ec.europa.eu (Evropská komise)
Evropská unie  |  06.02.2024 15:40:00

Aktualizace trestněprávních pravidel přináší nový impuls boji proti pohlavnímu zneužívání dětí

Boj proti pohlavnímu zneužívání dětí

Komise dnes přijímá návrh na aktualizaci trestněprávních předpisů týkajících se pohlavního zneužívání a pohlavního vykořisťování dětí. Pohlavní zneužívání dětí je ohavná trestná činnost, která se v posledních letech výrazně rozvinula. Tato revidovaná pravidla rozšiřují definici trestných činů a zavádějí vyšší tresty a konkrétnější požadavky na prevenci i na pomoc obětem. Doplňují návrh nařízení, který Komise předložila v roce 2022 a který ukládá internetovým společnostem povinnost předcházet výskytu materiálů obsahujících pohlavní zneužívání dětí v rámci svých platforem a tyto materiály odhalovat, oznamovat a odstraňovat ze svých služeb.

Hrozba zneužívání je reálná a v celé EU se zvýšila. Například se na internetu stále objevují návody pro pedofily, což ukazuje na rostoucí hrozbu pro nejzranitelnější skupiny. Zvýšená přítomnost dětí na internetu i technologický vývoj vytvářejí nové možnosti zneužívání Pouze v roce 2022 bylo v EU nahlášeno 1,5 milionu případů pohlavního zneužívání dětí.

Stávající pravidla EU v této oblasti byla dohodnuta v roce 2011. Je třeba je přizpůsobit tak, aby zohlednila nejnovější vývoj a posílila prevenci a ochranu obětí. Hlavní aspekty návrhu jsou tyto:

  • Rozšíření definice trestných činů souvisejících s pohlavním zneužíváním dětí ve všech členských státech: Mezi tyto nové trestné činy patří živé streamování pohlavního zneužívání dětí a držení a výměna návodů pro pedofily. Nová pravidla rovněž aktualizují definice trestných činů tak, aby byly zahrnuty i materiály obsahujících pohlavní zneužívání dětí, které byly vytvořeny pomocí „deep fake“ nebo umělé inteligence.
  • Posílení trestního stíhání, prevence a podpory: Návrh stanoví delší lhůtu, během níž mohou oběti oznámit pohlavní zneužívání, které utrpěly, a podat žalobu proti pachateli. Nová pravidla rovněž poskytnou obětem právo na finanční odškodnění s cílem řešit dlouhodobou újmu způsobenou pohlavním zneužíváním. Kromě toho se po členských státech požaduje, aby zavedly koordinační mechanismus, který umožní co nejlépe využít dostupné programy prevence a pomoci obětem.
  • Posílení prevence: Členské státy se rovněž vyzývají, aby zvýšily investice do zlepšování informovanosti, zejména pokud jde o rizika on-line, v zájmu zajištění bezpečnějšího a kvalitnějšího internetového prostředí pro děti a mladé lidi. Navíc jsou stanoveny nové požadavky, které zaručí, že při náboru pracovníků pro aktivity zahrnující úzký kontakt s dětmi a pro práci v organizacích pro boj proti pohlavnímu zneužívání dětí se bude po uchazečích vyžadovat výpis z trestního rejstříku.
  • Rovněž bude v zájmu řešení zásadního problému v úsilí o zastavení pohlavního zneužívání dětí zavedena povinnost nahlásit trestný čin, a to alespoň pro odborníky, kteří pracují v úzkém kontaktu s dětmi.

Další kroky

Nyní je na Evropském parlamentu a Radě, aby tento návrh odsouhlasily. Nová směrnice, která po svém přijetí změní směrnici stávající, vstoupí v platnost 20 dní po vyhlášení v Úředním věstníku Evropské unie.

