Patria (Patria Finance)
Akcie ve světě  |  08.02.2024 14:50:34

Arm po expanzi na nové trhy vyletěl nahoru a představil bezkonkurenční sadu čísel. Akcie v pre-marketu rostou o 29 pct

Akcie Arm Holdings se v pozdním obchodování vyšplhaly až o 42 % poté, co tento výrobce softwarových nástrojů pro čipy poskytl překvapivě býčí prognózu, která ukazuje, že její posun za hranice sektoru chytrých telefonů pomáhá růstu i ziskovosti. Aktuálně v pre-marketu přidává přes 29 %.

arm

Tržby ve třetím fiskálním čtvrtletí vzrostly o 14 % na 824 milionů USD. Upravený zisk na akcii činil 29 centů. Wall Street přitom předpovídala tržby 760 milionů dolarů a zisk na akcii 25 centů. Tržby společnosti Arm z licencí vzrostly v minulém čtvrtletí o 18 % na 354 milionů USD a příjmy z tantiemů vzrostly o 11 % na 470 milionů USD.

Arm má v polovodičovém průmyslu neobvyklou roli. Licencuje základní softwarové nástroje ke komunikaci s čipy. Mezi zákazníky Armu patří například Apple u procesorů, které napájejí iPhone a Mac, Amazon u svých serverových procesorů Graviton pro datová centra, a Qualcomm a MediaTek u procesorů smartphonů.

Tržby v aktuálním kvartálu odhaduje na 850 až 900 milionů dolarů, což je významně nad průměrným odhadem analytiků ve výši 778 milionů dolarů. Upravený zisk na akcii bude zhruba 30 centů, rovněž výrazně nad projekcí trhu 21 centů.

Pozitivní výhled odráží expanzi do nových oblastí, včetně serverových čipů. Sektor chytrých telefonů nyní tvoří asi třetinu tržeb společnosti. Telefony obsahují čím dál více technologií od Arm, což pomáhá zvýšit zisk z licenčních poplatků. "Jsme zapojeni do téměř každého koncového trhu," řekl na konferenčním hovoru s analytiky generální ředitel René Haas. "A téměř každý trh zapojuje do svých zařízení více výpočetní kapacity."

Haas a finanční ředitel Jason Child vysvětlili, že jejich zákazníci přecházejí na novou verzi technologie s názvem V9, která nese dvojnásobnou sazbu licenčních poplatků než její předchůdci. Na zařízeních používají také více výpočetních jader Armu – například v nových serverových čipech společnosti Microsoft více než 100, což opět navyšuje licenční poplatky. Arm navíc získává i podíl od konkurenčních technologií na trhu datových center a automobilového průmyslu, uvedli. A „příjemným pozitivním překvapením“ pro Arm byl také společný podnik v Číně, dodal Child. Ten se podílel na celkových tržbách 25 %.

Ve fiskálním roce 2024 Arm očekává tržby ve výši 3,16 miliardy až 3,21 miliardy dolarů. Jde o nárůst oproti předchozímu rozpětí, které dosáhlo 3,08 miliardy dolarů.

Výsledky poslaly akcie Arm prudce nahoru. Akcie v rozšířeném obchodování vzrostly až na 109,48 USD. Pokud se tento růst udrží i v běžném obchodování, dostal by se Arm snadno na rekordní maximum.

„Oživení, které vidíte, jsou všechno strategie, na kterých pracujeme řadu let,“ řekl Haas na konferenčním hovoru. "Jakkoli bylo posledních pár čtvrtletí dobrých, jsme teprve na začátku."

Společnost Arm se sídlem v Cambridge v Anglii je stále z 90 % vlastněna společností SoftBank Group, která tuto firmu koupila v roce 2016 za 32 miliard dolarů. První veřejná nabídka v loňském roce vynesla 4,9 miliardy dolarů, což je největší debut na americké burze v roce 2023.

Zdroj: Bloomberg, Patria


 
 

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku


Poslední zprávy z rubriky Akcie ve světě:

Pá 15:25  Výsledky Chevronu za 1Q roku smíšené Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
Pá 10:40  Anglo American odmítla rezolutně nabídku na převzetí od BHP Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688