Ing. Zbyněk Kalousek (Coinbank)
Okénko kryptoměny  |  15.02.2024 15:31:31

Jak převést bitcoiny nebo další kryptoměny zpět na peníze

Ilustrační obrázek | zdroj: CoinBank https://coinbank.cz/portal-o-kryptomenach

Rok 2023 byl z pohledu kryptoměn rokem, ve kterém docházelo ke konsolidaci celého odvětví po rekordních propadech v roce 2022. I když se ani loňský rok nevyhnul svým vzestupům a propadům, v závěru roku se na trhu začala prosazovat býčí nálada, která se přenesla i do začátku letošního roku (2024). V minulém roce jsme byli svědky propadu bitcoinu takřka na úroveň 15000 dolarů. Letos se bitcoin již dokonce dostal nad úroveň 48000 dolarů. Pro investory, kteří nakoupili bitcoiny či jiné kryptoměny právě v průběhu loňského dna, může být aktuální býčí seance důvodem, při kterém se rozhodnou svou investici zpeněžit.

Graf kurzu bitcoinu (upraveno autorem) | zdroj: CoinDesk https://www.coindesk.com/price/bitcoin/

Existuje celá řada způsobů, jak nakoupené kryptoměny směnit nazpět na tradiční fiat měnu. Pokud se investor rozhodne zpeněžit zhodnocení bitcoinu či jiných kryptoměn, měl by si uvědomit, že v případě prodeje jakékoliv kryptoměny se ziskem, vzniká takovému investorovi jakožto fyzické osobě povinnost odvést řádnou 15% daň z příjmů. Je tak zapotřebí, aby investoři měli alespoň elementární znalost ohledně daňového systému v místě svého trvalého bydliště. Pokud však investor věří v další růst digitálního aktiva, nic mu nebrání nadále uplatňovat svou strategii držby a v mezidobí si může doplnit přehled o svých daňových povinnostech. Jak tedy směnit držené kryptoměny na fiat? Níže uvádíme základní přehled.

1. Využijte ke směně služby kryptoburzy

Na trhu je řada centralizovaných kryptoburz, jejichž služby a erudici můžete využít ke směně svých digitálních aktiv na fiat měnu. Mezi celosvětové lídry mezi kryptoburzami patří například burza Coinbase. Ta sice nabízí rozhraní ve více jazycích, ale české rozhraní jí schází. Alternativou může být ryze česká kryptoburza CoinBank Trader. Sice nenabízí tolik funkcionalit jako burza Coinbase, ale zato je celé rozhraní v češtině. Ovládání je intuitivní a po výběru patřičné kryptoměny lze snadno použít tlačítka "nakoupit", nebo "prodat", s jejichž pomocí může investor převést své mince na fiat. V podstatě pak stačí vybrat jen patřičnou sumu k převodu.

Takhle lze směnit držené kryptoměny za hotovost, kterou lze poté snadno převést na bankovní účet. Směněné finanční prostředky zůstávají do převodu v rozhraní uživatelského účtu. Investor by si však měl pamatovat, že okamžikem směny vzniká daňová povinnost, a to i v případě, že by se rozhodnul celý obnos reinvestovat do dalších produktů. I když je Coinbase z celosvětového pohledu oblíbenou možností prodeje kryptoměn, mnohem užitečnější je k převodu využít jakoukoli burzu, ve které investor kótuje svou investici. Na trhu jich je na výběr velká řada.

2. Využijte služby finančního poradce, brokera nebo makléře

Nemalé procento investorů nespoléhá jen na své znalosti a investiční schopnosti, ale raději využívají služeb různých prostředníků. Tací investoři mají díky tomu převod z digitální měny na fiat v mnohém usnadněný. Stačí jen, aby zadali pokyn svému makléři, či poradci a ten se posléze již o vše postará. Popřípadě může investor využívat jen investiční platformu takového brokera. V takovém případě je nejsnazší provést směnu na této platformě a ukončit tam obchodování.

Od letoška se investorům navíc rozšířila nabídka investičních produktů o tzv. ETF s bitcoiny (Exchange Traded Fund), což jsou burzovně obchodovatelné fondy. ETF jsou již nyní k dispozici u vybraných poskytovatelů, přičemž nákladové poměry fondů mohou být nižší než ty, které by investor zaplatil při obchodování na kryptografické burze.

3. Možnost P2P směny

Pokud investor po krachu několika kryptografických projektů (největším krach FTX burzy) částečně ztratil důvěru v různé prostředníky, může provést tzv. směnu napřímo. Investor může zadat peer-to-peer (P2P) platbu sám, nebo k tomu využít různé platformy ať již ze světa decentralizovaných, nebo centralizovaných financí. Výhodou platforem je, že sdružují různé nabídky, ze kterých si investor může vybrat tu pro něj nejvýhodnější.

P2P transakce však mají jedno relativně velké omezení. Směna z kryptoměn na fiat je vypořádána nejčastěji v dolarech. Pro investory mimo USA to tak znamená dodatečný převod do vyhovující fiat měny. P2P transakce ve světě centralizovaných financí umožňuje svým klientům kryptoburza Binance, která zároveň vystupuje jako garant takové transakce. Binance provozuje P2P platformu s názvem Binance P2P. Po odsouhlasení obchodu platforma uschová kryptoměny pro druhou stranu ve svém depositu. Mezitím investor zkontroluje záznam o transakci na svém účtu a ujistíte se, že od kupujícího obdržel dohodnutou fiat měnu. Pokud tomu tak je, dá pokyn burze Binance, která uvolní z deposita kryptomince druhé straně. Výhodou platformy od Binance je mnohamilionová klientská základna (zhruba 170 mil. uživatelů).

