Lukáš Kaňok (Kalkulátor.cz)
Finanční rady  |  08.02.2024 11:53:46

Proč vás strach ze změny může stát desítky tisíc?

 

V době rostoucích cen energií se mnoho českých domácností snaží najít cesty, jak ušetřit na účtech za elektřinu a plyn. Přesto nakonec zůstává většina z nich věrná svým stávajícím dodavatelům, i když to znamená platit vyšší ceny. Proč se tedy obávají změny dodavatele, a jaké finanční důsledky to může mít?

Strach ze změny je často způsoben nedostatkem informací a obavami z možných komplikací. Mnoho spotřebitelů se obává, že přechod na jiného dodavatele bude složitý a zdlouhavý, nebo že nový dodavatel nebude spolehlivý případně se obávají přerušení dodávek elektřiny a nebo plynu. Občas se objeví i argumentace ve stylu “nechci vykopávat trubky a dávat tam nové”. Tyto obavy jsou však neopodstatněné. Proces změny dodavatele je v dnešní době většinou jednoduchý a každý měsíc jím projde několik desítek tisíc domácností. Navíc je možné obrátit se na specialisty, kteří zákazníkovi s celým procesem zdarma pomohou a zákazník si tak jen vybere a pak podepíše smlouvu u nového dodavatele. 

 Dopady finančního přeplácení

Nevýhodné smlouvy a vysoké tarify přitom mohou ročně stát domácnosti desítky tisíc korun navíc. Například rozdíl mezi nejvyššími a nejnižšími tarify elektřiny jsou přibližně 2.000 Kč za 1 MWh. To představuje několik tisíc korun ročně na domácnost v závislosti na spotřebě. I malá spotřeba, okolo 3 MWh, tak může přinést rozdíl 6.000 Kč za rok a protože nejběžnější smlouva je na 2 roky, může domácnost i na malé spotřebě elektřiny ušetřit 12.000 Kč. U ohřívání vody elektřinou se spotřeba pohybuje okolo 8 MWh a tak se dá, za dobu jedné smlouvy, ušetřit 32.000 Kč, to je dovolená zdarma. A kdo doma topí elektrokotlem a má spotřebu okolo 20 MWh, ušetří za 2 roky 80.000 Kč. A nebo ne, protože nic neudělá a nebo se něčeho bojí.

Občas vidíme ještě jeden fenomén - něco jako “u nich jsem už 20 let, tak proč bych to měnil?”. Tady máme jeden příklad za všechny. Pan Petr má větší dům, u domu bazén, vířivku. Jeho roční spotřeba elektřiny je dnes těžko uvěřitelných 30 MWh. A je již 25 let u stále stejného dodavatele. Ten mu nyní poslal dopis, ve kterém mu oznamuje, že jeho nové zálohy budou 17.500 Kč měsíčně. To dělá 200.000 Kč za rok. A jen kvůli tomu, že chce být pořád u toho jednoho stejného dodavatele? Přitom by mohl mít cenu o téměř 50.000 za rok nižší. U smlouvy na 2 roky by tak ušetřil naprosto šokujících 100.000 Kč. Taková částka pohne většinou každým a i pan Petr se rozhodl, že dodavatele nakonec změní. 

 Proč jsou lidé 25 let u stejného dodavatele?

Nejčastějším důvodem bývá malé povědomí o tom, kolik mohou změnou ušetřit. Po kalkulaci se pak často diví, jak velké rozdíly v cenách jsou a na dodavatele se pak zlobí. 

Druhým důvodem je strach z toho, co změna jako taková vlastně obnáší. Co mám udělat, abych dodavatele změnil a co tím riskuji. Bude mi elektřina fungovat dál a nebo mě čeká nějaký výpadek? Lidé často mění třeba poskytovatele mobilních služeb a tam jsou zvyklí na to, že musí měnit SIM kartu a od půlnoci jim mobil několik hodin nefunguje. Proto se bojí změnit dodavatele elektřiny, aby to nedopadlo podobně. 

 Závěr a doporučení

Jsou to naše peníze a ty nemusíme platit někomu zbytečně. Stačí se více informovat, spočítat si úsporu a nebát se změny. Tu mimochodem udělá každý rok několik set tisíc lidí, takže nebudete průkopníky nějaké novinky, naopak je připravený velmi precizní proces, díky kterému je změna dodavatele pro koncového zákazníka velmi snadná a bezproblémová. 


 

Lukáš Kaňok

Lukáš Kaňok je zkušený obchodník, jehož profesní kariéra začala v oboru TELCO, kde působil 14 let a nyní již 8 let pokračuje ve světě online srovnávačů cen energií, pojištění a financí. Jeho vášeň a odbornost v oblasti startupů, zejména v sektorech energetiky a financí, ho řadí mezi přední odborníky. Jeho zájem o nové technologie mu pomohl rozvíjet inovativní řešení a strategie pro energetický a finanční obor. V obchodním světě se vyznačuje nejen bohatými zkušenostmi, ale také nadšením a odhodláním k dosažení pozitivních změn v oblasti energetiky a financí. Lukáš je v necelých 50 letech již dědečkem a k tomu navíc vášnivým motorkářem.


Kalkulátor.cz

my počítáme, vy šetříte

Kalkulátor.cz, je srovnávač, který se rozhodl změnit svět. Pomáhá lidem šetřit peníze a orientovat se v turbulentním světě energií, pojištění a financí. Zákazník je pro nás partner, kterému se snažíme ušetřit čas i peníze. Možnosti řešení prezentujeme lidsky a srozumitelně. Naše doporučení v čase hlídáme a v případě lepších možností, zákazníka informujeme o nových možnostech. Našim cílem je dlouhodobý spokojený vztah se zákazníkem. Nic nám neudělá radost víc, než zákazníci, kteří se vracejí a využívají našich služeb ve všech oblastech.

Více informací na https://www.kalkulator.cz/.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finanční rady:

Pá   0:00  Pohlídejte si náležitosti darovací smlouvy na nemovitost Petr Holub (MojeNebankovka)
Čt 10:57  Povolené přečerpání, nebo kreditní karta? Po čem sáhnout? Iva Grácová (Bezvafinance)
Čt   8:00  Domácnost za poloviční náklady. Přejděte na smart home Petr Holub (Zoxo Financial s.r.o.)
St   0:00  Penzijní připojištění se mění, pro koho je výhodné Petr Holub (MojeNebankovka)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688