Michal Petrák (Comgate)
Okénko pro podnikatele  |  08.02.2024 11:33:42

Průzkum Comgate: Kamenným provozovnám Vánoce nepřály

Vánoční sezóna nebyla pro podnikatele v maloobchodě a službách nijak zvlášť příznivá. Ukazuje to tradiční průzkum, který společnost Comgate provedla mezi bezmála třemi sty podnikateli v kamenných provozovnách, tedy mimo e-commerce.

Už otázka na meziroční srovnání tržeb během vánoční sezóny ukazuje spíše neveselou situaci. Největší část respondentů (38,2 %) uvádí, že se jim tržby oproti vánoční sezóně 2022 snížily. Zlepšení hlásí jen necelá čtvrtina (24,2 %) účastníků průzkumu, ostatní zůstali na svém. Segmentové rozdělení odpovědí odhalí, že nejhorší situace je v maloobchodě, kde je negativních odpovědí dokonce 44,1 %. U řemeslníků, poskytovatelů služeb a v oborech stravování a ubytování je stav o poznání stabilnější.









Jistou stabilizaci ukazuje i podrobnější meziroční srovnání čtvrtých kvartálů. Na grafech situace v závěrech let 2022 a 2023 je vidět, že se snížily extrémy (meziroční růst nebo pokles o 30 % a více), naopak větší množství podnikatelů hlásí obdobnou situaci jako před rokem. Poměr pozitivních a negativních odpovědí víceméně kopíruje předchozí graf.


Graf z průzkumu maloobchodu a služeb v roce 2023

 

 

Pokud jde o největší výzvy, kterým museli podnikatelé v kamenných provozovnách během vánoční sezóny čelit, více než polovina jich označila pokles poptávky na straně kupujících. Obdobný poznatek učinili už i obchodníci v e-commerce, jde tedy o poměrně výmluvnou ilustraci situace na trhu.


Z odpovědí týkajících se stanovení procentuální výše marže v roce 2024 je znát, že většina podnikatelů věří, že jim neporostou náklady. Více než tři čtvrtiny (78,2 %) účastníků průzkumu totiž plánuje zachovat stejně vysokou marži jako loni. Přibližně šestina (17 %) podnikatelů hodlá hrubý výdělek zvyšovat. Segmentový pohled ukazuje největší stabilitu mezi maloobchodníky, což může vzhledem k jejich zkušenosti z vánoční sezóny působit poněkud překvapivě.      




A překvapivý je také pohled na graf, který znázorňuje předpověď vývoje tržeb v roce 2024. Ten je na rozdíl od ohlédnutí za vánoční sezónou převážně optimistický – zvýšení tržeb očekává 28,4 % respondentů, dalších 54 % si myslí, že je čeká podobný vývoj jako loni.


Kompletní okomentované vyhodnocení průzkumu je publikováno na blogu Comgate


Michal Petrák

Michal Petrák je v Comgate od roku 2022 vedoucím komunikace a PR. Vystudoval žurnalistiku a mediální studia na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy. V minulosti působil jako sportovní novinář a manažer PR a komunikace fotbalového klubu.




Comgate

Comgate je ryze česká společnost s dvacetiletou tradicí, která poskytuje platební brány a platební terminály. Ceny prezentuje veřejně v přehledných a jednoduchých tarifech bez hvězdiček. Její služby využívá více než 15 tisíc klientů.

Více informací na https://www.comgate.cz/.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko pro podnikatele:

26.03.2024  5 důvodů, proč by měl e-shop outsourcovat logistiku Michal Petrák (Comgate)
17.03.2024  Jak proměnit svůj relax s golfovou holí v nejlepší investici roku? Exkluzivní... Jitka Weiss (SNAIL TRAVEL INTERNATIONAL a.s.)
02.03.2024  Proč je dovolená na Maledivách skvělou investicí do vašeho zdraví a pohody Jitka Weiss (SNAIL TRAVEL INTERNATIONAL a.s.)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688