Jihočeský kraj (kraj-jihocesky.cz)
Z regionů  |  13.02.2024 12:53:00

Návštěvnost Jihočeského kraje stále vzrůstá - Téměř 1,7 milionů návštěvníků strávilo na jihu více než 4,5 milionů nocí, průměrně necelé 3 noci za pobyt

Zájem turistů o návštěvu jižních Čech si stále udržuje rostoucí tendenci. Potvrzují to data z veřejné databáze Českého statistického úřadu (ČSÚ) sledující návštěvnost hromadných ubytovacích zařízení. Téměř 1,7 milionů návštěvníků strávilo na jihu více než 4,5 milionů nocí, průměrně necelé 3 noci za pobyt.

Údaje o návštěvnosti hromadných ubytovacích zařízení (HUZ) za 4. kvartál minulého roku uzavřela celková čísla za celý rok 2023 s meziročním navýšením. V případě počtu hostů se jedná o více než 13% meziroční nárůst a v mezikrajském srovnání je Jihočeský kraj na 3. místě za Prahou a Jihomoravským krajem. V počtu přenocování je celkové meziroční navýšení na úrovni více než 6 % a mezi kraji je ten Jihočeský na 4. místě za Prahou, Karlovarským a Královéhradeckým krajem.

Tento trend svědčí o rostoucím zájmu turistů o jedinečnou kulturu, historii a přírodní krásy našeho regionu. Klíčovým prvkem je také turistická infrastruktura v regionu pro uspokojení nároků návštěvníků. Kvalitní nabídka ubytovacích zařízení, restaurací a dalších služeb místních podnikatelů přispěla k pozitivnímu dojmu turistů a jejich návratu“, hodnotí výstupy Martin Kuba, hejtman Jihočeského kraje.

Celkový pozitivní výsledek za uplynulý rok byl dán především kontinuálním růstem počtu hostů i přenocování domácích návštěvníků, kteří tvoří přibližně tři čtvrtiny příjezdů. V rámci ČR je Jihočeský kraj druhou nejoblíbenější destinací mezi tuzemskými turisty, a to za Prahou. Čeští hosté zde strávili přes 3,6 milionu nocí.

Co se týče zahraničí, návštěvníci ze sousedních zemí přijeli již ve větším počtu než před covidem. Vyšší návštěvnost než v roce 2019 mají Německo, Rakousko, Slovensko i Polsko. Potenciál je vidět právě v narůstajících počtech turistů z Polska, na které poslední roky JCCR svými kampaněmi intenzivně cílí“, upřesňuje náměstek hejtmana František Talíř. „Podobné je to i s Nizozemskem, jehož obyvatelé mají jižní Čechy na prvních příčkách svého cestovatelského seznamu.“

Naopak stále je velmi patrný úbytek vzdálených trhů, především asijské klientely (hlavně Čína, Japonsko), ale i hostů z USA a Ruska. Ve statistikách v podstatě zmizelo 155 tisíc asijských turistů z předcovidového období, nicméně pomalu se začínají navracet návštěvníci z Taiwanu a Jižní Koreji.

Přestože se struktura zahraničních návštěvníků od covidu výrazně změnila, zaznamenala zahraniční návštěvnost 50% nárůst oproti roku 2022, což je zásluhou především právě blízkých trhů.

1. Ze zahraničních návštěvníků u nás přespávalo nejvíce hostů z těchto zemí:
1. Německo – 272 000 nocí
2. Rakousko – 92 000 nocí
3. Slovensko – 81 000 nocí
4. Nizozemsko – 68 000 nocí
5. Tchaj-wan – 48 500 nocí

„Jižní Čechy se nadále stávají oblíbeným cílem nejen pro domácí návštěvníky, ale i pro vracející se zahraniční turisty, což má pozitivní dopad na místní ekonomiku a rozvoj turistické infrastruktury. Pro představu, pokud v rámci oficiálních statistik jeden člověk utratí průměrně dva tisíce korun na své dovolené, tak cestovní ruch přináší zisk cca devět miliard ročně,“ dodává Petr Soukup, ředitel JCCR.

13.02.2024Bc. David Hocke
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688