Patrik Duda (Atreon)
Stavebnictví  |  12.02.2024 14:46:31, aktualizováno 14:50:40

Jaké vybrat zábradlí na balkon? Řiďte se bezpečností, designem i funkčností

  

Řešíte, jaké vybrat zábradlí na balkon? Nezapomeňte, že musí splňovat hned několik požadavků najednou. Na prvním místě by rozhodně měla být bezpečnost, ale jistě oceníte i snadnou údržbu, zajímavý design a ideální výšku. Vybírat můžete ze spousty materiálů, které mají různou životnost i celkové vlastnosti. Jaké jsou ty nejžádanější? A na co dalšího myslet?

Hliník spojuje cenovou dostupnost a nenáročnou údržbu

Pokud hledáte spíš funkčnost než luxus a originální vzhled, doporučujeme hliníkové zábradlí. Navíc se snadno instaluje a pořídíte ho i s omezeným rozpočtem. Vyhovovat vám ale bude hliník i v případě, že nemáte času nazbyt a nejste zrovna nadšení kutilové. Je totiž téměř bezúdržbový. „Ideální je pro tyto účely speciálně upravený – eloxovaný hliník. Ten stačí jednoduše natřít a vydrží spoustu let jako nový. K dalším výhodám patří všestranné využití a spousta barevných provedení,“ říká Patrik Duda, zakladatel společnosti Atreon, která prodává hutní materiály pro firmy i kutily.

Luxusní chrom a nerez

Kovové zábradlí z chromu nebo nerezu potěší i náročnější zákazníky. Nejen, že balkonu či terase dodá luxusní nádech, ale také se dá snadno upravit podle vašich představ a využití najde i u schodů. Bytelná konstrukce zaručuje dlouhou životnost, ale také se pojí s vyšší váhou, která může být u některých staveb překážkou. A to kvůli nosností i náročnější dopravě a instalaci.

Pozinkované zábradlí vyžaduje přesný postup instalace

Tam, kde staticky nevyhovující hliníkové profily, je vhodným řešením pozinkované zábradlí. Vychází levněji než chrom nebo nerez, ale nabízí podobně slušnou životnost. Jen by ho měli montovat pouze zkušení odborníci, kteří dodrží přesný postup zaměřování i sváření. „I tento typ zábradlí je navíc poměrně těžký, a tak vyžaduje mohutné lešení a je náročnější na přepravu,“ dodává Patrik Duda.

Dřevo je praktické i esteticky zajímavé

Dřevo má spoustu výhod. Díky různým tvarům a barevným nátěrům snadno mění odstín, vydrží až překvapivě dlouho a pomůže i se zastíněním. Více než u jiných materiálů zde ale rozhoduje kvalitní a pravidelná péče. Klasické sloupky i pouhé dřevěné výplně je tedy nutné ošetřovat olejem barvami nebo laky, které musí být vhodné pro exteriérové použití.

Elegantní skleněné zábradlí

Minimalismus a eleganci ztělesňuje celoskleněné zábradlí, které se hodí především na balkony a terasy moderních novostaveb. Kromě čistého vzhledu ale také prosvětluje a provzdušňuje celý prostor. Další variantou je pak skleněné zábradlí s kotvením na terče nebo sloupky. Ani jeden z typů vám nebude bránit ve výhledu a hodně si zjednodušíte i případné zasklení. Navíc se nemusíte obávat, že by vám z balkonu něco vypadlo. Na druhou stranu vás může odradit vysoká pořizovací cena a také velká hmotnost zábradlí.

Jak vyvážit soukromí a dokonalý výhled?

Kromě zmiňovaných materiálů je zásadní také výška zábradlí, která zohledňuje jak bezpečnost a soukromí, tak komfort a dokonalý výhled. Kompromis vám jistě pomohou najít specialisté, kteří vám budou zábradlí montovat. A pokud se na to chystáte sami, držte se zákonnými stavebními a bezpečnostními normami.

Koupené nebo vyrobené na míru?

Nabídka je opravdu široká, ale jestli chcete mít zábradlí přesně podle vašich představ, nechte si ho raději vyrobit na míru. Spousta firem pak nabízí i celé balíčky, které zahrnují vše od prvního návrhu až po závěrečnou montáž. Vy pouze zadáte několik hlavních parametrů a dodavatel už se o všechno postará. I tak ale doporučujeme věnovat pozornost použitým materiálům i kvalitnímu kotvení a těsnění. „Zbystřit byste pak měli i při podezřele levných nabídkách. Hodně napoví recenze zákazníků a také ochota společnosti ukázat provedené realizace,“ uzavírá Patrik Duda, zakladatel společnosti Atreon, která prodává hutní materiály pro firmy i kutily.

Kdo je Patrik Duda

Začal jako finanční poradce. Už ve svých 21 letech začal nakupovat byty na Ústecku. Stojí za unikátním projektem v ČR Naughty Harbor, který dodnes vlastní a provozuje. Většinu svého času se věnuje byznysu, který je zároveň jeho koníčkem.

Řídí se Baťovým pravidlem „náš zákazník náš pán“. Rád hledá mezery na trhu. Na základě toho založil společnost Atreon, která poskytuje řemeslníkům, kutilům, malým a středním firmám hutní materiál.

Ve volném čase běhá a chodí především do fitka.

Více informaci na: www.atreon.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Stavebnictví:

18.04.2024  Stavebnictví se dočkalo růstu - aktuální komentář Tisková zpráva (Tisková zpráva)
08.04.2024  Komentář k výsledkům stavebnictví v únoru 2024 Tisková zpráva (Tisková zpráva)
02.04.2024  Cena Inženýrské komory zviditelní technické stavby – letos už podvacáté ČKAIT (Česká komora autorizovaných inženýrů a techniků)

Přečtěte si také:

27.07.2022Jakou saunu si vybrat? Radek Stolář (Kurzy.cz)
12.05.2021Navýšení hypotéky – jakými podmínkami se řídí? Petr Rozkošný (Meteobox.cz)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688