Ing. Jiří Sýkora (Swiss Life Select)
Finanční rady  |  09.02.2024 08:19:05

Swiss Life Hypoindex únor 2024: Hypoteční trh se rozhýbal, průměrná hypoteční sazba klesla na 5,6 %


Hypoteční sazby pokračují v poklesu. Průměrná nabídková sazba hypoték podle Swiss Life Hypoindexu klesla v únoru na nejnižší hodnotu od června 2022. Zlevňování hypoték by mělo pokračovat i v dalších měsících.

 

Průměrná nabídková sazba klesla o 36 bazických bodů

 Průměrná nabídková sazba hypotečních úvěrů podle Swiss Life Hypoindexu v únoru klesla o 0,36procentního bodu a skončila na nejnižší hodnotě od června 2022.

 „Hypoteční sazby i nadále pokračují ve svém klesajícím trendu. Na počátku února 2024 se průměrná úroková sazba hypoték podle Swiss Life Hypoindexu zastavila na hodnotě 5,6 %, což je o 36 bazických bodů méně, než tomu bylo v minulém měsíci,“ uvedl Jiří Sýkora, hypoteční analytik společnosti Swiss Life Select.

 

 

Zdroj: Swiss Life Hypoindex

Měsíční splátka pod hranicí 22 tisíc korun

 Měsíční splátka hypotečního úvěru na 3,5 milionu korun sjednaného do 80 % odhadní ceny nemovitosti při splatnosti 25 let a průměrné nabídkové sazbě 5,6 % p. a. v únoru klesla o 761 korun na 21 710 korun.

Pod hranici 22 tisíc korun se měsíční splátka hypotéky dostala poprvé června 2022, kdy při průměrné sazbě 5,71 % p. a. činila 21 926 korun. Za posledních dvanáct měsíců zlevnily splátky hypotečního úvěru v průměru již o 1 630 korun.

Sazby všech fixací pod 6 % p. a.

 „Úrokové sazby hypotečních úvěrů všech fixací poprvé od jara 2022 klesly pod šestiprocentní hranici,“ uvedl Jiří Sýkora, hypoteční analytik společnosti Swiss Life Select.

Nejvýrazněji zlevňují hypotéky s desetiletou fixací, jejichž sazby se snížily o 0,6procentního bodu. Hypotéky do 80 % zástavní hodnoty nemovitosti (LTV) nabízejí banky v průměru za 5,4 % p. a. Úrokové sazby hypoték fixovaných na 10 let pro mladé do 36 let, které banky poskytují s LTV nad 80 %, klesly na 5,59 % p. a.

 Po desetiletých fixací zlevňují nejvýrazněji hypoték s fixací na jeden rok, a to v průměru o 45 bazických bodů na 5,85 % p. a. a u hypoték pro mladé na 5,33 % p. a. Hypotéky fixované na tři roky zlevnily stejně jako v minulém měsíci o 0,21procentního bodu na 5,6 % p. a., resp. 5,79 % p. a. Úrokové sazby hypoték s fixací na pět let klesly nejméně, a to o 0,17 procentního bodu na 5,57 % p. a., resp. 5,76 % p. a.

Nejlevnější na trhu byly dosud hypotéky s pětiletou fixací a LTV do 80 %. V současné době se ale do čela dostaly hypotéky pro mladé s fixací na jeden rok (5,33 % p. a.) následované hypotékami s LTV do 80 % a desetiletou fixací (5,4 % p. a.).

Snižování sazeb bude pokračovat

 Bankovní rada České národní banky (ČNB) na únorovém zasedání snížila základní úrokovou sazbu o půl procentního bodu na 6,25 %. Centrální by měla ve snižování úrokových sazeb pokračovat i na následujících měnověpolitických zasedáních. Na konci roku by základní sazba mohla klesnout pod 4 %.

Hypoteční banky reagují na každou změnu základních úrokových sazeb s určitým zpožděním, hypotéky by tak měly zlevňovat i v dalších měsících. 

 „Trendem bank je snižování zejména nejkratších fixací na jeden nebo dva roky. Zdražovat či úplně přestat nabízet by naopak měly fixace dlouhé na 7, 10 a více let. Tento směr vývoje hypotečních sazeb se dá očekávat i v následujících měsících, a to i z důvodu dalšího očekávaného snížení základních úrokových sazeb ze strany České národní banky. Otázkou tedy jen zůstává, na jakých hodnotách budou sazby hypotečních úvěrů končit letošní rok. Zatím nejčastější prognózou je, že by měli rok 2024 ukončit cca na 4 % p. a.,“ komentuje Jiří Sýkora, hypoteční analytik společnosti Swiss Life Select.


Ing. Jiří Sýkora

specialista oddělení produktového managementu

Jiří je absolvent Vysokého učení technického v Brně, oboru Podnikový management.

V retailovém bankovnictvím se pohybuje dvacet let. Svou kariéru zahájil v pobočkové síti tehdy ještě GE Money bank.

Poté působil čtyři roky České spořitelně. Od listopadu roku 2010 působí na pozici v týmu produktového oddělení společnosti Swiss Life Select, kde je zodpovědný za produkty v oblasti úvěrů, stavebního spoření a penzijního spoření pro celou síť společnosti.


Swiss Life Select a.s.

Swiss Life Select je přední finančně-poradenskou společností v České republice, která poskytuje komplexní finanční služby té nejvyšší kvality. Je součástí švýcarské finanční skupiny Swiss Life, předního poskytovatele finančních řešení v Evropě s tradicí již více než 165 let. Skupina spravuje aktiva v hodnotě více jak 240 mld. CHF, spolupracuje se 17 000 profesionálními finančními konzultanty a stará se o finance více než 4 milionů klientů. Akcie společnosti Swiss Life jsou obchodovány na burze v Curychu a jsou rovněž zařazeny do hlavního indexu SLI (Swiss Leader Index), který zahrnuje 20 největších společností obchodovaných na burzách ve Švýcarsku.

Více na https://www.swisslifeselect.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finanční rady:

Pá   0:00  Pohlídejte si náležitosti darovací smlouvy na nemovitost Petr Holub (MojeNebankovka)
Čt 10:57  Povolené přečerpání, nebo kreditní karta? Po čem sáhnout? Iva Grácová (Bezvafinance)
Čt   8:00  Domácnost za poloviční náklady. Přejděte na smart home Petr Holub (Zoxo Financial s.r.o.)
St   0:00  Penzijní připojištění se mění, pro koho je výhodné Petr Holub (MojeNebankovka)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688