mzv.cz (MZv ČR)
Ze světa  |  06.02.2024 17:30:00

Příběh Hanina kufříku spojil Česko, Japonsko, Izrael a Kanadu

Příběh Hanina kufříku spojil Česko, Japonsko, Izrael a Kanadu

06.02.2024 / 17:00 | Aktualizováno: 06.02.2024 / 17:30

Velvyslance tří zemí, sedm desítek posluchačů a kanadskou spisovatelku spojil výjimečný literární večer na české ambasádě v Ottawě. Tragický příběh sourozenců Bradyových z období holocaustu připomněla vernisáž výstavy „Příběh Hanina kufříku“ a poutavá prezentace kanadské autorky stejnojmenné knihy. Upřímné zaujetí nejmladší generace příběhem a její touha, aby se hrůzy holocaustu a násilí na dětech i dospělých již nikdy neopakovaly, se staly stříbrným okrajem smutného tématu literárního večera.

U příležitosti mezinárodního Dne památky obětí holocaustu a předcházení zločinům proti lidskosti uspořádalo velvyslanectví ČR v Ottawě dne 5. února 2024 vernisáž výstavy s názvem "Příběh Hanina kufříku" spojenou s literárním večerem s paní Karen Levine, kanadskou autorkou stejnojmenné knihy.

Jedná se o smutný příběh židovské dívky Hany Bradyové z Nového Města na Moravě, která zahynula v Osvětimi, a jejího staršího bratra Jiřího (George) Bradyho. Ten útrapy nacistických koncentráků přežil, po válce založil nový život v Kanadě, a díky obrovskému nasazení japonské učitelky a jejích studentů o 55 let později nalezl kufřík své sestry a určité smíření v tom, že jejich příběh pomáhá edukovat o holocaustu tisíce dětí v desítkách zemí, do jejichž jazyků byla kniha Hančin kufřík přeložena.

Večer zahájil velvyslanec ČR v Kanadě p. Martin Tlapa. Připomněl, že ač od hrůz holocaustu uplynulo již osm desítek let, i dnes bohužel představuje antisemitismus závažný problém a i dnes patří děti k nevinným obětem na mnoha místech světa, od teroristických útoků Hamásu dne 7. října 2023, po zabíjení a únosy ukrajinských dětí ruskými agresory. Mnozí se nechávají strhnout lží a pohrdáním lidskými životy. Právě proto je zapotřebí si připomínat období holocaustu, kdy celé národy podlehly zvráceným ideologiím a ze zabíjení dětí se stala oficiální politika některých režimů. Vyzdvihl, že tento příběh spojuje bývalé Československo, Japonsko, Izrael a Kanadu, a přivítal velvyslance, kteří přijali jeho pozvání.

Velvyslanec Japonska v Kanadě p. Kanji Yamanouchi zmínil roli japonské učitelky a badatelky paní Fumiko Ishioka, která chtěla přiblížit svým studentům zločiny holokaustu. Osobně navštívila památník v Osvětimi a pro své studenty od něj získala kufřík s nápisem „Hana Brady, 16. května 1931, sirotek“. V muzeu v Terezíně se jí následně podařilo vypátrat smutný osud Hany Bradyové, které kufřík patřil, a postupně také zjistila, že Hančin bratr Jiří Brady jako jediný z rodiny holocaust přežil a žije v Kanadě. Zájem, který japonští studenti věnovali tomu, aby příběh nebyl zapomenut, je příslibem naděje do budoucna.

Velvyslanec Státu Izrael v Kanadě p. Iddo Moed v osobní vzpomínce uvedl, že celá jeho vlastní rodina byla tragicky zasažena nacistickým běsněním a jeho prarodiče se stali obětí holocaustu. Zvláště v dnešní době opětovně vzrůstajícího antisemitismu a nesnášenlivosti je o to důležitější připomínat tragédii holocaustu i nejmladším generacím. Kniha Hančin kufřík je v tomto směru unikátním počinem a velvyslanec poděkoval autorce za její zpracování a velvyslanectví ČR za organizaci večera.

Paní Karen Levine (*1955) je kanadská spisovatelka a rozhlasová producentka, která za své rozhlasové dokumenty získala dvě ceny Peabody. Její rozhlasový dokument pro CBC Hana's Suitcase získal zlatou medaili na Mezinárodním rozhlasovém festivalu v New Yorku. Na základě tohoto dokumentu vydala v roce 2002 knihu „Hanin kufřík“. V nesmírně živé a barvité prezentaci pí Levine popsala příběh sourozenců Bradyových. Hana pocházela z židovské rodiny z Nového Města na Moravě, kde žila společně se starším bratrem Jiřím a svými rodiči. Její šťastné dětství skončilo okupací zbytku Československa nacistickým Německem v r. 1939. Gestapo jí postupně zatklo oba rodiče a poslalo je do koncentračních táborů. V r. 1942 byla i ona se svým bratrem deportována do Terezína. Na podzim 1944 byl do transportu do Osvětimi zařazen Jiří a následně i Hana, která byla hned po svém příjezdu zavražděna v plynové komoře. Pí Levine také poutavě popsala obrovské úsilí a místy až neuvěřitelné náhody, díky kterým paní Fumiko Ishioka zmapovala příběh Bradyových a na jeho konci se setkala s Jiřím Bradym v Kanadě. O setkání vznikl rozhlasový dokumentární pořad a následně také kniha Hanin kufřík, mezinárodní bestseller, který získal cenu Sydney Taylor Book Award, cenu Kanadské knihovnické asociace za knihu roku pro děti, Isaac Frischwasser Memorial Award, Governor General's Award za anglicky psanou dětskou literaturu a další uznání. Kniha byla přeložena do více jak čtyř desítek jazyků a podnítila zájem tisíců dětí po celém světě o téma holocaustu.

V rámci večera následně účastníci zhlédli výstavu "Příběh Hanina kufříku", připravenou panem Lubomírem Šulou, který byl v době vytvoření výstavy ředitelem Centra pro děti a mládež v Hanině rodném Novém Městě na Moravě, ve spolupráci s velvyslancem Petrem Válkem, stálým představitelem České republiky při Radě Evropy.

Výstava bude vystavena veřejnosti na velvyslanectví ČR v Ottawě (251 Coooper Street, K2P0G2, Ottawa) do 29. února, vždy od pondělí do čtvrtka od 13:00 do 16:00 hodin. V průběhu roku 2024 bude k dispozici i na dalších místech v Kanadě.

Ilustrační videa – příběh Hanina kufříku:

https://youtu.be/BUvz-CoeWr0?si=0EMol54u6hcvQfQ8

https://youtu.be/TyzNTdsBoeE?si=dbsNeDFECOhmPFt9

Galerie


Příběh Hanina kufříku


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Ze světa:

Ne 10:47  China's urban passenger trips jump 27.7% in 2023 China state infooffice (scio.gov.cn)
Ne 10:47  China's bond market issuances hit 7.16 trln yuan in March China state infooffice (scio.gov.cn)
Ne   3:03  A regional outbreak of severe storms with strong, potentially long-track tornadoes US National Weather Service (weather.gov)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688