny?

KSMB se stará o čtyři objekty – kromě Dělnického domu je to ještě kino, galerie a KD Lažánky, dohromady máme 27 zaměstnanců na 16,25 úvazku. Žádné hromadné personální čistky neproběhly, změnila se ale organizační struktura KSMB. Po roce mám jasno v tom, jaké pozice jsou pro v naší organizaci potřebné a co a jak je vhodné nastavit. Hlavní je posílení produkčního týmu.

Máte plány na nějaké další novinky?

Letos se chci věnovat stabilizaci programu a zaměřit se chci spíše na obnovu a vylepšení zázemí pro diváky i účinkující v jednotlivých budovách, které KSMB spravuje. Většinu věcí už jsme zavedli loni, nějaké nápady ještě máme, třeba velký jednodenní folklórní festival. Možná si jej ale necháme spolu s reprezentačním plesem jako novinku do roku 2025.

Podrobnosti o akcích KSMB najdete www.kulturablansko.cz.

 

vložil: Pavla Komárková, vedoucí oddělení / tiskové oddělení

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688