olomouc.eu (Olomouc)
Kultura  |  15.02.2024 15:07:00

Nová olomoucká scéna nabídne divadlo, film, koncerty i festivaly

Nová olomoucká scéna nabídne divadlo, film, koncerty i festivaly

Téměř po dvaceti letech bude moci veřejnost opět vstoupit do CENTRALU, zbrusu nové scény Muzea umění Olomouc. Nově rekonstruovaný variabilní prostor s nejmodernějším technickým vybavením umožní pořádat koncerty, ale i komorní divadelní a hudební vystoupení. Kompletní oprava včetně technického vybavení stála téměř 96 milionů korun.

Projekt na rekonstrukci vypracovali architekti z pražského ateliéru Sborwitz architekti a rekonstrukce se rozběhla v roce 2019. Záhy se však ukázalo, že je celý objekt v mnohem horším stavu, než se v přípravné fázi stavby předpokládalo, takže skutečné práce se znovu rozběhly až v únoru 2022. „Zůstala idea prostoru s velmi výraznou křivkou balkónu a akustickou vlnou na stropě sálu. Zachovali jsme i prostorové uspořádání foyer bývalého kina s jedním výrazným rozdílem, kterým je jeho propojení s hlavním vstupem do Muzea umění z Denisovy ulice,“ popisuje za investora ředitel Muzea umění Olomouc Ondřej Zatloukal.

Náklady na rekonstrukci včetně vybavení přišly na 96 milionů korun, přičemž velkou část pokryla dotace Ministerstva kultury. Necelé 2 miliony zaplatilo Muzeum umění. „Znovuotevření prostoru vnímám jako důležitý krok k posílení kulturního uměleckého a dědictví města. Flexibilita prostoru a moderní vybavení navíc umožní pořádání různorodých společenských a kulturních událostí. Právě to Olomouc delší dobu postrádala,“ vítá podobu rekonstrukce primátor Miroslav Žbánek.

„CENTRAL je nyní technicky koncipován jako polyfunkční sál, takže se v něm mohou uskutečnit divadelní formy s různým prostorovým uspořádáním od klasického činoherního tvaru přes loutkové divadlo či scénické čtení až po taneční či pohybové divadlo. Také koncerty mohou mít mnoho poloh, od drobných a komorních, až po středně velké koncerty kapel,“ říká Alexandr Jeništa, dramaturg a Muzea umění. Nová olomoucká scéna se bude profilovat také jako partner významných festivalů.

Mnoho Olomoučanů má dodnes budovu Muzea umění spojenou se zdejším padesátiletým působením Divadla hudby, jehož provoz skončil v roce 2019. „To, že by bylo možné jednoduše navázat na živou diváckou obec Divadla hudby, je asi iluze. Ale určitá kontinuita tady je. Například nejmenším divákům nabízíme nepřerušeně po 30 let to nejlepší z české produkce loutkového divadla,“ říká Jeništa s tím, že dramaturgie bude nyní trochu jiná.

Stavební úpravy však nekončí. Hotová je pouze první etapa s Velkou scénou. Následovat bude přestavba bývalého Divadla hudby, kde vznikne Malá scéna, a Radiobaru, v němž bude Zkušebna. „Teprve tento tříscénový organismus bude tvořit kompletní CENTRAL, který nám umožní maximální tvůrčí i produkční volnost,“ vysvětluje dramaturg Jeništa s tím, že další etapy jsou navázány na projekt přístavby Středoevropského fóra v proluce vedle Muzea umění.

Zdroj: Muzeum umění Olomouc

Fotografie:

| Poslední úprava: 15. února 2024 (čt)

A.I.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688