OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
Pojištění  |  08.02.2024 18:40:12

Němečtí autopojistitelé ve ztrátě

Na německém portálu VersicherungsJournal.de byl zveřejněn článek o vývoji pojištění motorových vozidel v Německu v roce 2022. Mnozí pojistitelé se ocitli v hluboké ztrátě. U 25 z 50 největších poskytovatelů tohoto pojištění překročila kombinovaná kvóta 100 %.

Ziskovost německých autopojistitelů se v roce 2022 zhoršila. I když se počet škodních událostí snížil (minus 0,8 % na 8,4 mil.), tak pojistná plnění silně vzrostla. Dosáhla výše 26,1 mld. EUR, což představuje nový rekord. Na druhé straně pojistné se zvýšilo pouze o 1,1 % na 29,1 mld. EUR. V důsledku tohoto vývoje se celková kombinovaná kvóta[1] v roce 2022 zhoršila o 6procentních bodů. Po 8 ziskových letech se autopojistitelé znovu dostali pojistně-technicky do ztrát. Ovšem v období 20082013 byla ztrátovost ještě mnohem vyšší.

Tento výsledek je dán především vývojem v havarijním pojištění motorových vozidel (plné kasko a dílčí kasko). Přijaté pojistné (očištěné) v tomto segmentu pojištění zaznamenalo v roce 2022 nárůst o 1,7 % na 12 mld. EUR, ale pojistná plnění rostla třikrát rychleji a byla vyčíslena na 11,1 mld. EUR. Tím pádem škodní kvóta narostla v roce 2022 o 3procentní body na 93,3 % a kombinovaná kvóta o 4procentní body na 108,2 %. Horší výsledek byl zaznamenán pouze v roce 2013 (98,9 %, resp. 114,5 %).

V německém autopojištění hraje dominantní roli pojištění odpovědnosti z provozu vozidla s podílem na celkovém obratu (měřeno hrubým předepsaným pojistným) ve výš 58 %. Zde kombinovaná kvóta vzrostla v roce 2022 „pouze“ z 88,3 % na 96,5 %. Přitom pojistné se zvýšilo v průměru o 0,6 % (očištěno) na cca 17 mld. EUR. Pojistná plnění ovšem měla přírůstek ve výši jedné devítiny, takže se dostala na cca 14,9 mld. EUR. Z tohoto důvodu nemohlo dojít v segmentu pojištění odpovědnosti z provozu vozidla ke snížení kombinované kvóty jako v předchozích letech.

Tento celkový obrázek se skládá z výsledků jednotlivých pojišťovacích podniků. 50 největších hráčů v oblasti autopojištění s podílem na celkovém příslušném německém trhu ve výši 87 % pravidelně sleduje společnost V.E.R.S. Leipzig GmbH. Lze uvést, že v roce 2022 se snížil počet poskytovatelů autopojištění, kteří se nacházejí v černých číslech, z 38 na 25. To na druhé straně znamená, že 25 autopojistitelů bylo v červených číslech.

V článku je obsažen detailní přehled o škodních a kombinovaných kvótách jednotlivých pojistitelů. Z toho lze pak vyvozovat konkrétní závěry. Například lze postřehnout, že nejvyšší kombinované kvóty v roce 2022 (tj. nejhorší výsledek) měli ti poskytovatelé pojištění odpovědnosti z provozu vozidla, kteří nabízejí sjednání tohoto pojištění přímo (online) s relativně nízkým pojistným.


[1] Souhrn škodního poměru a nákladovosti; procento z každé pojistného, které pojistitel ušetří na pojistném plnění a nákladech (majetková a odpovědnostní pojištění); pokud je poměr vyšší než 100, tak pojistitel má technickou ztrátu.

oPojištění.cz
informace ze světa pojištění a risk managementu

Zpravodajský portál, který poskytuje komplexní zpravodajství ze světa pojištění a risk managementu. Denně přináší aktuální zprávy o vývoji pojistného trhu, odborné analýzy, informace o nabízených pojistných produktech a rozhovory s významnými osobnostmi pojišťovnictví.

Více informací na: www.opojisteni.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Pojištění:

Čt 11:50  Rakouské ženy žijí déle ve špatném zdravotním stavu OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
St 17:00  Jak vypadá rakouský vozový park? OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688