Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Energie  |  08.02.2024 06:02:08

Dodavatelé elektřiny dále snižují ceny – přinášíme aktuální srovnání. Na tarif pod 3 tis. Kč za MWh se však stále čeká

Úvod letošního roku nadále zavdává očekáváním, že se letos spotřebitelé dočkají dalšího snížení cen jak elektřiny, tak i plynu. Tedy co se týká samotné komodity, když její cena na burze zahájila letošek dalším poměrně výrazným sešupem. Co se týká například ročních kontraktů elektřiny, lze od Nového roku hovořit o zhruba 20% zlevnění. Podíváme-li se o rok zpět, je cena této komodity zhruba na polovině. Elektřina se zkrátka dostala již na ceny před válkou na Ukrajině, resp. na 2,5letá minima. Upisovat se dodavatelům na dlouhou dobu se zkrátka nadále jeví jako nevýhodné, jak už jsme ostatně zmiňovali například v posledním srovnání cen elektřiny v polovině prosince. Očekávat lze totiž od dodavatelů v následujících týdnech a měsících atraktivnější nabídky, než i se kterými někteří přišli nyní v úvodu roku. Po letošním výrazném zvýšení regulovaných cen za distribuci, tak vývoj na silové elektřině může zdražení i více než vykompenzovat.
Graf: Elektřina - ceny a grafy elektřiny, vývoj ceny elektřiny  1 MWh - 2 roky - měna EUR

Komu končí fixace či může přejít ke konkurenci, stále jsou však od dodavatelů podstatně výhodnější fixované nabídky oproti nefixovaným. U těch se tedy vyplatí zůstat právě snad jedině s vidinou přechodu na fixované po dalším očekávaném zlevnění v tomto roce. V našem přehledu se tak zaměřujeme opět na krátkodobé fixace, tedy roční. Řada dodavatelů si však chce zaháčkovat klienty za současné stále vlastně vyšší ceny na delší dobu. Nejkratší nabízené fixované produkty jsou tak leckde rázem na 1,5 roku, potažmo dokonce na více než 2.

To je příklad MND (Moravské naftové doly), která aby nalákala klienty ještě více zatraktivnila své ceny. Avšak nově vydaný ceník „Jaro 26 online“ znamená upsat se dokonce až do konce března 2026. Díky aktuální nabídce lze firmu z porovnávaných každopádně nyní vyhlásit za cenového vítěze u tarifu D25d. Tedy tarifu s 8 hodinami nízkého tarifu (NT) tedy tzv. nočního proudu, kde cena silové elektřiny klesla na 3 178 Kč (bez DPH). Jako z jiného světa pak působí i stanovený stálý měsíční plat ve výši jen 49 Kč s DPH. Už dříve byla v tomto ohledu MND lídrem, v novém zmiňovaném ceníku však zlevnila o dalších 50 Kč.

Vzhledem k výše uvedenému je však otázkou, zda se upisovat u MND za „výhodné ceny“ na tak dlouho. Už v prosincovém srovnání jsme totiž predikovali pro letošek zlevnění silové elektřiny ze strany dodavatelů k úrovni 3 tis. Kč/MWh. Poslední vývoj na burze indikuje, že daná hranice by mohla být prolomena během již pár měsíců. Každopádně pod danou hranicí již spousta odběratelů elektřinu bere. Zmínit totiž rovnou lze, že stále jsou na tom nejlépe odběratelé, kteří využívají spotové ceny, resp. vysloveně krátkodobé ceny. Tedy především ty na burze stanovované na měsíční bázi. Velcí hráči však tuto možnost prakticky domácnostem nenabízí, navíc odběratel musí být vybaven elektroměrem umožňujícím průběhové měření. Zmínit možno snad jen Pražskou plynárenskou. Dle posledních známých údajů, cena elektřiny u tarifu D25d pro prosinec byla zákazníkům u produktu SPOT účtována dokonce již pod 2 tis. Kč/MWh. Měsíční tarify nicméně nabízejí především menší hráči jako například Elimon, Lama Energy či IN Energie. Pro únor lze vidět ceny pod 2,5 tis. Kč/MWh... 

Zdroj: Kurzy.cz (ceníky dodavatelů k 6.2.2024)

Každopádně jak plyne z našeho výše uvedeného přehledu, nejdražším i v novém roce zůstává INNOGY. Vydala sice nový ceník „Start 15“ s účinností od 1. ledna, nicméně zlevnění o zhruba 40 Kč/MWh lze považovat spíše za výsměch. Od začátku února lze pak nalézt nový ceník u Pražské energetiky, která ceny u MWh ponížila o 100 Kč. Oproti INNOGY tak lze nalézt rozdíl i přes 600 Kč/MWh, nicméně upsat se odběrem musí zájemce až do konce roku 2025. Levnější každopádně v porovnání zůstává Pražská plynárenská, přestože zatím letos se zlevněním nepřišla. Stejně jako E.ON, kterého jsme loni zmiňovali jako cenového lídra. Po prosincovém překvapení od ČEZ, kdy nabídl ceník tehdy s vysoce konkurenční cenou 3 640 Kč/MWh u všech tarifů, se od něj zatím rovněž nový ceník neobjevil.

Do konkurenčního boje tak letos zatím výrazně vstoupil jen Centropol. Ceník s platností od 25. ledna se vlastně dostal pod všechny ostatní srovnávané nabídky, když firma každou MWh zlevnila o zhruba 500 Kč. Zdražila však o pár korun měsíční platbu, přesto i v tomto ohledu zůstává mezi nejlevnějšími.

Náš výše uvedený přehled pro domácnosti zahrnuje právě největší hráče na trhu, porovnávané ceny jsou vybrány pro největší distribuční území spadající pod ČEZ. Snažili jsme se u dodavatelů nalézt nejlevnější roční fixovaný produkt. Jak už ale bylo zmíněno, leckde se však zájemce musí upsat na déle. Každopádně získání daných cen je obvykle podmíněno uzavřením smlouvy on-line, avšak díky tomu lze navíc od některých dodavatelů získat i finanční bonus. Centropol zmiňuje 500 Kč, INNOGY dvojnásobek, E.ON pak až 4 tis. když klient uzavře smlouvu i na odběr plynu. Přehled samozřejmě nezohledňuje příp. neveřejné ceníky, které při přetahování/získávání odběratelů dodavatelé mnohdy používají.

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku









Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688