Jan Dvořák (Salutem Fund)
Okénko nemovitosti  |  15.02.2024 12:47:47

Hypomonitor České bankovní asociace potvrdil lednové pokračování poklesu hypotéčních úrokových sazeb

Hypomonitor České bankovní asociace potvrdil pokračující pokles hypotečních úrokových sazeb. Průměrná sazba se v meziměsíční srovnání nebývale rychle snížila z prosincových 5,65 % na lednových 5,54 %.

V červenci poskytly banky a stavební spořitelny nové úvěry na bydlení v souhrnné výši 9,5 miliardy korun. Poté už číslo do konce roku jen rostlo. V srpnu to bylo 11, 5 miliardy, v září 11,3 miliardy korun, v říjnu 13,2 miliardy, listopadu 13,4 miliardy a v prosinci 12,7 miliardy, v lednu pokles na 10,9 miliardy. Prosincový a následný lednový pokles se vzhledem k sezónnosti očekával. V meziročním srovnání se totiž jedná o 99 % růst, velmi blízký prosincovému 93% růstu. Navíc snížení objemu hypoték, může být kromě obvyklého lednového snížení objemu hypoték, způsoben i vyčkáváním žadatelů očekávajících pokračování snižování úrokových sazeb, ke kterému minulý týden skutečně došlo a které bude pokračovat.

I nadále probíhá pokračující stoupání průměrné výše hypotéky, která dosáhla dvouletého maxima 3,4 milionu korun.

Pokračující vývoj na trhu hypoték mě utvrdil v názoru, že jsme blízko dna na trhu rezidenčních nemovitostí. Letos bychom jej klidně mohli reálně dosáhnout. Investoři do nemovitostí by tento vývoj určitě neměli ignorovat.

Na zasedání bankovní rady České národní banky 8. února byla úroková sazby snížena o 50 bazických bodů. Vzhledem k tomu, že dnes zveřejněné lednová meziroční míra inflace ve výši 2,3 % je nižší než veškerá očekávání (např. bankovní rady očekával 3,0 %) je březnové snížení úrokových sazeb o 0,50 % téměř jisté. Nepřekvapilo by mě ani snížení o 0,75 %.

Čím rychlejší snížení úrokových sazeb, tím pravděpodobnější nastartování růstu ekonomiky v letošním roce. Čím dříve k nastartování dojde, tím lépe pro trh s nemovitostmi a zvýšení pravděpodobnosti zahájení růstu jejich cen. Snížení úrokových sazeb hypoték více prospěje nemovitostem v regionech než ve velkých městech, a to díky nižším hypotékám, velikost jejich splátek bude ovlivněna více.

Jan Dvořák

Jan Dvořák působí v týmu Salutem Fund jako Head of Research a věnuje se makroekonomickým tématům a analýzám realitního trhu. Pravidelně sleduje jednotlivé trendy, které mají vliv na vývoj tuzemského i zahraničního trhu s nemovitostmi a dává je do kontextu investičních příležitostí na realitním trhu.

Během své více než 20leté praxe se pět let věnoval auditu v PwC či internímu auditu v GE Money Bank (dnes MONETA Money Bank). Patnáct let působil v oblasti kontrolingu u mezinárodní společnosti, zabýval se i kontrolingem v oblasti investic do nemovitostí. Je absolventem Vysoké školy ekonomické v Praze a ve Velké Británii získal titul Fellow Chartered Certified Accountant.


Salutem Fund

SALUTEM FUND SICAV, a. s., je fond kvalifikovaných investorů formy akciové společnosti s proměnným kapitálem a je obchodovaný na Burze cenných papírů v Praze. Salutem Fund byl formálně založen roku 2020, v jeho portfoliu se ale nachází nemovitostní společnosti s mnohaletou historií. Patří mezi ně například Real-Vita Prostějov a.s. (www.real-vita.cz), ASPELL a. s. (www.aspell.cz), Salutem Services s. r. o. (www.salutemservices.cz), Salutem – Realitní I, s.r.o. (www.salutem-jedna.cz). Činnost Fondu dozoruje Česká národní banka. Depozitářem fondu je Československá obchodní banka, a. s., obhospodařovatelem je TILLER investiční společnost a.s. a auditorem renomovaná společnost NEXIA AP a. s.

Více informací na www.salutemfund.cz.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688