Patria (Patria Finance)
Investice  |  07.02.2024 17:23:00

Posuny inflačních očekávání a současná monetární politika

Občas se hovoří o tom, že americké centrální bance se během posledního roku podařilo obnovit důvěru v její práci. A jelikož se bude snažit o její udržení, bude tíhnout spíše k vyšším, než nižším sazbám. Onu důvěru lze přitom nepřímo odhadovat tím, jak se vyvíjí inflační očekávání. K nim dnes pár poznámek.

Následující graf ukazuje vývoj inflačních očekávání derivovaných z dluhopisových trhů. Cíl centrální banky je na 2 % a pokud by investoři měli skutečně pevnou víru v její schopnost a ochotu tohoto cíle dosáhnout, očekávání by se neměla moc odchylovat od 2 %. Výraznou roli tu přitom může hrát sebenaplňující se proroctví – víra v dosažení inflačního cíle posouvá očekávání na 2 % a to samo o sobě pomáhá tohoto cíle dosáhnout. A naopak – pokud se inflační očekávání „odkotví“ od cíle, samo o sobě to jeho dosažení ztěžuje. I z tohoto pohledu není divu, že slovo důvěra bývá ve vztahu k práci centrálních bankéřů opakováno poměrně často.

Relativní ukotvenost inflačních očekávání může být považována za jeden z důvodů, proč ani přes velkou nepříjemnost inflace posledních let nebylo moc namístě přirovnávat ji nějak urputně k sedmdesátým létům minulého století. Jak konkrétně ukazuje graf, od dubna minulého roku se uvedená očekávání pohybovala v průměru něco nad 2 %. I když v posledních týdnech pak docela znatelně vystřelila nahoru a nyní se nachází u 2,4 %:

sous1
Zdroj: X

Minulý rok bylo možno zaznamenat i názor, že Fed by měl neformálně zvýšit svůj inflační cíl, protože stáhnutí inflace k 2 % by vyžadovalo neúměrné náklady na straně ekonomiky (tj., růstu a zaměstnanosti). Tato teze se zatím nepotvrzuje, ekonomika a trh práce si vedou překvapivě dobře, inflace klesá. Proč trhy nyní přehodnocují výhled směrem nahoru? V principu se mohou domnívat, že poptávka bude v ekonomice z hlediska inflace příliš silná, nebo nabídka příliš slabá. V obou případech ale nakonec stejně zase skončíme u toho, že monetární restrikce by nebyla dostatečná a inflace by se tudíž držela znatelně nad 2 %. V grafu ale také vidíme, že přehodnocování výhledu je někdy dost prudké a znatelné – viz září a říjen minulého roku.

Jak relevantní jsou přitom ona očekávání zobrazená v grafu? Tuto relevanci můžeme rozdělit na dvě části – úspěšnost očekávání a jejich dopad. V této souvislosti ukážu ještě jeden graf, který by měl ukazovat očekávání na straně spotřebitele. Ani ne tak dluhopisoví investoři, ale právě spotřebitel by měl totiž roztáčet onu sebenaplňující se spirálu (ne)důvěry popsanou výše:

sous2
Zdroj: X

Porovnávání inflačních očekávání spotřebitele (či lépe řečeno pokusu o jeho odhad) s realitou tedy ukazuje na značnou mezeru. Nejvíce je asi vidět v letech po roce 2008, kdy inflace téměř soustavně podstřelovala cíl ve výši 2 %, spotřebitel ale podle průzkumů čekal inflaci soustavně nad 2 %. A většinou nemálo. Což vlastně trochu zpochybňuje onu tezi o popsané spirále – takto soustavně odkotvená očekávání by totiž podle ní měla postupně hnát inflaci nad 2 %, k čemuž nedocházelo. Druhý graf je z konce minulého roku, nyní jsou očekávání na 2,9 % (inflace během následujících 5 let). Pokud by rozdíl mezi očekáváními a realitou byl podobný, jako v průměru před rokem 2020, může být Fed relativně klidný.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688