Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  11.02.2024 13:15:44

Pražská burza v týdnu oslabila. Vliv finančních titulů, na úkor nejprodělečnějších akcií ČEZ, na novém historickém maximu

  • objemy obchodů v týdnu opět posunuly svá letošní maxima – majitele vyměnily akcie za 2,66 mld.
  • vliv finančních titulů v indexu PX v souhrnu atakuje již 74 %, akcie ČEZ s vahou jen 15,8 %
  • Goldman Sachs zpět kvalifikovaným akcionářem v bance MONETA
  • insider prodeje na akciích COLT
  • vybrané loňské provozní výsledky ve čtvrtek zveřejní KOFOLA, o den dříve dojde na pravidelný měsíční report od PHOTON ENERGY

Na akciových trzích v USA či v západní Evropě v týdnu pokračoval optimismus podpořený zejména reporty hospodářských výsledků firem. Například užší index EUROSTOXX 50 si polepšil o 1,3 %, širší index S&P 500 ještě o něco více, když dosáhl nových historických maxim. Pražská burza z vývoje nedokázala nakonec vytěžit. Opakované pokusy o růst, kdy se index PX dostával k úrovni zhruba 1 467 b., nevydržely. Týden zakončil u 1 453 b., tedy odepsal 0,31 %.

indexu si totiž nakonec polepšily jen 2 emise. Od větších ztrát pražskou burzu výrazně zachránily akcie KB (s aktuální vahou v indexu PX téměř již 22 %), které s více než 5% posunem zaznamenaly nejlepší týden od konce loňského března. Zveřejněné hospodářské výsledky sice pozitivně nepřekvapily, avšak akcionáři se i přes meziroční pokles loňského zisku dočkají větší dividendy. KB se na pražské burze zařazuje mezi firmy, u kterých je pro investory firemní stanovení dividendové politiky rázem pouhým cárem papíru. Místo nastavené výplaty 60-70 % zisku, banka zkrátka překvapila oznámením výplaty hned 100 %. Tedy akcionáři se mají letos dočkat 82,66 na každou akcii, KB navíc všechen zisk plánuje vyplatit i v příštím roce. Mateřská Société Générale asi potřebuje více finančních prostředků… Z hlediska aktuálně dvouciferného dividendového výnosu se titul v tomto směru stává, v kontextu očekávaných výplat ostatních firem, jasným letošním lídrem. Potěšen tedy může být domácí retail, který se loni na titul dále zaměřil, jak jsme zmiňovali v článku „Komerční bance loni přibylo téměř 4,5 tisíce akcionářů“.

Po dvou týdnech ztrát se k nádechu vydaly akcie COLT, které zejména v závěru týdne podpořil vydaný optimistický pohled analytiků KB. V návaznosti také na akvizici výrobce munice Sellier & Bellot stanovila KB nově cílovou cenu na výrazných 921 . Na titulu se nicméně objevily tzv. insider prodeje. Po půl roce se k prodejům firemních akcií vrátil šéf amerického Coltu Dennis Veilleux. Od 2. do 6. února prodal na pražské burze celkem 8 300 akcií COLT za více než 4,7 mil. .

 

Z pravidelně sledovaných titulů dokázaly posílit již jen mimo index PX stojící akcie GEN DIGITAL, když své u nás v přepočtu sehrává také pokračující oslabování koruny. Titul v zámoří nejprve navázal na po výsledkový propad z předchozího týdne, závěr týdne přinesl nádech. Investoři mohou vyhlížet čtvrtletní dividendu 0,125 USD, pro jejíž získání musí akcie držet v registru k pondělku 19. února. Ten den je však v USA svátek, ex-date by tak měl být již ve čtvrtek.

Druhý týden v řadě ztratily bez nových zpráv akcie PILULKA, které se tak dostávají na nová letošní minima. Z indexu PX však nejhůře dopadly akcie ČEZ, které tak i nejvýrazněji přispěly k poklesu pražské burzy. Vlastně již od úterka začalo být znát, že se jim asi nepodaří udržet důležité technické úrovně u 870 , kde nacházely podporu loni po dividendě, a zamíří tedy dále níže. Technicky si zkrátka otevřely cestu alespoň k hladině 800 . V pátek to pak právě řečeno sportovní terminologií vypadalo na „ručník do ringu“, když propadaly o více než 5 % až na 818 . Své také sehrál pokračující pokles cen elektřiny či snížený výhled hospodaření konkurenční rakouské Verbund. Jak už jsme konkrétně blíže zmiňovali v reportu na konci ledna, letošní ceny elektřiny jsou hluboko pod dřívějšími předprodeji firmy. Investorské výhledy očekávaného budoucího hospodaření musí zkrátka mířit dále níže. Zmínit lze, že například domácí kontrakt elektřiny pro příští rok se dostal již na 77 EUR/MWh, zatímco například na přelomu roku byl ještě okolo hladiny 100 EUR. Vzdálenější kontrakty jsou pak tradičně ještě levnější…

Čtěte také: „Dodavatelé elektřiny dále snižují ceny – přinášíme aktuální srovnání. Na tarif pod 3 tis. Kč za MWh se však stále čeká

akciím ERSTE možno zmínit až v tomto týdnu bankou vydaný reportu o akcionářské struktuře ke konci roku. Oproti dřívějším údajům však nic nového vlastně nepřinesl. Banka však po čase opět nestandartně zaúřadovala ve svém odkupu vlastních akcií. Už vlastně od Vánoc ERSTE pokračovala v minimalizovaném odkupu, resp. denně odkoupila max. 1 500 akcií. Avšak rázem 1. února nepochopitelně odkoupila přes 93 tis. vlastních akcií, přitom vlastně za dosud nejvyšší cenu až 40,33 EUR… V kontextu v Evropě v týdnu obecně prodejního tlaku na finančních titulech, se každopádně akcie ERSTE vydaly na jih. V domovské Vídni se ocitly i pod 38,50 EUR. Nedařilo si i druhému rakouskému titulu VIG. U nás je ve ztrátách mírnilo v přepočtu další oslabování korunyEUR, která se v návaznosti na snížení sazeb ČNB ocitla nejníže od května 2022 až na 25,25 Kč/EUR.

Akcie banky MONETA ve středu také utrpěly evropskými „finančními“ výprodeji, když předtím zaznamenávaly nová historická maxima. Nákupní apetit však byl ve zbytku týdne obnoven. Nepochopitelně vlastně další rozporuplné hlášení reportovala regulátorovi Goldman Sachs. Uvidíme, zda se k tomu nějak ČNB postaví. Každopádně jak jsme již popisovali poslední hlášení Goldman Sachs zmiňovalo pokles pod procentní hranici, nové hovoří, že americká skupina přitom naopak již více než procento vlastnila. Každopádně podíl měla dále nepatrně navýšit a k 1. únoru ovládat 1,06 %.

 

Za zmínku stojí závěrem zmínit akcie PRIMOCO, které po svém přeřazení na Prime Market ještě pokračovaly v divokém volatilním obchodování. Zatímco v předcházejícím týdnu byly dokonce páté nejobchodovanější, tentokrát „jen“ sedmé, když v pátek právě již zaznamenaly nejnižší likviditu za 3 týdny. Nakonec celý týden uzavřely o 20 silnější na 1 100 .

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688