ec.europa.eu (Evropská komise)
Evropská unie  |  08.02.2024 13:03:00

Komise přijímá revidované sdělení o definici trhu pro věci týkající se hospodářské soutěže

Sdělení o definici trhu pro věci týkající se hospodářské soutěže

Evropská komise dnes přijala revidované sdělení o definici trhu (dále jen „sdělení“). Definice trhu vyžaduje identifikování hranic hospodářské soutěže mezi podniky při posuzování spojení a většiny věcí týkajících se hospodářské soutěže. Revidované sdělení uvádí pokyny Komise do souladu nejen s novou situací na trhu, ale i s vývojem rozhodovací praxe Komise a unijní judikatury. Pro podniky zvýší transparentnost i právní jistotu a usnadní jim dodržování předpisů a přispěje k účinnějšímu prosazování pravidel hospodářské soutěže.

Dnešní revize pokynů je první revizí sdělení o definici trhu od jeho přijetí v roce 1997. Odráží významný vývoj v mezidobí, zejména nárůst digitalizace a nové způsoby nabízení zboží a služeb, jakož i provázanou povahu obchodních výměn. Revidované pokyny jsou výsledkem důkladného a inkluzivního procesu přezkumu zahájeného v dubnu 2020, který zahrnoval získávání zpětné vazby od zúčastněných stran jak ve fázi hodnocení, tak v souvislosti s veřejnou konzultací o návrhu znění. Jsou v nich zachyceny politické směry ze sdělení Komise s názvem Politika hospodářské soutěže připravená na nové výzvy z listopadu 2021. Přezkum oznámení má zásadní význam pro naplnění ambice Komise, kterou je, mimo jiné, zajistit prostřednictvím pokynů transparentnost a předvídatelnost při prosazování právních předpisů v oblasti hospodářské soutěže, napříč odvětvími a na odvětvové úrovni, ale i pro strategická odvětví.

Klíčové prvky revidovaného sdělení o definici trhu

Revidované sdělení o definici trhu nabízí rozšířené a aktuální pokyny k přístupu Komise k vymezování trhu. Jedná se o soubor zásad, metodiky, judikatury a osvědčených postupů přizpůsobených novým okolnostem, které se budou používat pro vymezení trhů v antimonopolních věcech a případech spojování podniků. Revidované sdělení obsahuje zejména tyto klíčové prvky:

  • Přístupnější návodné pokyny díky podrobné struktuře a zahrnutí konkrétních příkladů, které ilustrují praktické uplatňování pojmů v oblasti definice trhu.
  • Popis obecných zásad definice trhu.
  • Uznání významu necenových parametrů pro vymezení trhu, včetně inovací, kvality, spolehlivosti dodávek a udržitelnosti.
  • Zvláštní pokyny k uplatňování pojmů definice trhu za zvláštních okolností, mimo jiné na:
  • digitální trhy, například pokud jde o vícestranné trhy a digitální „ekosystémy“ (např. produkty postavené na mobilním operačním systému),
  • odvětví intenzivně využívající inovace, v nichž podniky soutěží v oblasti inovací, a to i prostřednictvím vývoje nových produktů.
  • Vyjasnění dynamických a výhledových posouzení, zejména na trzích procházejících strukturálními transformacemi, jako jsou regulační nebo technologické změny.
  • Rozsáhlejší pokyny k definici zeměpisného trhu se zaměřením na faktory, které odůvodňují vymezit trhy jako celosvětové, v celém Evropském hospodářském prostoru, celostátní či místní, jakož i k otázce, jak při vymezování relevantního zeměpisného trhu zohlednit dovoz.
  • Vyjasnění různých kvantitativních technik používaných při vymezování trhů, jako je test malého, ale významného, nikoli přechodného zvýšení ceny (SSNIP).
  • Pokyny k alternativním ukazatelům relevantním pro výpočet podílů na trhu, jako jsou podíly založené na prodeji nebo kapacitě nebo podíly založené na metrice používání, jako je počet (aktivních) uživatelů nebo návštěvy internetových stránek.
  • Rozsáhlý přehled různých zdrojů důkazů a jejich důkazní hodnoty pro analýzy definice trhu.

