OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
Pojištění  |  09.02.2024 17:05:00

Reakce pojistitelů na rostoucí válečná rizika

Na americkém portálu Insurance Journal byl zveřejněn článek o tom, že vzhledem k narůstajícím válečným rizikům musí pojistitelé v geopoliticky citlivých oblastech přehodnotit majetkové pojištění, respektive krytí.

Pojištění pro případ politického násilí, které podniky sjednávají, aby byly pojištěny pro případ majetkové škody způsobené válkou, teroristickými útoky, stávkami, nebo nepokoji, lze nakoupit podle Insurance Journal jako samostatné pojištění vedle pojištění majetku, nebo jako součást pojištění politických rizik.

Nicméně mezinárodní upisovatelé se ve značné míře stáhli z obchodů na Ukrajině, a to hned po ruské invazi. Stejně tak omezili po vypuknutí konfliktu Izraele s hnutím Hamásu byznys v této zemi. Podle agentury Reuters prý tito mezinárodní hráči nyní zvažují omezit krytí i pro jiné regiony, pokládané za potenciálně zranitelné nepokoji, s cílem vyhnout se ztrátám. Platí to prý i pro Tchaj-wan s ohledem na možný čínský útok.

Tarique Nageer, specialista na pojištění pro případ terorismu z makléřské společnosti Marsh, k tomu dodává, že reakce na vývoj na Ukrajině a v dalších citlivých oblastech světa bude mít dopad i na jiné regiony, i když právě nyní v nich nehrozí nějaká žhavá událost, V budoucnu by ale mohla vzniknout, jako například na Tchaj-wanu.

Mnoho pojištění pro případ politického násilí je upisováno na pojistném trhu Lloyd´s of London, ale také pojistiteli se sídlem v USA a na Bermudách, zatímco separátní pojistné smlouvy kryjící válečné riziko jsou nabízeny v letecké a námořní dopravě. Nageer v této souvislosti zdůrazňuje, že nyní nelze na Ukrajině získat žádné relevantní pojištění. Pro taková místa jako je Tchaj-wan byla dostupná kapacita snížena asi na cca 50 %, i když to může být i větší pokles.

Jde o to, že pojistitelé snížili krytí u pojištění pro případ politického násilí a u pojištění politických rizik v případě Tchaj-wanu po výzvě Lloyd´s určené jeho členům dříve v tomto roce, aby identifikovali potenciální expozice vůči tzv. realistickému katastrofickému scénáři spojenému s možným konfliktem v tomto regionu. Je nutno ovšem podotknout, že John Neal, výkonný ředitel Lloyd´s of London, sdělil v září 2023, že tržní expozice týkající se Tchaj-wanu jsou zvládnutelné. Jelikož pojistné smlouvy u pojištění pro případ politického násilí jsou v zásadě roční, tak pojistitelé mohou poměrně rychle rozhodnout o jejich neobnovení.

Zajímavá je informace pojišťovacího makléře – společnosti McGill and Partners, že někteří pojistitelé přikročili k nabízení relevantního pojištění jen na dobu jednoho měsíce, co se týče Izraele. Kromě toho dochází v Izraeli v některých případech ke snížení pojistné částky, nemluvě o tom, že sazby jsou prý v této zemi vyšší než v jiných částech světa, a to vzhledem k vyššímu vnímanému riziku.

oPojištění.cz
informace ze světa pojištění a risk managementu

Zpravodajský portál, který poskytuje komplexní zpravodajství ze světa pojištění a risk managementu. Denně přináší aktuální zprávy o vývoji pojistného trhu, odborné analýzy, informace o nabízených pojistných produktech a rozhovory s významnými osobnostmi pojišťovnictví.

Více informací na: www.opojisteni.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Pojištění:

Čt 11:50  Rakouské ženy žijí déle ve špatném zdravotním stavu OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
St 17:00  Jak vypadá rakouský vozový park? OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688