4. Výběr z bitcoinmatu

Stejně jako lze skrze bitcoinmaty nakupovat bitcoiny, lze skrze ně držené bitcoiny také prodat. Bitcoinmaty tak představují rychlý způsob, jak může investor zpeněžit své držené mince. Dvě omezení však bitcoinmaty mají, nefungují jako běžné bankomaty a směníte v nich za hotovost v podstatě jen bitcoiny. Aby mohl investor v bitcoinmatu prodat své kryptomince, nejprve automat vygeneruje QR kód, skrze který investor odešle ze své kryptopeněženky bitcoiny. Poté musí investor několik minut čekat, než těžař ověří blok s danou transakcí (cca 1× za 10 min) a až poté mu je vyplacena hotovost, popř. jsou peníze převedeny na účet.

Nevýhodou bitcoinmatů jsou velmi vysoké provize za takové transakce, velmi omezená nabídka kryptomincí ke koupi a ještě omezenější nabídka k odkupu. Navíc neregistrovaní uživatelé (bez ověření totožnosti) mohou v rámci 24 h učinit transakci v maximální hodnotě 25000 Kč (zhruba 1000 EUR). Investor by tak měl zvážit, jestli tato možnost je pro něj tím vhodným řešením.

5. Nejdřív směna kryptoměn a až poté převod na fiat

Některé kryptoburzy bohužel neumožňují přímou směnu některých kryptoměn např. na koruny nebo dolary, popř. jinou fiat měnu. V takovém případě nezbývá investorovi nic jiného, než převést drženou kryptoměnu na jinou kryptoměnu, která takovou směnu podporuje. Investor tímto mezikrokem bohužel nepatrně sníží svůj výnos o povinné poplatky za takovou transakci.

Zároveň by investor měl do budoucna zvážit buď využití jiné kryptoburzy, nebo platební možnosti, anebo zvolit držbu digitálních aktiv v jiné kryptoměně. Nejlépe v takové, která je šířeji podporována.

Závěrem

Investoři mají řadu možností, jak mohou prodat své držené kryptomince. Sázka na známé kryptoměnové burzy bude v těchto případech vždy dobrou volbou. Ty největší a nejznámější se osvědčily v čase a prokázaly také odolnost vůči finanční krizi na trhu. Oproti této jistotě mají investoři možnost využít online platformy poskytující P2P transakce. P2P transakce mohou investorům nabídnout flexibilitu plateb. Pokud chce investor rychlý přístup ke své hotovosti, může využít bitcoinmat. Musí však počítat s denním limitem u transakcí a výrazně vyššími poplatky.

Zároveň by měl každý investor vědět, že při konverzi bitcoinů či jiných kryptoměn na fiat měnu, vzniká v případě zhodnocení daňová povinnost takovému subjektu. Daň se platí z rozdílu mezi nákupní a prodejní cenou. Investor, pokud jím je fyzická osoba, má povinnost takový příjem uvést ve svém ročním daňovém přiznání. Drobnou výhodou je, že může na tento příjem případně uplatnit své daňové odpočty.

 


Nákup kryptoměn CoinBank

Ing. Zbyněk Kalousek

Vystudoval ekonomii a management na Masarykově univerzitě v Brně. V minulosti se věnoval analýzám finančních trhů. K této činnosti se po kratší odmlce opět navrací. Spoluzakladatel společnosti, která se zabývá poradenstvím a akreditovaným vzděláváním. Spolupracuje s několika dalšími firmami. Svět kryptoměn vnímá jako progresivní část trhu, která nabízí plno příležitostí, ale zároveň skýtá plno nástrah, od decentralizace, apolitický přístup, k velké volatilitě kurzů, až k čím dál náročnější těžbě kryptoměn.


CoinBank

Od roku 2021 spolupracuje se společností MipSoftware, která provozuje směnárnu s kryptoměnami CoinBank a burzu s kryptoměnami CoinBank Trader. Obě platformy jsou zajímavé zejména pro středoevropskou klientelu. Skrz své produktu propojuje koncové uživatele s největšími světovými kryptoburzami a nabízí příjemné uživatelské prostředí. Pro českého klienta je nejspíš nejpříjemnější funkce obchodování prostřednictvím české měny. Široká nabídka kryptoměn, přístup k největším světovým burzám, to jsou předpoklady pro zajímavou spolupráci.

Více informací na https://coinbank.cz/.

15.02. 20:57  Kryptoměny (Tony)
15.02. 17:40  Doplnění (RK)

Poslední zprávy z rubriky Okénko kryptoměny:

Pá 16:02  Komentář k dubnové volatilitě Tomáš Kacerovský (WOOD & Company)
St 12:28  Komentář k vývoji trhu blockchainu a kryptoměn v 1Q 2024 Tomáš Kacerovský (WOOD & Company)
St 11:47  Půlení bitcoinu bylo úspěšné, ale co bude dál? Ing. Zbyněk Kalousek (Coinbank)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688