olomouc.eu (Olomouc)
Kultura  |  15.02.2024 15:20:00

Moravská filharmonie Olomouc pokračuje v zahraničním turné po Evropě

Moravská filharmonie Olomouc reprezentuje v zahraničí v rámci oslav Roku české hudby. Členové orchestru letos zavítali do Polska, kam se ještě na podzim vrací. Na jaře představí Olomouc v Maďarsku, Chorvatsku a v létě pokračují také v Rakousku.

První zahraniční cestu podniklo trio Moravské filharmonie El GonzAles v rámci novoročního koncertu Opolské filharmonie spojeným s vystoupením hudebníků z partnerských regionů České republiky a zastupovalo Olomoucký kraj. „Když jsme plánovali oslavy Roku české hudby, chtěli jsme, aby se naše činnost neomezila jen na připomenutí jubilujících autorů v našich programech v Redutě. Síla a jedinečnost Moravské filharmonie v rámci kulturních institucí města Olomouce tkví v hudbě coby unikátním, mezinárodním jazyku.. To Moravskou filharmonii předurčuje k tomu, aby byla vývozním artiklem. Proto jsme v rámci oslav Roku české hudby naplánovali také zahraniční turné do Maďarska, Chorvatska a Polska,“ říká k záměru Jonáš Harman, ředitel Moravské filharmonie Olomouc.

Už na konci května bude zahraniční prezentace Moravské filharmonie pokračovat koncerty v Maďarsku. Budapešťská Hudební akademie Liszta Ference přivítá MFO ve svém velkém sále, v Pécsi zahraje orchestr v Kodályho centru. Cesta naváže v Chorvatsku vystoupeními ve Varaždinském Chorvatském národním divadle a Rektorském paláci v Dubrovníku. Pod vedením šéfdirigenta Zsolta Hamara představí program plný hudby českých velikánů A. Dvořáka, J. Suka a B. Martinů. „Velmi mne těší, že se Moravská filharmonie Olomouc vrací zpět do Chorvatska. Při svém posledním turné v roce 2022 zde zanechala skvělý dojem. Za zvlášť významné a také potěšující považuji, že se těleso představí chorvatským milovníkům vážné hudby v roce, v němž si v rámci Roku české hudby připomínáme dvousté výročí narození skladatele Bedřicha Smetany,” doplňuje k turné Milan Hovorka, velvyslanec České republiky v Chorvatsku.

V létě pak orchestr vystoupí na festivalech v rakouském Grafeneggu a Kirchstettenu. Na podzim se Moravská filharmonie vrátí na koncertní pódia do polských měst. „Ačkoli se skladby českých autorů objevují v repertoárech polských koncertních síní poměrně často, je koncert s výlučně českým programem vždy mimořádnou událostí. Jsem rád, že právě takový program letos představí Moravská filharmonie Olomouc hned v několika polských městech. Nejenže svým vystoupením zahájí novou sezónu v prestižní Filharmonii Mieczysława Karłowicze ve Štětíně, ale díla českých skladatelů představí i v koncertních síních ve Varšavě, Krakově, Katovicích, Bydhošti či Opolí. Nebývalý mezinárodní význam mají tato představení obzvlášť v roce, který je Rokem české hudby,“ hodnotí Petr Vlček, ředitel Českého centra Varšava.

Zdroj: Moravská filharmonie Olomouc

| Poslední úprava: 15. února 2024 (čt)

A.I.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688