mmr.cz (MMR)
Dotace  |  12.02.2024 14:27:00

MMR poskytne dalších 870 milionů korun na přípravu projektů – peníze půjdou třeba na zdravotnická a

MMR poskytne dalších 870 milionů korun na přípravu projektů – peníze půjdou třeba na zdravotnická a školská zařízení nebo dobíjecí stanice pro elektromobily

MMR poskytne dalších 870 milionů korun na přípravu projektů – peníze půjdou třeba na zdravotnická a školská zařízení nebo dobíjecí stanice pro elektromobily

12. 2. 2024

Ministerstvo pro místní rozvoj vyhlásilo tři výzvy, které hlavně obcím a krajům pomohou s přípravou projektů reagujících na potřebu digitální a zelené tranzice v souladu s cíli EU. Z evropských zdrojů – Národního plánu obnovy – na to vyčlenilo celkem 870 milionů korun. Žadatelé mohou finanční prostředky využít například na pořízení projektové dokumentace, realizaci studie proveditelnosti nebo architektonické a urbanistické soutěže.

Starostové a starostky si na jednáních občas postěžují, že už jen příprava projektu není ve finančních možnostech obce, mnohdy chybí i potřební lidé a know-how. Těchto 870 milionů z evropských zdrojů jim pomůže překonat obě tyto překážky,” uvedl místopředseda vlády pro digitalizaci a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš.

Výzvy podpoří široké spektrum projektů – uspět mohou například chytrá řešení, která patří do konceptu Smart Cities. Udržitelnost dopravy mohou zlepšit nové dobíjecí stanice pro elektromobily nebo cyklostezky. Jinde pomůže oprava čistírny odpadních vod a projekty, které povedou k lepšímu zadržování vody v krajině. Podpora zahrnuje také výstavbu nebo rekonstrukce veřejných budov a prostranství. Do budoucna MMR chystá další speciální výzvu na přípravu projektů takzvaného dostupného bydlení. Projekty bydlení je možné podpořit i v právě vyhlášených výzvách.

Finance mohou žadatelé využít například na pořízení projektové dokumentace, studie proveditelnosti, realizaci architektonické a urbanistické soutěže nebo přípravu smluv typu Design and Build, PPP a EPC. Výzvy pomohou obcím připravit a dokončit projekty až do fáze vyhlášení soutěže na zhotovitele.

Dotace pokryje až 100 % uznatelných skutečně vynaložených nákladů. Na podporu přípravy velkých projektů půjde 500 milionů korun, na malé projekty půjde 300 milionů. Dalších 70 milionů MMR vyčlenilo na podporu malých projektů, které už byly předloženy k realizaci v jiných výzvách.

Příjem žádostí u velkých projektů odstartuje 22. 2. 2024, u malých projektů 29. 2. 2024 a u poslední skupiny malých projektů už předložených k realizaci bude příjem žádostí spuštěn 27. 2. 2024. Více informací naleznete na webu MMR.

Výzvy se vyhlašují z Národního plánu obnovy v rámci komponenty 4.1: Systémová podpora veřejných investic, subkomponenta 4.1.3 Finanční podpora přípravy projektů souladných s cíli EU.

MMR poskytne dalších 870 milionů korun na přípravu projektů – peníze půjdou třeba na zdravotnická a
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688