mzv.cz (MZv ČR)
Ze světa  |  14.02.2024 15:00:00

Návštěva velvyslance Libora Sečky v Baskicku

Návštěva velvyslance Libora Sečky v Baskicku

08.02.2024 / 09:52 | Aktualizováno: 14.02.2024 / 15:00

Ve dnech 4. – 6. února 2024 navštívil velvyslanec Libor Sečka Baskicko, kde zavítal jak do Bilbaa, tak do obce Busturie, Guerniky a v neposlední řadě do hlavního města Vitorie. Návštěva měla tři roviny – politickou, ekonomickou a kulturní – a dala impuls k posílení vztahů ČR s místními partnery, a to i v rámci celkového prohlubování bilaterálních vztahů Česka a Španělska. Součástí návštěvy bylo mj. setkání s předsedou baskické vlády Inigem Urkullu Renteriou a předsedkyní parlamentu ve Vitorii Bakartxo Tejeria. Libor Sečka také navštívil tři významné firmy s vazbou na ČR – GESTAMP, působící v automobilovém průmyslu, SENER a SATLANTIS, které vyvíjejí vesmírné technologie. Velvyslanec se též setkal se starostou Busturie, s nímž spoluodhalil pamětní panel deportovaného rodáka, zahynuvšího v koncentračním táboře na Hradištku (u Prahy). V Guernice jednal s místostarostou Inakim Gorronem a setkal se také s režisérem dokumentárního filmu „Popel“ Oierem Plazou. Kulturní dimenzi završila schůzka s generálním ředitelem Guggenheimova muzea v Bilbau, Juanem Ignaciem Vidartem. Velvyslance na jednáních doprovázel honorární konzul v Baskicku Mikel Garteiz-goxeaskoa Elguezabal a 1. tajemník Petr Matyáš.

Politická dimenze

Klíčovou schůzkou návštěvy bylo dne 6. 2. jak jednání s předsedou baskické vlády (lehendakari) Inigem Urkullu Renteriou v hlavním městě Baskicka Vitorii, tak s předsedou již téměř čtyřicet let vládnoucí Baskické národní strany Andoniim Ortuzarem v Bilbau. Schůzky se účastnil též kandidát strany na nového předsedu místní vlády Imanol Pradales. Jednání se dotklo aktuálního dění ve Španělsku a výhledu na nadcházející regionální volby. Podle předsedy vlády Baskicko usiluje o „inteligentní specializaci“ – automobilový průmysl, vesmír, železniční a lodní doprava, strojní výroba, energie, obnovitelné zdroje. Velvyslanec Sečka zdůraznil možnosti posilování česko-španělských vztahů a využití příležitostí, které Baskicko nabízí. Návštěvu Vitorie završilo přijetí u předsedkyně baskického parlamentu Bakartxo Tejeria.

Přijetí u předsedkyně baskického parlamentu Bakartxo Tejeria

Přijetí u předsedkyně baskického parlamentu Bakartxo Tejeria

Dne 6. 2. se velvyslanec setkal také s místostarostkou Bilbaa Amaia Arregi. Poprosil o předání pozdravů starostovi Juanu M. Aburtovi. Jednání poskytlo přehledné shrnutí hlavních priorit města. Ty jsou zaměřeny především na infrastrukturní a urbanistické projekty, např. na velký renovační projekt rozvoje města Zorrotzaurre (Isla de Bilbao). Bilbao se snaží být aktivní na poli univerzitního světa či například také u audovizuálu. Nechybí ani sportovní dimenze, Bilbao usiluje o pořádání předních klání, např. evropské finále ragbyových klubů v roce 2026. Místostarostka zmínila též projekt rozšíření Muzea krásných umění.

Velvyslanec Sečka s místostarostkou Bilbaa A. Arregi

Velvyslanec Sečka s místostarostkou Bilbaa A. Arregi

Dne 5. 2. proběhlo jednání s místostarostou Guerniky Inakim Gorronem. Město, které má asi 17 tisíc obyvatel, je chápáno jako symbol zkázy i usmíření. Libor Sečka poukázal na společnou paměť událostí druhé světové války s odkazem na Holocaust a pozůstalé, včetně projektu dokumentárního filmu Popel, který finalizuje guernický režisér Oier Plaza. Péče o společnou historickou paměť je důležitá i na pozadí bilaterálních česko-španělských vztahů. Mír nepadá z nebe, je třeba za něj bojovat, jak ukazuje i válka na Ukrajině. V Guernice se nachází centrála společnosti MAIER, založená v roce 1975, která má pobočku i v ČR a v Evropě je předním dodavatelem plastových dílů a vstřikovacích lisů pro automobilový průmyslVelvyslanci předal symbol dubového listu a společně navštívili též Guernický strom u Casa de Juntas.

S místostarostou Guerniky, předávajícího list z tzv. Gernického dubu

S místostarostou Guerniky, předávajícího list z tzv. Gernického dubu

Ekonomická dimenze

Během návštěvy velvyslanec Sečka 5. 2. zavítal také do přístavu Bilbao (Puerto de Bilbao) a navštívil tři firmy, které spolupracují s Českem – GESTAMP, SATLANTIS a SENER. Závodem a centrem excelence společnosti GESTAMP provedla českou delegaci Maria José Armendariz, ředitelka pro plánování a strategickou spolupráci. Představeny byly inovativní závody na železné automobilové díly, včetně ukázek karoserií a náprav. Mezi důležité směry činnosti patří mj. adaptace dílů na elektromobily a zahrnutí recyklovatelných materiálů do výroby.

