Liberec.cz (Liberec)
Z regionů  |  14.02.2024 12:04:00

Liberec má šest možností obnovy lanovky na Ještěd (video)

Liberec bude posuzovat 6 variant obnovy lanové dráhy na Ještěd. Ta je mimo provoz po tragické nehody z října 2021. Varianty vzešly ze studie proveditelnosti, kterou vedení města s architekty představilo veřejnosti v úterý 13. února v zaplněném sálu libereckého kina Varšava. Děkujeme všem, kteří přišli!

Studie proveditelnosti od libereckého ateliéru SIAL, k níž se vyjadřujete také VY, občané města, se stane jedním z klíčových dokumentů, na základě kterého se vedení města a zastupitelstvo rozhodne, jak bude vypadat budoucí podoba nové lanové dráhy na Ještěd. Ještě předtím ale musí dojít k prodeji lanovky, kterou dosud vlastní České dráhy.

Studii představili zástupci města, primátor Jaroslav Zámečník a náměstek Jiří Janďourek a samozřejmě SIAL architekti a inženýři. Zvláštním hostem byla Anna Marešová, designérka lanovky na Petřín. „Už před časem jsme jasně slíbili, že studii chceme veřejně prezentovat občanům a zároveň, že nás zajímají všechny připomínky, které k ní můžeme jako zpětnou vazbu dostat. Všechny pak zpracovatelé ze studia SIAL zapracují a pak přijde na řadu rozhodnutí rady, která musí najít shodu v tom, pro jakou z variant se rozhodneme,“ vysvětluje primátor Jaroslav Zámečník.

Podněty a připomínky můžete zasílat přes formulář na webu města: www.liberec.cz/lanovka/
Najdete zde ke stažení i prezentaci z představení studie. Další informace budeme postupně doplňovat.

Studio SIAL, jehož historie je spjata mimo jiné s osobností architekta a klíčového řešitele světově uznávané stavby horského hotelu a vysílače Ještěd, Karla Hubáčka, představilo 3, respektive 6 variant, jakou cestou se město může vydat. „Jakmile dojde k převodu majetku na město, můžeme začít postupně řešit další kroky. V první řadě se musíme ve vedení města a v radě shodnout na tom, jaký typ lanovky a v jakém rozsahu dostane zelenou. Nechat zpracovat co nejpřesnější rozpočet a v neposlední řadě také najít způsob, jak chceme a můžeme lanovku do budoucna provozovat nebo někomu pronajímat, aby se o to sám postaral. Možností je celá řada a věřím, že s kolegy najdeme ten nejlepší model jak pro město, tak jeho občany,“ říká liberecký primátor Jaroslav Zámečník.

Tři varianty jsou ve stávající trase dlouhé bezmála 1,2 kilometru a tři stejné v prodloužené trase o 770 metrů ke konečné tramvaji v Horním Hanychově. V jedné variantě se počítá se zachováním kyvadlového provozu dvou kabin, kdy každá pojme 50 nebo 70 lidí. V druhé je navržený oběžný systém s 12 či 17 kabinami, kdy každá bude mít kapacitu deset lidí. V třetí nazývané tramvaj by byla jedna kabina zavěšená na dvou lanech pro 80 nebo 100 lidí.

Město už oslovilo i několik renomovaných institucí a firem, jako například Národní rozvojovou banku, Czechinvest, Technickou univerzitu v Liberci, ale i několik dalších specialistů na tuto problematiku, aby nám pomohli s vypracováním kvalitního podnikatelského záměru. „Ten by měl radním města pomoci v rozhodnutí, zda má by měl Liberec lanovku do budoucna provozovat například sám, třeba prostřednictvím nově založené vlastní společnosti či dopravního podniku, nebo ji přenechat strategickému partnerovi, případně vsadit kombinaci obou těchto cest. Chceme mít zkrátka kvalitní a odborná doporučení a data, abychom v zájmu města rozhodli co nejlépe,“ dodává primátor.

 

Videozáznam z představení studie proveditelnosti a diskuze

 

 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688