Marek Pokorný (Portu)
Finanční rady  |  07.02.2024 12:58:29

Jak se v roce 2023 dařilo Portu ve srovnání s podílovými fondy?

Mnoho investorů preferuje aktivní správu fondů v naději na překonání trhu. Ne vždy se jim to ale povede. Výzkumy ukazují, že pouze malé procento z nich dokáže dlouhodobě překonat výkonnost pasivního investování.

Aktivně spravované fondy se obvykle vyznačují pestrou škálou poplatků, včetně vstupních, manažerských, výkonnostních a někdy i výstupních. Tyto poplatky jsou obhajovány potenciálně vyšší výkonností, kterou může aktivní správa přinést. Ano, aktivní fondy skutečně můžou někdy mít úspěšnější období než ty pasivně spravované. Pokud ale zvážíme dlouhodobé působení vyšších manažerských a existenci vstupních poplatků (ty u nás v Portu nevedeme), tak z dlouhodobého hlediska se to většinou podaří v nejlepším případě jen hrstce z nich.

V Portu jsme zastánci dlouhodobého pasivního investování do nízkonákladových a široce diverzifikovaných ETF, protože věříme, že v dlouhém časovém horizontu je tato strategie nejvýnosnější.

I přesto se ale pojďme se podívat na vývoj a výkonnost Portu portfolií v uplynulém roce v porovnání s velkými podílovými fondy, které působí na českém trhu. Každá kategorie má srovnatelnou rizikovost. Výnosy jsou již po započtení manažerských poplatků.

Právě vliv vstupního poplatku na výkonnost portfolia může být významný, zvláště pokud jsou tyto poplatky vysoké. Při investování, kde se účtuje vstupní poplatek, je počáteční hodnota investice snížena o tento poplatek. To znamená, že abyste dosáhli stejné úrovně výnosů jako v případě investice bez vstupního poplatku, musí váš investovaný fond generovat vyšší výnosy.

Příklad: Pokud investujete 100 000 Kč a vstupní poplatek je 3 %, vaše skutečná investice do fondu je pouze 97 000 Kč. Aby se vaše investice vrátila na původních 100 000 Kč, musí hodnota vašeho investovaného kapitálu vzrůst o více než 3 %.

Portu rizikový profil 1

Portu rizikový profil 5

Portu Portfolio 5 na druhou stranu zaznamenalo v porovnání s podobně rizikovými fondy nejvyšší výkonnost a připsalo +15,79 %. Vyvážený účastnický fond od KB v uplynulém roce připsal 14,33 %, zatímco Conseq Active Invest vyvážený 8,2 %. V případě prvního fondu od KB je zapotřebí brát v úvahu výkonnostní poplatek 15 %. Fond od Consequ má zase vstupní poplatek, který se může vyšplhat až na 4 %.

Portu rizikový profil 10

Portu portfolio s rizikovým stupněm 10 dosáhlo loni výkonnosti 20,5 % a v porovnání se zbytkem fondů se řadí na druhou příčku. Lepší výkonnost zaznamenal akciový fond od ČSOB, u kterého je ale potřeba počítat s vyšším manažerským poplatkem a poměrně vysokým vstupním poplatkem, jehož fungování a efekt jsme si vysvětlili na začátku.

Naše Portfolio 10 na druhou stranu překonalo dynamické fondy jak od České spořitelny a Consequ, tak i o něco rizikovější aktivně řízený fond TOP STOCKS od České Spořitelny, který je založen na základě tzv. stock pickingu, tedy aktivního výběru jednotlivých akcií.

Doplňující informace

Naše Portu portfolia se s manažerským poplatkem 1 % řadí mezi nejlevnější na trhu a neúčtujeme si žádný vstupní nebo výkonnostní poplatek, jako většina uvedených fondů. Věděli jste ale, že výši manažerského poplatku si můžete ještě snížit díky dvěma typům slev?

První možností je použití referenčního kódu od stávajícího investora, což oběma stranám poskytuje tři měsíce investování bez poplatků. Tyto slevy se mohou sčítat, takže někteří investoři nemusí platit poplatky klidně několik let. Druhým způsobem, jak ušetřit, je sleva pro dlouhodobé investory, kteří si mohou zafixovat portfolio na 5 až 15 let a snížit si tak celkový poplatek až o 40 % na 0,6 % ročněNejnižší poplatek na trhu mají i naše dětské účty (0,25 %).

Závěr

Zatímco rok 2022 byl náročný a plný výzev, ten loňský byl nadprůměrně výnosný a potvrdilo se tak pravidlo, že z každé krize se trhy časem postupně vzpamatují. Kromě Portu portfolia 5 jsme sice co se týče výkonnosti loni neobsadili vždy první příčku, ale to nás příliš netrápí. Jsme totiž zastánci dlouhodobého nízkonákladového pasivního investování, které věříme, že je tou správnou volbou a v delším časovém horizontu je výnosnější než dražší aktivní správa portfolia.

V náš prospěch totiž hrají nízké poplatky za správu, které si investoři mohou snížit až skoro na polovinu a fakt, že u nás nenajdete žádné další vstupní či výkonnostní poplatky, které z výkonnosti ukrajují, jako je to právě v případě aktivního investování.


Na co si dát po přečtení tohoto článku pozor?

  • Článek není investičním doporučením
  • Historická výnosnost není nikdy zárukou budoucích výnosů
  • Investice na kapitálových trzích jsou vždy rizikové
  • Portu negarantuje dosažení výnosů z investice na kapitálových trzích
  • Nejste si jistí, jaký rizikový profil je pro vás vhodný nebo zda je pro vás vhodné například tematické investování? Vyplňte si náš investiční dotazník a my vám poradíme.
Marek Pokorný

Marek Pokorný

Marek se o problematiku finančních trhů začal zajímat již při studiu a kariéru v tomto odvětví započal na pozici reportéra akciových novinek. Nyní pracuje jako analytik finančních trhů a ekonomiky ve společnosti Portu a snaží se lidem přiblížit svět investování. Pravidelně přispívá jak články na blog tak tiskovými zprávami do médií s cílem informovat veřejnost o aktuálním dění na trzích.



Portu

Portu je první česká robo-advisory investiční platforma a lídr na českém trhu. Umožňuje bez jakýchkoliv závazků a s nejnižšími poplatky na trhu investovat do globálně diverzifikovaných portfolií složených na míru potřebám a cílům každého investora.

Více na https://www.portu.cz.


Poslední zprávy z rubriky Finanční rady:

Pá   0:00  Pohlídejte si náležitosti darovací smlouvy na nemovitost Petr Holub (MojeNebankovka)
Čt 10:57  Povolené přečerpání, nebo kreditní karta? Po čem sáhnout? Iva Grácová (Bezvafinance)
Čt   8:00  Domácnost za poloviční náklady. Přejděte na smart home Petr Holub (Zoxo Financial s.r.o.)
St   0:00  Penzijní připojištění se mění, pro koho je výhodné Petr Holub (MojeNebankovka)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688