Ve vývojovém centru excelence společnosti GESTAMP

Ve vývojovém centru excelence společnosti GESTAMP

Setkání s představiteli firmy na vesmírné technologie SATLANTIS, GŘ Juanem Tomasem Hernanim a operačním ředitelem Luisem Carlosem Fernándezem, a návštěva instalací se dotkly činnosti podniku, který se specializuje na pozorovací technologie a nabízí např. řešení pro malé satelity. Během jednání zástupci firmy položili důraz na iniciativu „Nového vesmíru“ (New Space) v projektech atlantické satelitní konstelace. Právě zde by se mohly rýsovat možnosti pro české subjekty.

Představení závodu firmy SATLANTIS

Představení závodu firmy SATLANTIS

Jednání s GŘ vesmírné sekce společnosti SENER, Josém Juliánem Echevarríaou, se zaměřilo na představení záběru firmy, která má čtyři hlavní osy: vesmír-obrana, mobilita, energie a pokročilá zařízení, přičemž nejvíce projektů je z titulu energetické transformace právě v oblasti energií. Až 80 % aktivit firmy je mimo ES, má v úhrnu asi 3,5 tis. zaměstnanců. Podle slov představitelů společnosti se ukazuje důležitost evropské strategické autonomie a překonání zranitelnosti např. například u primárních surovin či polovodičů i kritických technologií. Vyslovili se pro rozpohybování vnitřního trhu a vnitrounijní spolupráce. ČR a její podniky považují za velmi komplementární ke své činnosti.

Ve firmě SENER

Ve firmě SENER

Návštěva místního přístavu Puerto de Bilbao zahrnovala jednání s ředitelem Andimou Ormaetxem a výkonnou ředitelkou CSP Iberian Bilbao Terminal. Také poukázala na význam konektivity v globálním a zejména evropském smyslu. Klíčová je kalibrace jak s železniční, tak silniční dopravou, včetně propojení se suchými přístavy. Výhodou přístavu v Bilbau je např. fabrika na výrobu těžkých dílů pro vzdušné elektrárny či propojení s regazifikačními zařízeními. Přístav též usiluje o co nejvyšší pokrytí spotřeby z obnovitelných zdrojů, včetně větrné energie. Heslem je udržitelná doprava. Libor Sečka zdůraznil zájem na posílení spolupráce se Španělskem v dopravní oblasti.

Jednání s vedením přístavu Bilbao (Puerto de Bilbao)

Jednání s vedením přístavu Bilbao (Puerto de Bilbao)

Kulturní dimenze, včetně péče o historickou paměť

Dne 5. 2. se v obci Busturia uskutečnil slavnostní akt odhalení pamětního informačního panelu na počest Anjela Lekuony, který byl mezi deportovanými nacisty za druhé světové války a zahynul v koncentračním táboře v Hradištku (nedaleko Štěchovic). Jeho popel byl uchován zásluhou ředitele krematoria ve Strašnicích Františka Suchého. Slavnostního aktu se kromě starosty obce Aitora Aretxagy účastnil také také Anton Gandarias, synovec A. Lekuony, a zástupkyně baskické vlády pro rovnost Nerea Melgosa Vega. Velvyslanec Sečka ve svém projevu vyzdvihl význam společné paměti jak v regionálním, tak mezistátním kontextu mezi Českem a Španělskem. Péče o odkaz mnohdy zapomenutých hrdinů je v současném kontextu možná důležitější než kdy jindy. Zmínil též projekt rozvíjejícího se partnerství mezi obcemi Busturia a Hradištko, založeného na společné paměti, a tlumočil přítomným pozdravy starostky Hradištka Radky Svobodové a místostarostky Lucie Haškové. Mezi přítomnými byl i Petr Matyáš, který je též členem hradištské komise pro vztahy s Busturií. Hradištko nedávno s Busturií uzavřelo partnerství, jehož předmětem je nejen péče o historický odkal, ale i další rámce činnosti.

Slavnostní akt v Busturii.

Slavnostní akt v Busturii.

V Guernice se Libor Sečka setkal také s režisérem Oerem Plazou, který natáčí o A. Lekuonovi dokumentární film. Jednu dějovou linii tvoří jeho životní příběh, druhá linie sleduje pátrání potomků po osudech jejich předků a třetí linii tvoří příběh ředitele strašnického krematoria Františka Suchého, který tajně sepisoval jména obětí (mezi jinými i jména vězňů z Hradištka) a jejich popel ukládal do uren. Dokument se bude jmenovat českým slovem "Popel". V současné době probíhá finální technické zpracování dokumentu.

Režisér O. Plaza představil práci na dokumentárním filmu

Režisér O. Plaza představil práci na dokumentárním filmu "Popel"

Kulturní dimenzi završilo jednání s generálním ředitelem Guggenheimova muzea v Bilbau Juanem Ignaciem Vidartem, který představil filosofii a programové zaměření této světoznámé instituce. Společně s velvyslancem Sečkou probrali i možnosti spolupráce s českou stranou, včetně předních českých galerií. Co se týká vystavovaného fondu, GŘ uvedl, že muzeum věnuje značnou pozornost mj. pop-artu.

V Guggenheimově muzeu

V Guggenheimově muzeu


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Ze světa:

Po 10:52  Trwające ocieplenie "pożera" śnieg w górach Instytut Meteorologii (imgw.pl)
Po   8:34  Najbliższy tydzień przyniesie dużo słońca i letnie temperatury Instytut Meteorologii (imgw.pl)
Ne 23:22  The 8-14 Day Outlook from the NWS Climate Prediction Center shows odds leaning... US National Weather Service (weather.gov)
Ne 20:58  SCIO press conference on China's imports, exports in Q1 2024 China state infooffice (scio.gov.cn)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688