Souvislosti

Každé páté dítě trpí nějakou formou sexuálního násilí off-line či on-line. Internet velmi negativně přispěl k šíření pohlavního zneužívání dětí, jelikož umožňuje pachatelům navazovat kontakty on-line a okamžitě sdílet videa a fotografie závažného sexuálního násilí páchaného na dětech, které jsou často velmi raného věku. Tímto návrhem Komise pokračuje v provádění Strategie EU pro účinnější boj proti pohlavnímu zneužívání dětí na období 20202025. Boj proti násilí páchanému na dětech a zajištění ochrany dětí je jedním z cílů Strategie EU pro práva dítěte z roku 2021. Cílem přepracovaného znění směrnice 2011/93/EU je zajistit, aby všechny členské státy dodržovaly zásady přístupu ke spravedlnosti vstřícného k dětem, který je uveden v modelu Barnahus[1].

Komise předloží v březnu 2024 své doporučení týkající se integrovaných systémů ochrany dětí, které posílí opatření na ochranu dětí před všemi formami násilí, včetně zneužívání na internetu.

Další informace

Návrh přepracovaného znění směrnice o boji proti pohlavnímu zneužívání a pohlavnímu vykořisťování dětí a proti dětské pornografii

Stránky Evropské komise věnované problematice pohlavního zneužívání dětí (europa.eu)

Strategie EU pro práva dítěte

Návrh nařízení z roku 2022, kterým se stanoví pravidla pro předcházení pohlavnímu zneužívání dětí a boj proti němu

Návrh prozatímního nařízení – prodloužení platnosti

[1] Barnahus (dům dětí) je evropský model reakce na pohlavní zneužívání dětí, který koordinuje souběžná vyšetřování trestných činů a dodržování zájmů dítěte, začleňuje všechny příslušné služby do jednoho celku, a pomáhá tak zabránit opakované viktimizaci dítěte.

Media

Little baby child sitting on bed playing with the doll in the dark room with light throught curtain Photos 2024-02-04

Quote

Pohlavní zneužívání a vykořisťování dětí je ohavná trestná činnost, jejíž traumatické následky si oběti nesou celý život. Jsme pevně odhodláni učinit z ochrany dětí a jejich práv před všemi formami násilí klíčovou prioritu naší práce. Touto aktualizovanou směrnicí posilujeme ochranu, prevenci, informovanost a podporu v této oblasti v zájmu vytvoření bezpečného a příznivého prostředí pro ty nejzranitelnější. Zajistit bezpečnost dětí je naše povinnost, které dostojíme. Protože každé dítě je důležité.
Místopředsedkyně Komise Dubravka Šuicová 2024-02-05

Naše práce na budování bezpečnostní unie EU zahrnuje tvrdý postup proti zavrženíhodné trestné činnosti pohlavního zneužívání dětí. Odstraňujeme mezery, které umožňují pachatelům páchat své zločiny na internetu i mimo něj. Nový soubor trestněprávních předpisů nám usnadní stíhání pachatelů a vyšetřování zločinů a zajistí lepší pomoc obětem. Klademe také opět důraz na prevenci, abychom zajistili, že budeme nejen reagovat na případy vykořisťování, ale v první řadě proaktivně odstraňovat podmínky příznivé pro jeho vznik.
Margaritis Schinas, místopředseda pro podporu evropského způsobu života 2024-02-05

Rychle se vyvíjející technologie vytvářejí nové možnosti pohlavního zneužívání dětí na internetu a představují výzvy pro donucovací orgány při vyšetřování této mimořádně závažné a široce rozšířené trestné činnosti. Silné trestněprávní předpisy mají zásadní význam a my dnes činíme klíčový krok k zajištění toho, abychom měli k dispozici účinné právní nástroje, jež nám pomohou chránit děti před zneužíváním a postavit pachatele před soud. Plníme závazky, které jsme přijali ve Strategii EU pro účinnější boj proti pohlavnímu zneužívání dětí předložené v červenci 2020.
Ylva Johanssonová, komisařka pro vnitřní věci 2024-02-05

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688