ods.cz (ODS)
Politika a události  |  15.02.2024 12:15:00

Blokáda Prahy je akce proruských sil, na zemědělcích se přiživuje, řekl Petr Fiala

V další debatě Deníku s premiérem Petrem Fialou (ODS) byla jedním z témat i vlna protestů zemědělců, kteří se napříč Evropou bouří proti nařízením Evropské unie. Podle Fialy je ale nutné mezi nimi rozeznávat protestující, kteří chtějí reálně řešit stále obtížnější podmínky pro jejich podnikání, a skupinu lidí, kteří se na nich jen přiživují a ve skutečnosti se snaží destabilizovat společnost.

Celý rozhovor s Petrem Fialou můžete zhlédnout na Denik.cz.

Zemědělské organizace střední a východní Evropy, včetně Česka, oznámily hromadné protesty na čtvrtek 22. února. Připojí se ke kolegům ze západní Evropy, kteří nesouhlasí s unijní Zelenou dohodou pro Evropu. Ta chce do roku 2050 dosáhnout klimatické neutrality.

„Oblast je příliš přeregulovaná, přebyrokratizovaná. Evropa postupně svým zemědělcům nasadila takové požadavky na ekologičnost zemědělství a různé parametry, že je velmi obtížné, aby i při poměrně vysokých dotacích, které tam jdou z evropského rozpočtu, bylo konkurenceschopné,“ shrnul důvody celoevropského protestu premiér Petr Fiala.

Zemědělci upozorňují, že jim pouze stoupají náklady a ztrácejí konkurenceschopnost před zemědělci z dalších kontinentů, kde přísná pravidla neplatí, zejména z Jižní Ameriky. Podle Fialy je Evropská unie vůči jiným globálním dodavatelům současně velmi otevřená a je potřeba, aby nastaly změny.Evropská komise velmi rychle reagovala a některá opatření, třeba v používání hnojiv, už zmírnila,“ připomněl PetrFiala. V následujících týdnech se sejdou evropští ministři zemědělství a budou jednat dál. Dialog se zemědělci považuje Fiala za důležitý.

S traktory na Prahu? Protivládní akce

Mimo celoevropských protestů v Česku část zemědělců ohlásila protesty na pondělí 19. února. Chtějí zablokovat pražskou magistrálu. Na rozdíl od akce svolané na 22. února se k ní žádná velká zemědělská organizace nehlásí. A část požadavků organizátorů se zemědělstvím ani nesouvisí. „Bojujeme za národní energetiku, domácí potravinářství a zemědělskou výrobu ve vlastních rukou. Bojujeme za budoucnost. Bojujeme, aby se v naší zemi dobře žilo i pracovalo,“ tvrdí na webu My zemědělci.

Podle Petra Fialy je nutné mezi těmito protesty rozlišovat. „To, co se bude odehrávat ve čtvrtek, je celoevropský protest. A k tomu se přihlásila i Agrární komora. To, co se má odehrávat v pondělí, je spíše akce protivládních, proruských sil, která s tímto má pramálo společného, byť se na tom snaží přiživit,“ shrnul. Proti blokádě se postavila otevřeně třeba Asociace soukromého zemědělství. „Takové akce nejsou v zájmu sedláků. Myslíme, že to jsou aktivity, které mají za cíl rozkolísat zavedené demokratické struktury,“ řekl předseda asociace Jaroslav Šebek.

Premiér ujistil, že se vláda bude snažit, aby protesty co nejméně ochromily život obyvatel Prahy a okolních obcí.

Petr Fiala

předseda vlády ČR
předseda ODS

 





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688