Sdělení připomíná, že definice trhu je mezikrokem při celkovém posouzení z hlediska hospodářské soutěže. Posuzuje všechny relevantní omezení dotčeného podniku (dotčených podniků) na relevantním výrobkovém a zeměpisném trhu, což může zahrnovat posouzení překážet vstupu nebo expanze, dopad úspor z rozsahu (včetně těch vyplývajících z aktivit mimo trh), síťové účinky, přístup k zvláštním aktivům nebo vstupům, jakož i diferenciaci výrobků.

Základní informace o přezkumu

V dubnu 2020 zahájila Komise hodnocení stávajícího sdělení o definici trhu.

V červenci 2021 zveřejnila Komise výsledky svého přezkumu, z nichž vyplynulo, že ačkoli bylo sdělení z roku 1997 i nadále velmi relevantní a bylo obecně vhodné pro daný účel, byly nezbytné určité aktualizace a objasnění, aby bylo uvedeno do souladu s vývojem praxe Komise, judikaturou soudů EU, jakož i s novou realitou na trzích. Během fáze hodnocení sdělilo více než 100 zúčastněných stran svá stanoviska, která byla zvážena a začleněna do návrhu revidovaného sdělení.

Návrh revidovaného sdělení byl zveřejněn k připomínkám v listopadu 2022 s cílem shromáždit zpětnou vazbu od zúčastněných stran. V reakci na veřejnou konzultaci předložilo přibližně 70 zúčastněných stran připomínky, které byly zohledněny v dnes přijatém konečném znění. Kromě toho se tohoto přezkumu aktivně účastnily evropské vnitrostátní orgány pro hospodářskou soutěž, poskytly zpětnou vazbu a sdílely své odborné znalosti.

Souvislosti s definicí trhu

Definice trhu je nástrojem pro identifikaci hranic hospodářské soutěže mezi podniky. Účelem vymezení relevantního výrobkového a zeměpisného trhu je určit skutečné a potenciální konkurenty, kteří jsou schopni ovlivňovat obchodní rozhodnutí dotčených podniků, například podmínky dodávek. Z tohoto pohledu vymezení trhu umožňuje mimo jiné vypočítat podíly na trhu, které mohou poskytovat smysluplné informace pro účely posuzování tržní síly.

Vymezení trhu pomáhá pochopit konkurenční prostředí, v němž podniky působí, a to jak v daném okamžiku, tak i z dynamičtější perspektivy. Vzhledem k tomu, že trhy nejsou statické, je třeba tuto analýzu v každém jednotlivém případě opakovat, aby se zohlednily změny ve výrobních procesech, preference spotřebitelů a další charakteristiky trhu, jako jsou inovační cykly, dodavatelské řetězce, specifika digitálních trhů a souvisejících obchodních modelů a usnadnění přístupu k novým dodavatelům, nebo v reakci na změny právních předpisů. Stejně tak zeměpisný rozsah trhu je třeba posoudit v každém případě znovu, což může vést k tomu, že trhy budou definovány od místních až po celosvětové v závislosti na tom, jak fungují v praxi, a to zejména z hlediska spotřebitelů a zákazníků.

Ve sdělení o definici trhu jsou uvedeny pokyny k zásadám a osvědčeným postupům ohledně způsobu, jakým Komise uplatňuje koncepty relevantního výrobkového a zeměpisného trhu při prosazování práva Unie v oblasti hospodářské soutěže.

Další informace

Viz zvláštní internetová stránka GŘ pro hospodářskou soutěž, která obsahuje: i) příspěvky zúčastněných stran předložené v souvislosti s hodnocením. ii) výsledky konzultace k návrhu revidovaného sdělení; iii) hodnotící pracovní dokument útvarů Komise a iv) podpůrnou studii připravenou pro hodnocení.

Otázky a odpovědi jsou k dispozici zde.

Quote

Tímto důkladným přezkumem našich pokynů posilujeme důležité zásady prosazování hospodářské soutěže a zabýváme se novou situací na trhu, například digitalizací a stále více propojenou a globalizovanou obchodní činností. Trhy se rychle mění a musíme zajistit, aby naše pokyny byly i nadále vhodné pro daný účel a efektivně reagovaly na technologický pokrok. Revidované sdělení posílí transparentnost a právní jistotu ku prospěchu všech zúčastněných stran.
Margrethe Vestagerová, výkonná místopředsedkyně odpovědná za politiku hospodářské soutěže 2024-02-07

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688