Patria (Patria Finance)
Investice  |  14.02.2024 13:49:10

Nečekejte to, co probíhalo během posledních patnácti let. Situace ale také není stejná jako během internetové bubliny (Siegel) (video)

Jeremy Siegel z Wharton School v souvislosti se současným růstem amerického akciového trhu připomněl, že se blížíme k patnáctému výročí dosažení dna trhu v březnu roku 2009. Index S&P 500 od té doby generoval průměrnou návratnost převyšující 16 % ročně, což je podle profesora ohromující. Není ale momentálně nadšení na trhu až příliš vysoké?

Siegel se domnívá, že dalších patnáct let se určitě nebude opakovat vysoká návratnost roků předchozích, zisky budou mnohem mírnější. V letošním roce podle experta americké akcie mohou k dosavadním ziskům přidat ještě dalších 5 – 8 %. K tomu dodal, že reálná návratnost akcií během posledních patnácti let dosahovala asi 14 %. Dlouhodobý průměr návratnosti očištěné o inflaci se přitom pohybuje zhruba na polovině. I to je důvod, proč v následujících patnácti letech nemají podle experta investoři čekat to, co během těch předchozích.

Siegel ovšem také míní, že uvedené snížení průměrné návratnosti neznamená, že by akcie i nadále nebyly špatnou investicí. CNBC k tomu dodala, že například podle jednoho ze stratégů JPMorgan nyní na trhu panuje míra iracionality, která je větší než v devadesátých letech během nafukování internetové bubliny. Siegel s tím nesouhlasí, míní, že „dnes to není horší“. Poukázal na poměry cen k ziskům, které se na konci internetové bubliny pohybovaly kolem třiceti u celého trhu a v technologickém sektoru ještě mnohem výš. Jak je tomu nyní?

Podle experta se aktuálně americké akcie obchodují s PE u dvaceti a k tomu je nutné brát v úvahu, že výnosy dluhopisů se na konci devadesátých let nacházely na znatelně vyšších úrovních než nyní. Celkově se tak z jeho pohledu dnes trh nenachází v podobné situaci jako tehdy, i když „akcie určitě nejsou levné“. Největší příležitosti pak podle něj mohou být na hodnotových akciích a akciích malých firem. Ty první se totiž nyní obchodují s PE kolem patnácti a ty druhé kolem dvanácti. Jde tedy o segmenty trhu, které notně zaostávají za velkými technologickými firmami.

Zdroj: CNBC


 

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688